Dvě novely

Dvě novely
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109969/bmid_dve-novely-8QE-109969.jpg 3 2 2

Svazek obsahuje novely Romeo a Julie na vsi (1856) a Šaty dělají člověka (1874). Obě novely největšího švýcarského realisty 19. století jsou ze známé sbírky Lidé seldwylští. V první se vypravuje o oddané lásce a tragickém konci dvou mladých lidí, kteří se stali obětí mamonářských pudů a selské tvrdohlavosti svých znepřátelených otců. Skutečná tragika tohoto příběhu je tím silnější, že nešťastní milenci, protestující vší silou svého citu proti omezenosti a předsudkům, sami se ocitají v zajetí předsudků selského prostředí, z něhož vyšli, a to urychlí jejich záhubu. V druhé novele goldašští kupci zahrnou dary a poctami nezaměstnaného seldwylského krejčíka v domnění, že jde o polského šlechtice. Průběhem děje Keller důmyslně odhaluje nezvratný zákon buržoasní společnosti, ve které hodnotu člověka neurčují jeho osobní vlastnosti, nýbrž majetek a moc.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

Romeo und Julia auf dem Dorfe / Kleider machen Leute


více info...

Přidat komentář

žlučníkář
26.08.2019 3 z 5

Tak to první, je příběh Verči a Saliho navlíklej na Romču a Julču zasazenej do zapadákova. Všechno jde v klidu, dokud se rodiče nezblázněj kvůli kusu pole. Ve všem jsou prostě chechtáky, nebo majetky. Trošku jsem v tom bruslil a čekal, jestli to dopadne podle předlohy. Odnesl jsem si z toho poznatek, že Sali byl asi trošku vocas, protože když byl s Verčou v kupě sena, tak na ní ani nehupsnul.

To druhý, v tom mám ještě větší hokej. Zkrachovalej krejčí o kterym si myslej, že je pane hrábě, už z rozjetýho vlaku nedokáže vyskočit a vzniknou z toho guláše. Nakonec před svatbou s hospodskou holkou uteče do lesů, kde ho čeká tak akorát vlk a umznutí. Ta jeho hospodská bude asi pěkná medvědice, protože ho z lesa odtáhne a Stázina se nejspíš dostane Kubovi za ženu.

Obojí je to celkem krátký, takže odsejpalo a zahozenej čas to nebyl...