Furyborn

Furyborn https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406690/bmid_furyborn-196-406690.jpg 4 137 50

Empirium série

1. díl

Furyborn je první díl bestsellerové trilogie Empirium. Neuvěřitelně originální fantasy, které by vám rozhodně nemělo uniknout, vypráví příběh dvou nezávislých mladých žen, které od sebe dělí celá století a které mají moc zachránit svůj svět. A nebo ho zničit. Když útočníci přepadnou jejího nejlepšího přítele, Rielle Dardenne riskuje všechno, aby ho zachránila. Aby prokázala, že je jednou z prorokovaných královen - královny světla a královny krve - musí jako královna Slunce podstoupit sedm magických, elementárních zkoušek. O tisíc let později je královna Rielle pro Elianu Ferracoru jen pohádkou. Do momentu než se sama zaplete do kosmické války a než se jejich příběhy navzájem propletou.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Furyborn , 2018


více info...

Přidat komentář

whiolet
08.03.2024 3 z 5

Docela jsem se ztrácela v ději a styl psaní mi taky moc nesedl.
Nápad dobrý,ale provedení kulhalo.
Pro mě průměrné fantasy.

M.C.SMITH
22.04.2023 5 z 5

Tak tohle mi sedlo. Kniha byla parádní a četla se jedna báseň.
Hodně jsem si oblíbila Simona a Elianu.
Vše bylo parádní a já jsem si čtení užila.
Bohužel to vypadá, že my budeme mít pouze tento díl. Což je velká škoda, ráda bych sérii dočetla.
Bylo to příjemné čtení a mne se kniha líbila.


Slugterra
03.08.2022 5 z 5

Bomba. Už nějakou dobu se mi žádná kniha tolik nelíbila jako tato. Děj se mi líbil, postavy jsou dobře vymyšlené... Jen teda to zklamání, když jsem zjistila, že u nás vyšel jen první díl :,(

P.S.: Nechci nic říkat ale ti naši překladatelé by si měli pohnout...

DeathHarmony
15.04.2022 4 z 5

Nechtěla jsem si to dlouho přiznat, ale jedno shrnutí na Fantasy Planet tuto knihu vystihuje skvěle - pro případ, že by to někomu pomohlo: https://www.fantasyplanet.cz/literatura/furyborn-aneb-dobry-napad-s-nedobrym-provedenim/
Stále ji mám ráda, ale nemůžu moc přehlížet, že to je vlastně chaotická změť, která není zdaleka tak propracovaná, jak by bylo vhodné vzhledem k potenciálu toho samotného nápadu.

KnihoMorka
25.02.2022 5 z 5

Skvěla kniha. Prahnu po další!

Vknihách
11.11.2021 4 z 5

Asi by som mala začať čítať anotácie. Aspoň pri žánre fantasy. Približne do 150.strany som sa nevedela začítať. Striedanie rozprávača,v tomto prípade je to striedanie Rielle a Eliany, mám zvyčajne veľmi rada. Takto písané knihy mi prídu zaujímavé od začiatku a hltám každé slovo. Vo Furyborn to, žiaľ,u mňa nefungovalo týmto spôsobom. Striedania kapitol skôr ubrali na dynamike deja. Keď sme sa dostali konečne k niečomu napínavému,kapitola sa skončila a začal sa príbeh z predchádzajúcej kapitoly. Nevedela som sa so záujmom vrhať z kapitoly na kapitolu. Dosť rušivo na mňa pôsobilo, keď niektoré dialógy s anjelmi(kto čítal,vie) neboli písané kurzívou. Mínusom pre mňa bol opis bojových scén. Čítala som ich ako nákupný zoznam-bez akejkoľvek emócie. Niečo proste v tejto knihe u mňa nefungovalo. Taktiež by som brala vysvetlivky na konci knihy-niečo ako slovník.Claire sa dosť spoliehala na preklad čitateľa podľa opisov v texte(doteraz celkom nechápem ako si vysvetliť, čo vlastne EMPÍRIUM je :\ ). Autorka má skvelú fantáziu-iný čitatelia mi prezradili, že vo Furyborn vidia podobnosť s inými fantasy(tie som nečítala,tak to neviem porovnať)- dobre vystavaný dej a verím, že ďalšími časťami sú jej knihy lepšie,ALE!Dobrovsky vraj zvyšok série neplánuje prekladať, z čoho mi srdce nepukne,no ak by som mala možnosť prečítať si aj pokračovanie, neváham. Už len kvôli príbehu Simona a Eliany. Rielle bola pre mňa iba rozmaznané veľké decko a som smutná, že dostala až toľko priestoru v "žhavých" scénkach.
Áno, dočkali sme sa aj toho(aj keď sme to ani nečakali XD)a na strane 395 sa rozpútala červená knižnica.

stanislav0373
26.08.2021 4 z 5

Zajímavě pojaté akční fantasy s krásnou obálkou. Kupodivu mi ani nevadí, že je tam tolik bab. Naštěstí totiž neřeší tolik niterních pocitů, nálad, a všech těch složitých věcí, ve kterých se jako chlap nemám šanci vyznat.

Vzhledem k tomu, že se jedná o první díl série, je dílo dle mě zdařilé, i když potřebuje dosti pozorného čtenáře. Často se během chvíle ocitnete na chvíli v minulosti, i když v přítomnosti přemýšlíte o budoucnosti... Jde si na to zvyknout, jen musíte umět rozlišit ono bloumání mysli. Nemůžu však říci, že by to bylo rušivé.

Celkově čas byl pro mě trošku problém, jelikož máme dvě dějové linky, tedy dvě hrdinky, které jsou od sebe poměrně vzdálené... a vy máte jednu kapitolu o jedné, další o druhé. Neustále se střídající se hrdinky a akce pak jsou dosti dvojsečné. neustále vás to nutí číst dál, což je fajne, ale zase kapitola končí v tom nejlepším, třeba v boji, před důležitým rozhodnutím či po akci a vy se musíte "prokousat" druhou postavou, kde jste taky často v podobné situaci, takže pak skrz akci zapomenete, co se vlastně kde děje, což je někdy opravdu škoda.

Nicméně, byla by škoda tuto sérii nedočíst, neboť má fakt dobře našlápnuto. Svět je pro mě pochopitelný, Empirium (já si jej představuji jak Neo Matrix), andělé a magie uchopitelní a i přes svou obsáhlost není příběh nějak naddimenzovaný. Spíš naopak, některé věci bych rád měl lépe popsané, ale chápu, že toho každý není zastáncem...

DeathHarmony
28.07.2021 4 z 5

Zpočátku jsem byla naprosto ztracená a nebyla si moc jistá tím, co se děje... Jsem ale zvyklá na zamotané a komplikované příběhy, takže jsem díky bohu vzápětí pochopila vše, co jsem měla.
Rozhodně to není v mých Top 5, ale nemohu říct, že mě kniha nebavila a celkový nápad je špatný. Velice se těším na pokračování a doufám, že tentokrát to bude už trošku přehlednější, protože zmatená už jsem byla na začátku první knihy až až :Dd

eŠ
18.05.2021

Začátek knížky byl chaotický, několikrát jsem ji chtěla odložit, ale nakonec jsem četla dál a příběh nabral na rychlosti a srozumitelnosti. I přesto mi přijde zbytečně složitý, málo vysvětlený.
Hlavní hrdinky to také moc nezachraňovaly, byly nesympatické. Naštěstí to po delším čtení přestane tolik vadit. Nejlepší postavou je Remy. Je to nejvíce uvěřitelná postava a zároveň nejvíce sympatická.
Text je psán čtivě. A to je taky důvod proč jsem u knížky vydržela a dočetla ji.

maja8148
25.04.2021 4 z 5

Musím říci, že tato kniha mě opravdu překvapila, protože podle recenzí jsem nečekala, že by mě mohla zaujmout. Ovšem opak byl pravdou. Kniha se čte v podstatě sama. Ovšem přišla mi hodně nevyvážená. Dostáváme dva příběhy o dvou dívkách. které od sebe dělí 1000 let, přičemž už od začátku víme, jak příběh jedné z nich dopadne. Jsou knížky u kterých mi to nevadí, protože pak jen čekáte jak se k tomuto konci dostanete a jestli bude něco po něm. Zde ovšem víte, co bude po tomto konci (Rielle) a navíc tento příběh je sám o sobě pro mě nezajímavý a bez větších překvapení. Ovšem příběh Eliany to je něco jiného. Ten je plný akce a pořád se tam něco děje a vy nevíte, co se v příštím okamžiku stane (teda kromě "velkého tajemství" zde jen čekáte jestli to Simon celou dobu ví nebo ne :D). Jednu půlku bych možná zkrátila, ale i tak druhá to bohatě vynahradí a navíc je to neskutečně čtivé a navzdory svému očekávání bych se s chutí pusila do druhého dílu jestli u nás někdy vyjde).

Tally_H
30.12.2020 5 z 5

Skvělá kniha

TVer
04.12.2020 3 z 5

Kniha má pomalejší začátek, ale pak je to zlepší a čte se dobře. Nebude ale jednou z mých oblíbených, je to takový průměr. Některé věci nejsou pořádně vysvětlené, a je tam mnoho "loose ends". Eliana je hrozně iritující a od druhé polky knihy i Rielle. Nemám ráda moc namyšlené postavy, a to ony obě jsou. Další část už bych si asi nepřečetla, myslím, že by to spíš bylo ještě víc matoucí.

janca6129
26.11.2020 2 z 5

Že by to bylo vyloženě zlé, se říct nedá. Ale.

Hrdinky mi přišly na chlup stejné. V chování, myšlení, mluvě...

Doteď pořádně nechápu, co je to to jejich "empírium". Nechápu pojetí andělů, ani toho Imperátora.

Magie by si rozhodně zasloužila většího prostoru, zatímco ty Rhielliny zkoušky mi naopak přišly zbytečně zdlouhavé.

Nechápu Elianinu romantickou linku. A příliš ani její "vývoj".

Nicméně se to četlo docela dobře. A ten Rhiellin konec na začátku mě docela navnadil se dočíst, jak se tam vůbec dostala...

Verunka4444
09.10.2020 4 z 5

Obálka mě nalákala.Ohlasy mě nalákaly.Měla jsem pocit,že z každé strany se ozývá-Kup si mě,přečti si mě-no a já neodolala.Musím přiznat,že asi do poloviny knihy jsem byla zmatená,chtěla jí odložit a pustit se do ní o nějaký čas později.Ale...potom mi tak nějak začalo všechno zapadávat na ta správná místa,orientace v postavách už mi nedělala potíže a příběh mě naprosto pohltil.Za sebe musím říct,že pasáže se Simonem byly ty nejlepší a ráda si před druhým dílem ten první vezmu znovu do ruky. ♥

Tesset
05.10.2020 3 z 5

Pro mě trošku zklamání, čekala jsem od toho víc. Docela předvídatelný příběh. Trochu mi vadilo, že tam nebyly některé věci více vysvětleny a co se týče magie, bylo možné asi vše, což úplně nemám ráda. Pořádně mě kniha začala bavit až na konci a mám pocit, že mi v paměti moc dlouho nezůstane.

LussyP
20.09.2020 4 z 5

Opravdu zajímavé, nečekala bych, že mě bude tak bavit kniha, kde jsou dvě dějové linky a z toho u jedné vím, jak dopadne. Nejen to, povstanou dvě královny a od začátku víte, která je která. Ale těch dalších otázek, co přesně se stalo, kdo jsou ti ostatní, jak k tomu došlo vás donutí číst dál. Nesouhlasím s jinými komentáři, těch postav tam nebylo nijak moc, děj hezky plynul a kapitoly končily napínavě, což podpirivalo čtení dal. Velmi se mi líbily detaily, respektive útržky písní/textů/dopisů u každé kapitoly, mapa světa a i seznam elementů.

Selket
24.08.2020 2 z 5

Celková struktura děje mi přišla, jako když někdo vzal HP 4, trilogii Hunger games a sem tam něco z Pána prstenů, hodil to do krabice, zatřásl s tím, a jak to vypadlo, tak to sepsal. Celý nápad mi docela líbil, podle anotace, ovšem musel by to napsat někdo úplně jiný. Do jednotlivých ovládání elementů (kterých bylo tolik, aby to natáhlo děj??) nebyla vložená ani špetka originality, akční scény jsou psané tak zmatečně, že si snad autorka byla naprosto jistá tím, že jí vidíme do hlavy, dilemata postav jsou v průběhu řešena tak, že se sem tam zopáknou, aby někdo nezapomněl, plus řešení jejich postupu v ději připomíná Hightowerův nácvik hodu slzného granátu (Vlítlo to tam nebo ne?), protože na řešení, jak postoupit z bodu a do bodu b autorka nejspíš přišla až ve chvíli, kdy danou situaci vytvářela.
Zkrátka... dočetla jsem až na stranu 266, kdy jsem si velice otráveně uvědomila, že tohle nemám zapotřebí. Přečetla jsem si poslední kapitolu, ve které mi bylo vlastně řečeno, že jsem ten zbytek beztak nepotřebovala a skončila jsem. Dvě hvězdy jsou za sem tam dobrý nápad a za to, že jsem hlavní hrdinky i přesto, jak blbě byly napsané, nechtěla zabít.

andrejci
03.08.2020 4 z 5

Nápad není úplně špatný. Hodně mě překvapil začátek, který nám vlastně ukázal konec. Moc se mi líbilo střídání dějových linek. Postavy byly fajn a nikdo mi tam extra nevadil. Něco mi tam, ale vadilo. Děj byl takový táhlý. Styl psaní autorky mi vadil. Občas jsem se v něm ztratila a musela jsem ho číst od začátku.

Medasek
31.07.2020 3 z 5

Abych pravdu řekla, nevím co si mám o knize myslet. Na jednu stranu se mi líbila, ale na druhou stranu mi přišla taková nijaká.
Bohužel to u mě byla taková kniha s dobrým příběh, ale když jsem jí odložila tak "sejde z očí sejde z mysli".
Ale jinak příběh čtiví a originální. Za mě teda hodnotím tak 3,4*.

Julinka679
21.07.2020 4 z 5

Knížka mě zaujala svou obálkou, ke koupi mne ale postrčily kladné recenze na sociálních sítích.
Zprvu jsem byla skeptická a po pár přečtených stranách mě to neopouštělo, jak již psala Kasana v komentářích, také jsem byla překvapená z toho, že knížka doslova začíná tím jak to s Rielle dopadlo. Říkala jsem si, že teď už knížka nemá smysl ale ona ho má.
Rychle jsem se začetla a musela číst dál abych věděla jak to pokračuje a co se vlastně stalo.
Autorka udržuje napětí, píše velmi čtivě a knížka mě dost bavila. Na druhou stranu mi také (jako mnohým) vadilo, že obě hlavní postavy jsou si dost podobné, neměla jsem pocit, že by se jednalo o jednu a tutéž osobu ale v jistých chvílích jsem si říkala, že asi čtu úplně jinou kapitolu.
Proto hodnotím pouze 4* ale i tak je to (pro mě) oddechová fantasy kniha, po které v budoucnu určitě ještě sáhnu :-)

Autorovy knížky

Claire Legrand
americká, 1986
2019  76%Furyborn

Kniha Furyborn je v

Právě čtených3x
Přečtených177x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených13x
Knihotéce173x
Chystám se číst198x
Chci si koupit47x
dalších seznamech5x