Ennio Morricone a jeho filmový svět

Ennio Morricone a jeho filmový svět https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272018/bmid_ennio-morricone-a-jeho-filmovy-svet-Sx7-272018.jpg 4 28 14

Ennio Morricone je považován za jednoho z nejlepších skladatelů filmové hudby všech dob. Je podepsán pod více jak 500 filmy a některé jeho melodie se dávno staly kultovními. Jak vyrůstal a jak se rodila hudba k těm nejslavnějším snímkům? Jak komunikoval s režiséry? A kdo je vůbec tento hudební génius? V nové knize zpravodaje Českého rozhlasu Jana Šmída se vypravíte rovněž na místa, kde se natáčely ty nejznámější filmy, k nimž fenomenální italský skladatel napsal nezapomenutelnou hudbu.... celý text

Přidat komentář

Marcela52
16.06.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla s chutí a nejen, že jsem se dověděla hodně zajímavého o jednom z nejlepších skladatelů filmové hudby, ale také jsem si doplnila své "filmové" znalosti. Určitě si některé z filmů, které jsou zde uvedeny, a které jsem ještě neviděla, někde seženu. Hlavně bych moc ráda viděla film Bio ráj s P. Noiretem, který patří k mým oblíbeným hercům. Takže, pokud jste nejen čtenář, ale také filmový fanoušek, určitě po této knize sáhněte, nebudete litovat.

Sheldon
17.07.2021 4 z 5

Koupil jsem si před pár dny v Luxoru a už jí mám přečtenou a jistě se k ní budu vracet. Vůbec mi nevadí fanouškovský styl, protože je v knize tolik zajímavých informací a postřehů, že jsem knihu doslova zhltal. Jistě není to odborná encyklopedie filmové hudby, ale autor není v žádném případě diletant ani v tomto oboru, byť se jím sám nazývá, stejně jako někteří komentující zde. Za mě přínos i komentování české stopy v jeho díle, jen bych rád doplnil, že kniha vyšla těsně před tím, než Morricone dostal Oskara za Osm hrozných.


kilometr
12.11.2019 4 z 5

Kniha ve které si autor splnil svůj sen a setkal se se svým milovaným hudebním skladatelem.Mě se takové knihy líbí.80%.

martini.ce
02.11.2019 4 z 5

Zajímavá kniha. Není to klasický životopis, skáče v tématu, v letech, nevidím v ní ambice být tou nejodbornější encyklopedií. A mezi řádky je v ní tolik obdivu, nadšení a radosti (ať už z osobního setkání s Morriconem, z jeho hudby, z filmů, ze všech těch malých střípků, které nám Jan Šmíd servíruje). A za to patří autorovi můj velký dík. Ennio Morricone je geniální skladatel a pro mě hudební bůh, a tak jsem úplně rozuměla pocitům Jana Šmída, s jakými vstupoval do jeho pracovny.

Matty
21.12.2017 2 z 5

Když píšete knihu o hudebním skladateli, bylo by dobré rozumět hudbě. Autor hned zkraje přiznává, že hudbě moc nerozumí. Jeho jedinou kvalifikací pro napsání Morriconeho životopisu byl zřejmě fakt, že má Morriconeho rád a osobně jej potkal. Budiž.

Přestože jde o výpravnou publikaci na kvalitním papíře s pěknými fotkami, samotný text působí jako rozšířený článek pro časopis typu Květy (nebo možná Reflex, abych nebyl tak zlý). Zábavné historky z natáčení, klouzání po povrchu, žoviální nebo nekriticky obdivný tón, disproporční zaměření především na ty nejslavnější filmy (cca polovina knihy pojednává o Leoneho westernech), matoucí struktura textu (od 48 hodin v Paříži skok k Vatelovi, pak návrat v čase k Misi), snaha nafouknout text každou nalezenou informaci (třístránkový popis mistrovy pracovny, OK), byť se třeba nijak netýká Morriconeho, ale pouze herce hrajícího ve filmu, k němuž složil hudbu.

Text je to sice docela čtivě napsaný, zvlášť během závěrečného osobního setkání, které je zdaleka nejhodnotnější částí knihy (možná by stačilo publikovat v nějakém časopise jenom tu), bez markantních faktických nepřesností (byť Morricone opravdu nesložil hudbu k více než 500 filmům - na IMDb jsou totiž uvedeny i seriály, minisérie nebo dokumenty, přičemž mnohdy šlo o použití dřívější skladby), ale o Morriconem, jeho hudbě a způsobu, jakým ji skládá, se toho dozvíte strašně málo, méně než třeba z Dějin filmové hudby, které mu věnují nesrovnatelně menší prostor.

Kdyby se kniha jmenovala třeba "Deníček z cest po místech, kde se točily filmy, ke kterým složil hudbu můj nejoblíbenější hudební skladatel Ennio Morricone", přidal bych jednu hvězdičku za upřímnost.

Djkoma
11.08.2017 3 z 5

Ennio Morricone a jeho filmový svět není špatná kniha, ale současně není za a) životopis, za b) o životě Morriconeho v takovém rozsahu, jak přebal působí, za c) výjimečná kniha. Jde spíše o cestopis rozdělený do dvou sfér - cesta za Morriconem a pocity z něj a povídání o jeho práci. První část je zajímavá, ale zabírá až moc velkou část kníhy. Část o jeho práci je bohužel prvoplánově zaměřená v podstatě na Morriconeho spolupráci s Leonem. To není špatné, ale Morriconeho tvorba je mnohem komplexnější, jeho život zajímavější a kniha ho nereflektuje. Ano, Leone byl zásadní pro Morriconeho, ale textů o jejich spolupráci i o Leonem (a o Tenkrát na západě) je opravdu příliš. Kdyby se to celé jmenovalo "Morricone a já" sedělo by to mnohem více, takhle je to opravdu matoucí. K dobru knihy však patří provedení, množství fotek (i když se někdy fotky opakují a nemají příliš význam vůči textu) a čtivost.

MaxQ
16.01.2017 4 z 5

Kdo by neznal jeho melodie. A kdo by se chtěl navíc dozvědět i něco o jejich autorovi, ten tuto knížku uvítá. Dozvěděl jsem se opravdu plno zajímavých maličkostí, které jsem jinde nevyčetl. A jako muzikant amatér jsem ocenil odbornější pasáže, byť jich mnoho není (vlastně jen ty, kde mluví Morricone :) Jediná výtka - kniha mohla být klidně obsažnější.

ber-tram
09.01.2017 2 z 5

Kniha stojí 341 Kč, ale jestli stojí ZA 341 Kč, toť otázka. Spíš ne. Šmídův tematický rozptyl dosavadní tvorby, aniž bych zpochybňoval jeho pisatelské schopnosti, zkrátka se zbrusu novým námětem - hudební skladatel, vydavatelsky načasovaným zrovna před jeho loňským koncertem, nejde dohromady.
Fanoušek-reportér Jan Šmíd, dlouholetý zpravodaj Českého rozhlasu, »je také autorem několika knih, především o Francii. Knížky jako Obrázky z Provence, Obrázky z Normandie nebo Obrázky z Bretaně si našly početnou řadu fanoušků«, píše se v nějakém jeho medailonku. Budiž, zkušený publicista a novinář možná, ale více na mapě geografické nežli hudební. Nepůsobí důvěryhodně, spíše účelově, když se svezl na vlně popularity skladatele opětovně zvýšené jeho očekávanou přítomností v ČR a svou fascinaci jeho tvorbou pohotově přetavil do honosně vypravené, obsahově poněkud plytké obrázkové knížky. A ta vyšla zrovínka měsíc před vystoupením, to je vzácná shoda okolností!
Původně jsem publikaci ani nechtěl, ale pak jsem se k ní přínosem »ježíšků« zasvěcených do mého zaujetí filmovou hudbou dostal a dočetl - no, spíše doprohlížel, protože je opravdu nastavovaná tunou fotek, z nichž jen pár má jakousi dokumentační hodnotu - zrovínka měsíc před další mistrovou přítomností v ČR. A ejhle, co se hned na str. 39 nedozvídám! Ennio Morricone se narodil v roce 1938. Je vidět, že ho autor skutečně bezmezně obdivuje, že se s ním osobně setkal, přičemž maestro vypadá tak dobře a srší takovou vitalitou, že mu rázem hádal o deset let míň. A jak moc jsou teprve přibarvené ty ostatní zkazky ze života, které tak snadno verifikovat nelze....? Inu, »zuřivý« reportér Šmíd, seznamte se.

JeremiasV
14.09.2016 3 z 5

Velice pěkná kniha, která je doslova nabitá informacemi ze světa filmu. K samotné osobnosti se dozvídáme dle mého soudu dosti. Co se mi zejména líbilo – byla autorova zaujatost. Nadšení, které jsme mohli cítit v každé větě a přitom nebylo násilné, afektované a podbízivé. Jakoby kniha vznikla prostě jen z čiré životní radosti jednoho splněného přání a snu...

filispin
25.02.2016 5 z 5

Přidávám se k ostatním a musím knihu pochválit. Velice oceňuji grafické provedení a bohatou zásobu informací (pravděpodobně díky zahraničním zdrojům). Přečetl jsem to jedním dechem, což myslím v pozitivním slova smyslu. Pravda - také mi trochu vadilo velmi časté odbíhání k Leonemu a dalším režisérům, nicméně si uvědomuji, že i to je nezbytné pro lepší vnímání souvislostí. U poslední kapitoly příjemně zamrazilo v zádech, velice emotivní. :) A některá slova Maestra by se daly tesat do kamene (o filmové hudbě). Parádní kniha!

lenisko
30.01.2016 5 z 5

Na tuto knihu jsem se velice těšila a musím říct, že nezklamala. Ještě než se mi dostala do rukou, věděla jsem, že to není až tak úplně kniha o maestrově životě, ale o jeho filmovém světě. O světě, na kterém se tak nesmazatelně podílel. O to víc mně v knize potěšily fotografie a hlavně ty z maestrovy pracovny, až závidím Janu Šmídovi, že se do ní mohl podívat. Kniha se příjemně četla, což je pro mně v tomto případě na škodu, protože jsem se najednou ocitla na konci knihy. Přála jsem si ještě pár stránek, možná i kapitol, navíc. A možná si i přeji, aby Jan Šmíd navštívil maestra ještě jednou a vydal pokračování této knihy.

A jak píše v komentáři bejan, tahle pocta Morriconemu se Janu Šmídovi povedla. S tím vřele souhlasím ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=vp420cZZ0c4&feature=share

poz3n
04.01.2016 4 z 5

Knížka krásně vypadá. Zdánlivě možná nedůležitý aspekt, ale první věc, která mě, čtenáře, ovlivní. A jelikož se jedná o knihu českého autora, je to o to milejší zjištění. Zprvu jsem byl z obsahu opravdu nadšený. Velice se mi líbil (a i po přečtení celé knihy líbí) autorův osobní a emočně zaujatý přístup (výborné jsou vlastní fotografie autora z autentických prostředí), který tak obohacuje některé "suše" životopisné části. V průběhu knížky jsem si uvědomil, že Jan Šmíd na můj vkus ale často odbíhá od tématu Morriconeho a filmové hudby a soustředí se až příliš na "historky z natáčení" a životopisy režisérů. Samozřejmě chápu, že pro celkový kontext vyprávění a sdělení je něco podobného nezbytné, nicméně na můj vkus toho bylo až příliš. Celkově se však jednalo o příjemné čtení a "user friendly" vhled do světa filmové hudby a jejího krále Ennia.

bejan
25.12.2015 5 z 5

Tahle pocta mistru Morriconemu se Janu Šmídovi povedla. Je to příjemná kniha, která obohatí a potěší, ale nepoučuje a nenudí. A teď mě nerušte, poslouchám svůj milovaný soundtrack k filmu Misie...

jantar31
21.12.2015 5 z 5

Povinnost každého fandy filmové hudby potažmo mistra samotného.
Autor nás nezasype vodopády informací , ale vyvažuje to super fotodokumentací a fakt , že s mistrem hovořil z očí do očí u něj doma.
A možná jediná původní česká kniha o skladateli filmové hudby , která u nás vyšla.
Doporučuji si k četbě pustit nějaký výběr mistrovi hudby a možná zažije podobný zážitek jako já. *****