Duši, tělo opatruj

Duši, tělo opatruj https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207997/dusi-telo-opatruj-207997.jpg 4 21 8

Tyto bytostné zážitky, stejně jako hluboké reflexe o světě a o bytí autorky v něm mohou být ukazatelem směru pro kohokoliv z nás. Díky meditativní povaze a četbě i studiu náboženských a filozofických děl daleko přesahují autobiografické vyprávění. Jejich nejsilnější linií je pak setkání s moudrostí Východu, jmenovitě s indickou kulturou, kam autorka podnikla řadu cest – nikoliv ovšem turistických – daleko spíše iniciačních. Vydejme se tedy na cestu spolu s ní. Letenku ani batoh potřebovat nebudeme. Otevřená mysl postačí.... celý text

Přidat komentář

Sarapet
30.05.2021 3 z 5

Chvílemi jsem myslela, že knihu odlozim. Nakonec jsem ji dočetla. Určitě poučná kniha ... Jen se těžko čte.

de.nisa
15.02.2021 4 z 5

srdeční záležitost


Dafra
28.05.2016 4 z 5

Moudrá, meditativní kniha, ke které se rozhodně budu vracet. Ne všechny kapitoly mě zaujaly stejně a ne vždy mi vyhovovalo řazení, ale pokud autorka přibližovala vlastníma očima východní filozofii, jógu..., v tu chvíli jsem nedokázala knihu odložit a měla jsem pocit nepopsatelné harmonie a ne-náhody. Podle mě kniha, která si zaslouží opakované a pozorné čtení.

Jedna z mnoha myšlenek, o kterých po dočtení přemýšlím:

"Štěstí je, zdá se mi, schopnost a umění ovládat svou mysl. Kontrolovat ji a nedovolit, aby byla negativní. Štěstí je milovat láskou, která všechno dává a nic za to nechce."

džej
17.01.2016 3 z 5

Rozhodně poučná kniha, tak jak jsem čekala... Moudra východní filozofie se prolínají s vlastními postoji a názory. Jen mi trochu vadily rozvláčnost a (trochu víc) odmítání čehokoli, co se neshoduje s autorčiným přesvědčením. Nějak mi to připomnělo netoleranci mladých biokonzumentů. Na mě text občas působil jako kázání o "dobrání se podstaty", kterým zároveň probleskuje nepochopení či dokonce odsuzování "nedokonalých".

douchová
08.08.2015 5 z 5

Hluboká, prožitá a živá knížka, kterou lze číst pořád. Autorku mám moc ráda.

Damato
14.07.2015 5 z 5

"Duši chápu a prožívám jako božskou částici, která sídlí ve všem, co je stvořené a živé, duch je tvůrce, pramen života nebo prapodstata. V sanskrtu je duše átman a duch brahma."

Když mi ji při návštěvě u rodičů mamka ukazovala, říkala mi , že v Třebové v knihovně jsou na ni vypsané termíny. Myslela jsem si: " no jo babky nemají co dělat, tak se předhánějí, která ji bude mít dřív přečtenou a bude za tu nejchytřejší", ale po přečetení jsem se všem v duchu a hluboce omluvila. Jen houšť takových knih do knihoven, je fajn, když místo stupidních Ordinací v Ulici na Cestě domů čtou takovouhle literaturu a baví je to. Mě to teda bavilo a těšilo mě, číst tuhle knihu

ivanaga
13.04.2015 5 z 5

Pohlazení po duši, zkušenost moudré staré paní, kterou si vychutná ten, kdo už kousek cesty života taky prošel. Autorka přitom působí přes svůj věk překvapivě mentálně velmi mladistvě a nekonformně. Je tu spousta postřehů, se kterými se lze ztotožnit a spousta nových úhlů pohledu, které dokáží obohatit. Vzácná kniha, řekla bych.

Bonda
08.04.2015

Opíšu si tu zajímavý kousek:

„Pomyslela jsem si: vždyť nemám ani jednu vzpomínku na rozkoš a štěstí bez bolesti. Skutečnost nikdy nenaplnila mou představu, ale to se mi děje odjakživa. […] Nedovedu si představit potěšení, které neprobudí závislost, strach ze ztráty, pocit ponížení, když ten druhý netouží po mé přítomnosti stejně silně jako já.”

Mám to s knihou zatím podobně - tolik jsem se těšila, ale prozatím nenaplňuje mou představu. Už ta triviální skladba krátkých vět, které jsou vzájemně slepené tak volně, možná nahodile. U některých poznatků si řeknete – no jasně, vždyť jo, u jiných – sakra, a proč jako? (Proč by třeba muselo být neštěstí dostat to, co člověk nejvíc chce?) Cítím v tom nějakou rozjetou tlachavost, věty plynou bez kontroly a nebrání se klouzat po povrchu. Možná se ještě začtu a knihu líp ocením, možná zůstanu u svého současného pocitu, že text mohl zůstat ještě vskrytu a autorka ho posléze mohla přinutit poddat se jejím koncentrovanějším zásahům.

Kniha Duši, tělo opatruj je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x