Dvanáct let po Hitlerově boku

Dvanáct let po Hitlerově boku https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61275/bmid_dvanact-let-po-hitlerove-boku-igd-61275.jpg 4 62 15

Už podle názvu je patrné, že kniha není jen pouhou fikcí, ale skládá se ze svědectví Hitlerovy sekretářky. Ta strávila po jeho boku neuvěřitelných dvanáct let. Dalo by se říct, že neměla žádný soukromý život, Hitlerovi byla stále k dispozici, cestovala s ním všude, kde bylo potřeba a zůstala s ním až do konce jeho života. Tento text byl pořízen v táboře v Augšpurku, kde strávila asi tři roky. Tam jí navštěvoval pracovník tajných služeb Alfred Zoller, avšak pod jménem Bernard, s úkolem vyzpovídat ji pro sedmou americkou armádu. Text byl dlouho pohřešován, avšak nedávno, díky práci německých a amerických historiků, byl znovu objeven.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

12 ans auprés d'Hitler , 2004


více info...

Přidat komentář

LordByron
19.01.2022 4 z 5

Pre mňa to bola v detstve jedna z prvých knizok čo som o Dolfim čítal a veľa vecí tak premna bolo nových a neznámych. Rozhodne musím povedať, že mne sa páčila a pomohla mi ho pochopiť oveľa lepšie ako mnohé manipulativne dokumenty v telke.
Obrázok v knižke je obrázkom vegetariána, abstinenta, nefajčiara s prísnymi morálnymi a asketickymi zásadami ale aj plného lásky k umeniu a opovrhujuceho náboženskými poverami a tradičnou vierou. Samouka, vzdelanca a charizmatického človeka ktorý ale bez váhania páchal zverstvá. Opovrhoval moderným umením a zboznoval Antiku, mal fascinujúcu pamäť a stále žil vo svojom detstve. Miloval architektúru, maliarstvo a hudbu. Tajomná postava ktorá sa zapísala do dejín ako málokto.

JarekPrchal
26.09.2020 4 z 5

Hezká kniha, která na rozdíl od ostatních přináší i nové informace. Pocity sekretářky, která sdílela tak dlouhý čas s Hitlerem je zajímavý a bude z historického a odborného posudku důležitým materiálem.


Camel-9
03.12.2019 4 z 5

Pohled na největšího vraha v historii z jiného pohledu. Zajímavé.

Bulldog
30.06.2019 4 z 5

Nenáročné čtení a kdo má tyhle vzpomínkové knihy rád určitě se mu bude líbit..

katy87
10.11.2018 5 z 5

Svěděctví jedné z Hiterových sekretářek podává bližší představu o Hitlerově zvrácené osobnosti a jeho myšlenkových pochodech. V knize se nebojí vyjádřit svůj negativní postoj vůči Hitlerovi samotnému.

TipsyChipsy
15.10.2018 5 z 5

Dobře napsané vzpomínky zaměřené na vystižení psychologického portrétu Hitlera. I když nic skandálního se nedozvíme, přeci je tam popsáno hodně situací, které jsou vodítky k studiu tohoto paranoidního psychopata. Je vidět, že jeho sekretářka byla inteligentní žena a dokázala dobře popsat vlastnosti této zrůdy. Vyplynou z toho zajímavé poznatky jako na jedné straně jeho asketismus, zdrženlivost, chaotičnost, to že nebyl ani chamtivý, měl krásné vzpomínky na dětství a na druhé straně, kde se pak bere jeho krutost a absence lidského vcítění a vraždění miliónů lidí? Bohužel dostal tento prázdný egoista do vínku fenomenální paměť. Je otázka pro psychiatry, co to bylo za "člověka".

MichelleKing
23.08.2018 5 z 5

Memoáry od členů Hitlerova "vnitřního kruhu' jsou vždy fascinující. Tato kniha není výjimkou.

gargamelka
07.08.2018 5 z 5

Kniha je napsána čtivou formou. Pohled sekretářk, která promítá do vyprávění své pocity, postoje, názory

Atanone
07.08.2017 4 z 5

Člověk si lehko udělá názor na Hitlera,nebo na nacistické válečné zločince..Ale co s těmi malými obyčejnými lidmi,kteří se někde ocitli-ať už uchváceni,či neuchváceni ideologií ? Jednou jedna známá česká paní zpěvačka na zmínku o zákazech činnosti v době normalizace řekla "ale my jsme taky museli nějak žít".Nabízí se argument,že se ovšem dalo si na živobytí vydělávat jinak.. Pro obyčejnou sektretářku musela být práce pro Hitlera zkraje úžasnou kariérou.
Každopádně zajímavá kniha.

alabra
16.05.2017 3 z 5

Další materiál, který zobrazuje Hitlera jako složitou, komplikovanou osobu. Snaží se zachytit vývoj jeho nenormální osobnosti, provazuje ji s nejbližšími lidmi v okolí, cením si jiného pohledu, snahy zachytit kladné i záporné stránky této zatracované osobnosti. Jakýsi paprsek lidskosti, který ho každodenností přiřazuje mezi skutečné osoby.

zapina
10.11.2016 4 z 5

Hitler z jiné stránky než ho známe. Zajímavá kniha. Čte se snadno.

Kozel
30.12.2015 4 z 5

V Hitlerovi byly bezpochyby při nejmenším dvě osobnosti jako u každého politika. Ta veřejná a ta soukromá. A k pochopení (pokud to v případě Hitlera vůbec lze) celku je potřeba vždy několik úhlů pohledu. Z vyprávění madam Schröderové, jakožto jedné z nejvěrnějších sekretářek, můžeme nakouknout do mysli nejvýraznější postavy 20. století. Nemohu se však zbavit dojmu, že z jejího vyprávění čiší ona jistá německá povýšenost, a pocitu, že přes veškerou snahu o objektivnost (jako by byla nasazena k pozorování Adolfa) se snaží potlačit svou vlastní přízeň a sympatie. Zvláštností je, že Christa mluví o "kolegyních", ale nikdy nezmíní jméno. Za přečtení rozhodně však stojí a mohu jen doporučit k porovnání příběh Traudl Jungeové - Do posledního okamžiku. Třeba pak sami uznáte, že důvěryhodněji a nezaujatěji zní právě ona mladší kolegyně.

Landys
25.07.2015 4 z 5

Knížka odhaluje zvyky, názory a samotný život Hitlera během 2. sv. války. Za mě velmi čtivé a zajímavé.

Chemiczka
15.04.2015 3 z 5

Útlá knížka vlastně ani není příběhem ani životopisem Christy Schröderové. Celá kniha je vlastně jen pár vzpomínek založených na výslechu Christy po druhé světové válce. Kniha je rozdělena kapitolami, které jsou spíše psychologickou sondou a osobními názory Schröderové na Hitlera (jeho zvyky, mravy, názory, jeho postoje vůči ostatním lidem, rasám apod.). Z 99% budete všechny dané věci vědět a nic moc nepřekvapí (vztah Hitlera k ženám, vegetariánství, askeze, v pozdějších letech demence). Jedinou myšlenku, kterou jsem si odnesla je z kapitoly vztahující se k šoa a vraždění odpůrců režimu - Schröderová tam na plno přiznává, že vše věděla (stejně tak Hitler).....a přesto dále pro režim pracovala......vím není jednoduché někoho soudit za to jak se tehdy zachoval, ale zaráží mě fakt, že tito "lidé" stále věří ve svou pravdu a omlouvají to co se tehdy dělo.....ani v jedné větě, v jednom slově nebyla cítit lítost.....nebo snaha se omluvit....prostě nic.....smutné čtení :-/

jiri77
27.11.2013 5 z 5

Zajímavé a poučné nahlédnutí na A.Hitlera pohledem jeho sekretářky.