Dveře spánku

Dveře spánku https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510932/bmid_dvere-spanku-63e8aea970798.jpg 4 18 8

Pokaždé, když Zax usne, probudí se do jiné reality na jiném světě. Nemůže si zvolit cíl a nikdy neví, co uvidí, když otevře oči. Někdy se probudí v technologické utopii, jindy ve vybombardovaných troskách zhroucené civilizace nebo uprostřed bitevní vřavy. Může se spoléhat jenom sám na sebe a drobné pomocníky, které cestou našel – futuristické vychytávky, sedativa, která mu umožňují rychle usnout a uprchnout z nebezpečných světů nebo stimulanty, jimiž si naopak prodlužuje pobyt na těch příjemných. Život se sice nedá příliš plánovat, ale naštěstí není Zax vždy sám. Může s sebou brát lidi, pokud je drží v náručí a společně usnou. A tak navštěvuje svět za světem, dokud nezjistí, že po něm jdou…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

Doors of Sleep , 2021


více info...

Přidat komentář

Hall3006
13.04.2024 3 z 5

Nosná myšlenka tohoto románu je zpracována v pop kultuře velmi často - přeskoky mezi alternativními realitami multiversa. Zde hlavní hrdina Zax tak putuje díky usínání. Velký potenciál však narazil zřejmě na hranice autorovy představivosti, který knihu spíše pojal jako morální poučení a humanitní poselství. Kniha je čtivá, ale za nevyužitý potenciál a rychlé přeskoky mezi světy, které příliš nerozvedl (tato kniha mohla mít 400 stran a byla by to peckovní záležitost) asi že neměl náladu se rozepisovat, dám tři hvězdy.

Maud22
09.02.2024 5 z 5

Dveře spánku jsem si pořídila na doporučení Supermartonátora v jeho YouTube kanálu, kde mimo vtipných rozhovorů s našimi spisovateli a rozborů nejnovějších hudebních alb, se věnuje i knihám. A mohu říct, že jsem nelitovala. Je to hodně zajímavý nápad s tím procházením imaginárními dveřmi pokaždé, když usnete nebo ztratíte vědomí, do jiného světa, jiné reality, jiného vesmíru. Na první pohled se to jeví jako krásné průzkumničení a objevování nových krajin a jejich obyvatel, ale za čas zjistíte, že to nemusí být úplně bezpečné a stává se to vysilujícím.


Cityman
17.11.2023 5 z 5

Jsou tlusté bichle, kde autor opisuje kde co, tak podrobně, že ho v duchu prosíte, aby šel s příběhem dál. Ale tady je to přesně naopak. Tahle útlá knížečka, navíc vytištěná písmeny velkými jak pro prvňáčky, obsahuje tolik zajímavých světů, a tak málo prostoru pro jejich objevování. Často si lidi stěžují na to, že by ta, která kniha mohla být o 1/3 nebo 1/2 kratší a jen by jí to prospělo a u téhle bych se já osobně vůbec nezlobil, kdyby měla dvojnásobný počet stránek. Imaginace autora je úžasná a skoro až nekonečná a člověk všechny ty nové světy jen hltá. Ale žádná knížka by nebyla dobrá bez dobrého příběhu, postav, ke kterým si vytvoříte pouto a kupy dobrých nápadů, a to takhle kniha rozhodně všechno má, a navíc se čte "jak po másle". Za mě překvapení roku, ne-li desetiletí. Snad Triton vydá i druhý díl, případně i další knihy tohoto autora. Já bych si je všechny rozhodně rád koupil a přečetl!

michal3736
28.09.2023 4 z 5

Nebylo to špatné, ale navštívených světů bylo opravdu velké množstí...základní myšlenka skvělá...

jarynek
25.07.2023 3 z 5

Nápad na základní kostru příběhu hodně dobrý, zajímavé vykreslení různých světů je plné autorovy imaginace. Na druhou stranu v druhé půli, přestože kniha není nijak rozsáhlá, jsem se začal trochu nudit a děj byl celkem předvídatelný.

cori
09.07.2023 3 z 5

Zax, profesionální harmonizátor, putuje multiuniverzem milionů světů a páchá dobro, střídá společníky a po seznámení s Minnou, která je chodící biologická laboratoř, se jeho život stává veselejší a spokojenější. Bohužel se na scéně objeví jeho bývalý společník Lector, šílený vědec zkřížený s Hitlerem, a začíná boj o svobodu všech světů. Autorova imaginace a popis navštívených světů byly velmi bohaté. Neustále mě překvapovala Minna a její schopnosti cokoliv vypěstovat či separovat a naroubovat. Až se objeví druhý díl, ráda si ho přečtu.

Madla81
09.06.2023 5 z 5

Opravdu hluboký obdiv autorovi za jeho fantazii při popisu roztodivných světů, mezi nimiž putoval sympatický hrdina Zax. Bylo to dojemné, krásné, zvláštní a hluboce lidské.
Krásná kniha.

karinga
12.05.2023 5 z 5

Ten nápad je naprosto geniální nedobrovolný cestovatel mezi světy, který se dopuje sedativy (když je v nebezpečí a potřebuje rychle usnout) a stimulanty, když je mu tam hezky. Ale stejně nikdy nezůstane napořád.

Tim Pratt má neskutečnou fantazii každý svět je úplně jiný a zatímco některé jen proletíte (protože se to tam hemží monstry, co by Zaxe rády k svačině), jiné vám odhalí v celé kráse/podivnosti. Protože Zax nezůstává na místě, nemusíte se bát, že by příběh ztrácel tempo. Naopak. Je to jedno velké dobrodružství.

A pokud jde o postavy, Zax je správnej chlap, který by nejraději s každým vyšel po dobrém (a to i s tím, kdo by ho chtěl při pokusech rozpitvat na kousíčky). Na jednom ze světů potkává i podivnou rostlinoženu Minu a právě ta pro mě byla hlavním tahounem příběhu. Byla naprosto úžasná.

Takže já doporučuji všema deseti!

Autorovy další knížky

Tim Pratt
americká, 1976
2023  83%Dveře spánku
2024  0%Vězení spánku