Elvis ze Záluží

Elvis ze Záluží https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380209/bmid_elvis-ze-zaluzi-BzG-380209.jpg 3 11 5

Soubor čtyřiadvaceti kratších próz, v nichž se autor zaměřuje na zlomové situace jedince i společnosti, často v jejich paralelním prolínání a zrcadlení, na milostná procitnutí a selhání, na popisy mechaniky lidských vztahů v kulisách příchodů a odchodů různých společenských uspořádání. Jsou zde přítomné i typické doprovodné jevy doby, v nichž se jednotlivé povídky odehrávají: různé podoby vyhnání či "odsunů", proměny nálad, zrody a zániky idolů a fetišů, mediální manipulace a masáže, role bulvárních médií, rašení „obyčejného“ násilí v lůně měšťácké spořádanosti. Autor své příběhy píše s jemným odstupem, s použitím ironie, travestie, nadsázky, černého humoru; hyperrealisticky traktované příběhy náhle přeskakují do surrealistické nepravděpodobnosti a klaunské eskapády; čtenářům jsou překládané hororové a detektivní pastiše s překvapivými pointami. V knize též dochází k nadgeneračnímu spojení autora textů a výtvarníka Jana Macúcha, který povídky doprovodil ilustracemi.... celý text

Přidat komentář

jaryn
15.02.2024 4 z 5

Většina povídek se mi hodně líbila. Autorův laskavý humor je mi blízký, stejně tak neotřelá témata ze životů povětšinou "obyčejných" lidí... Je sice pravda (jak zde již myslím zmíněno), že editor svou práci poněkud odflák, ale samotné texty byly mi dostatečnou odměnou.

Clara_C
07.07.2020 1 z 5

Bohužel, neoslovila mě ani jedna povídka. Sic jsem knihu přečetla celou, ale její četba ve mně nezanechala žádný dojem, poučení, pocit, nic. Zřejmě nejsem cílová skupina :-)


jindra3953
09.08.2019

Přečetla jsem tři povídky a vzdala to.

petrarka72
06.06.2019 2 z 5

Pěkně vypravená kniha, se slušnými ilustracemi - ale navzdory některým dobrým nápadům nudná, k tomu nekorigovaná. Je mi líto, nedočteno.

Iki1
03.10.2018 4 z 5

Čtyřiadvacet drobnějších povídek z let socialismu je psáno většinou tak, jak má být povídka koncipována. Svižně, bez zbytečných kliček a s odsýpajícím dějem a malinko nečekaným rozuzlením. Pomineme-li sem tam nějaký překlep či nedoklep (chybějící předložka...) jedná se o čtenářské pohlazení po duši.