Válka o dárky

Válka o dárky https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26959/bmid_enderova-saga-valka-o-darky-QXe-26959.jpg 4 111 111

Enderova sága série

< 6. díl >

„Nový Enderův příběh z Bitevní školy” Pro všechny fanoušky Orsona Scotta Carda je tu krátký román s Enderem ještě z dob výcviku na Bitevní škole, kde jsou v rámci utužování vojenské morálky oslavy náboženských svátků přísně zakázány. Děti pocházející z mnoha národů a kultur nemohou být podle instruktorů ve svém výcviku rušeny záležitostmi, jež by mohli přerůstat ve spory mezi zastánci jednotlivých nauk. Ale Dink Meeker, jeden ze starších studentů, s tím nesouhlasí. Má za to, že prostý zvyk předávání darů nemá nic společného s náboženstvím a jednoho dne zákaz poruší... Tento malý, ovšem významný akt vzdoru vyvolá překvapivě velkou rozepři mezi studenty a představiteli školy. Vede rovněž ke vzniku několika nečekaných spojenectví, zvláště po příchodu nového studenta Zecka Morgana. V konečném důsledku však každého z Bitevní školy postaví před otázku, na jakou stranu se postaví. Orson Scott Card se ještě jednou a možná naposledy vrací do prostředí, jehož vznik ho celosvětově proslavil. Žádný čtenář oblíbené Enderovy hry by si neměl tento drobný, ovšem velice působivý příběh nechat ujít.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

A War of Gifts , 2007


více info...

Přidat komentář

Aprilek
31.08.2020 5 z 5

Výborný krátký příběh z bitevní školy.

Metla
15.12.2019 4 z 5

Původně jsem měla v úmyslu přečíst „Válku o dárky“ během Štědrého dne, ale vzhledem k blížícím se svátkům a naprostému nedostatku vánoční nálady, rozhodla jsem se četbu uspíšit. Svůj účel to splnilo, jakási jiskřička slavnostní pohody byla zažehnuta.
Návrat do Bitevní školy mě potěšil, akorát by celkem zajímavé téma ne/praktikování náboženských rituálů v multikulturní armádě zasloužilo pitvu do hlubších vrstev. Také mám problém s mentální vyspělostí malých vojáků: že je někdo v pěti letech klavírní virtuoz, geniální matematik nebo stratég, no dobře. Aby však téměř každé z „Cardových dětí“ bylo lepší diplomovaného psychologa (schopnosti některých nahlédnout ostatním do hlavy byly skoro nadpřirozené), to už pan spisovatel přepísknul. Být perfektním znalcem člověčí duše chce určitě víc než správné geny, zvýšenou empatii a dobrou výchovu – bez dlouhých let pozorování a kontaktu s lidmi to prostě nemůže fungovat.
Poslední povzdech patří rozsahu knížky: četla jsem mnoho delších povídek. Nakladatelství Laser-books prý nebylo umožněno doplnit „Válku o dárky“ dalšími Cardovými krátkými texty, škoda, tohle byla vážně jednohubka.


a.r.nick
07.10.2018 4 z 5

Další příjemný návrat za Enderem a jeho spolužáky na bitevní školu. Souhlasím, že se jedná jen o jemný přídavek k Enderově příběhu, nedozvídáme se zde nic převratného nebo světoborného. Je to kraťučké, ale i přesto k zamyšlení. A hlavní hrdina je pořád stejně sympatický a geniální, jak ho známe ;).

Irsaf
15.08.2018 4 z 5

Další celkem zbytečná kniha.
No jeste poslední me ceka.

EmanuelBremi
09.02.2018 4 z 5

Dink byl v příběhu dobrý, ale Endera už Card trochu moc přeceňuje. Tohle by klidně mohla vyřešit jiná postava, aby ukázal, že opravdu i další děti jsou geniální a ne jen kulisy.

Jinak Válku o dárky musím opět hodnotit velmi kladně. Na malém prostoru Card sehrál velké divadlo, které člověka donutí přemýšlet. Skvělá jednohubka na prázdný večer.

B4LU
13.12.2017 4 z 5

Kratičký příběh dalšího kluka z Bitevní školy, který se setkal s Enderem Wigginem. Jakýkoli nástin děje by s ohledem na rozsah knihy byl už asi spoiler, a tak se omezím na konstatování, že je to vcelku příjemné doplnění celého příběhu Bitevní školy; nic, co by vás vyloženě posadilo na zadek, ale spíš takové sympatické ohlédnutí.

Sakulnikov
07.02.2017 4 z 5

Fanatismus je vždy špatný a nejhorší je ve spojení s náboženstvím. Je třeba brát věci s nadhledem a zasmát se i vážným problémům, jen aby člověk zvládl život a nebyl jím zdrcen.

Phoenix16.cz
25.12.2016 4 z 5

Knihu považuji, stejně jako První setkání, důležitou pouze pro fanoušky série. Nedá se brát jako stěžejní dílo, pouze jako příjemné doplnění příběhu. Povídky z předchozí knihy byly zajímavější, proto i tato není k zahození. Trochu dětinská, ale vždyť v bitevní škole studují děti.

vandalka
06.08.2016 4 z 5

Málem mě to rozbrečelo..

Ne fakt – u Carda jsem si zvykla už na ledacos, i na to, že dokáže občas zahřát u srdce stejně tak jako znudit (Stínová série), že dokáže bravurně zakomponovat do literatury své náboženské náhledy. Ale že dokáže takhle bolestivě a přitom ve zkratce navrtat sondu do pokrytectví trapičů hájících se bohulibou ideologií (zde právě puritánským křesťanstvím budoucnosti) – to jsem od něj tak nějak nečekala.

Pokaždé, když čtu nějaký příběh z Bitevní školy, nechám se převálcovat moudrostí některých postav, jen aby mě pak zase jednou zarazilo uvědomění, že v Cardově podání je jeho hrdinům nějakých šest až devět let. To je pro mě v snad největší kámen úrazu – jakákoliv genialita, jakékoliv nadání, výcvik, vzdálená budoucnost či ojedinělá životní zkušenost Cardových dětských hrdinů mi prostě nepřijde jako dostatečně silný argument pro takovou vyzrálost dětí mladších než můj šílený synovec.

Nejinak je tomu i v této novelce, ale i tak mi udělala díru do srce a budu jí číst zas a zas. Například Dinkovy úvahy večer 5. prosince – když odhalil „pravou“ příčinu svého smutku – no to by dostalo každého, kdo o něco podobného někdy jen zavadil (ač určitě až tak o deset let později než Dink ;-) Rozhodně mě tohle dílko překvapilo. Čekala jsem spíš humornou povídku o tom, kterak se Ender s kamarády snažili oblafnout vedení Bitevní školy a užít si vánoce – a ono jde při tom o něco úplně jiného. O hluboké zranění, o dětskou duši, o rodiče a děti, o to, co bolí tak, že se to snažíme za každou cenu skrýt i sami před sebou. Bravo.

panwitz
04.09.2013 2 z 5

Po přečtení prvního dílů, který byl úžasný, je toto dílko pro mě velkým zklamáním. Snad jsem měl jen špatné rozpoložení ...