Elektrickej strom

Elektrickej strom https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488194/bmid_elektrickej-strom-648d4dd12ecf3.jpg 5 16 5

Vítejte na Mizarbanně! Nejspíš jste čekali, že bude zajímavější. Ale ne, planeta kromě divného počasí skoro ve všem připomíná Zemi. Cestovali jste vesmírem, jen abyste zase chodili do školy nebo do práce. Ráno do sebe hodíte hrnek flafe, utíkáte na magvaj a cestou si v tabulku pouštíte hudbu z musetube… Pochopitelně jste od života ve vesmíru čekali něco víc. Nezbude vám než založit rockovou kapelu a tímhle ospalým světem otřást. Vítejte na Irisse! Je ve stejné soustavě jako Mizarbanna. Je hezčí, tedy pokud zrovna neprší, a lidé tu jsou civilizovanější. Dodržují tolik Pravidel, že založit rockovou kapelu poruší nejméně tucet z nich. Ale o tom to je, ne? O rebelii proti Pravidlům. Zvlášť když zjistíte, že jste klonem rockové legendy. A někdo s vámi možná má nekalé plány.... celý text

Přidat komentář

janca6129
03.04.2024 5 z 5

Pokud si myslíte, že spojení "rocková space opera" je vhodnější spíš pro mužské spisovatele, Jarmila Kašparová vás hned vyvede z omylu. Neskutečně skvělé, povedené, vtipné, feel-good počtení prošpikované lehkým filosofičnem a odkazy na nejslavnější operně-rockovou kapelu všech dob.

Kromě barev, bláznivého počasí, hudebních narážek, Pozemšťany (skoro)zkrocených planet či hudebních narážek mě osobně potěšila (a překvapila zároveň) skvěle zpracovaná soudobá témata - od dezinformacemi posedlých věřících přes společenské škatulkování až po hranice mezi pruzením a diktaturou. Přes to všechno se mi Elektrickej strom četl jedna báseň - krásné popisy, trefné metafory i příjemný humor.

Je až neuvěřitelné, že tenhle poklad je prvotinou!

Maud22
01.01.2024 5 z 5

Adzukh a Ifigen, dělí je sto let a taky kousek vesmíru, protože jejich příběhy se odehrávají na dvou různých blízkých planetách v jiném čase, ale něco mají společného. A nejsou to jen výrazné zuby, pro které jsou terčem posměchu, ale především úžasný hlas. Kniha s nepřehlédnutelnou obálkou vypráví o zrodu rockových kapel na kolonizovaných a teraformovaných planetách. Ale nejen o něm. Je to hlavně o vztazích, souznění, pochybnostech, odhodlání, přátelství, touze vyniknout a o plnění snu. Vyprávění je z rodu těch, kdy s hrdiny prožíváte jejich zklamání, příkoří, ale i úspěch a radost. Nečekejte žádnou velkou akci ani potoky krve, a přesto je tu dobrodružná cesta a epické finále.


nmbeko
22.09.2023 5 z 5

Elektrickej strom je milá space rock opera s úžasnou snivou atmosférou.

Krom samotného děje se mi na příběhu velmi líbily filosofické přesahy jdoucí za hranici žánru, zejména o úvahy vlastního hrdiny o vlastní osudové předurčenosti, zda existuje, zda se jí poddat, zda vzorovat

Za nejpůsobivější ale považuji poetické popisy, během nichž jako by čtenář cítil, jak mu srdce buší v rockovém rytmu, v duši kvílí kytary a duch se vznáší do nekonečna vesmíru; i ne-rockera tohle prostě musí dojmout.

Tato kniha mě přenesla do osudů a úvah postav s takovou sílou, že je těžké uvěřit, že je to autorčino debutové dílo. Doufám, že se můžeme těšit na další díl!

Malarkey
14.09.2023 3 z 5

Na nejnovější knihu ze Strak jsem se hodně těšil. Obálka je asi nejhezčí a nejoriginálnější za poslední léta a zpracování knihy je tradičně také fantastické.

Jakmile jsem se začetl, okamžitě jsem ale zjistil, že zde si autorka pohrála se satirou více, než mimořádně. Odkazů na rock je tu požehnaně a i když ho sám poslouchám, mnohdy jsem se dost v nápadech ztrácel.

Příběh to ale nicméně v mnoha ohledech usnadnil. Vypráví totiž dvě dějové linky - jedna o vzniku rockové kapely někde tam ve vesmíru na planetě ne nepodobné Zemi a druhá pak příběh kluka, který zjistí, že je klonem jiného slavného rockového zpěváka, a který žije pro změnu zase na jiné planetě.

Čtení bylo hodně odpočinkové a průběh obou příběhů vlastně poměrně tradiční. Tedy v případě, pokud znáte příběhy různých kapel a víte, kde a při jakých příležitostech bývají největší kameny úrazu těsně před jejím zánikem. Ono je to totiž pořád o lidech, takže pořád dokola vesměs o tom samém.

Zde se to ale četlo samo a ty dvě nezvyklé planety tomu dodali punc nevšednosti. Jednoznačně odpočinková záležitost.

jan8470
07.07.2023 4 z 5

Feel Good čtení na léto. tak trochu Bohemian Rhapsody, tak trochu sci-fi. Jedna dějová liniie sleduje vznik rockové kapely, druhá životní cestu kluka který by mohl být klonem kdysi slavného rockového zpěváka. Příběh není překombinovaný a je to fakt zábavné čtení.

Autorovy další knížky

Jarmila Kašparová
česká, 1986
2023  93%Elektrickej strom
2024  83%O knihovnickou sovu 2023

Kniha Elektrickej strom je v

Právě čtených3x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce6x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x