Duše a sebevražda

Duše a sebevražda https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109932/mid_duse-a-sebevrazda-x1D-109932.jpg 4 24 6

Kniha Duše a sebevražda jungovského psychoterapeuta třetí generace JAMESE HILLMANA je brilantní studií o vzájemné provázanosti života a smrti, přinášející nové, neobyčejně podnětné pohledy nejen na problém smrti i sebevraždy, ale i na základní metodologické problémy moderní psychoterapie, a to ve vyhraněné konfrontaci medicínského a ryze analytického přístupu k tomuto fenoménu. Autor se nejprve zamýšlí nad základním myšlenkovým modelem, jímž se při zkoumání sebevraždy řídí sociologie, právo, teologie a medicína, a vymezuje specifické stanovisko analýzy. Přesvědčivě ukazuje, jak nesmírně důležité je psychické prožívání smrti v životě každého člověka, zejména z hlediska jeho schopnosti sebeproměny: čím intenzivnější je tento zážitek, tím hlubší je proměna osobnosti. V tomto smyslu je sklon k sebevraždě výrazem naléhavé potřeby sebeproměny. Sebevražda sama je důsledkem toho, že člověk promeškal své předešlé životní (smrtelné) krize.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Sagittarius
Originální název:

Suicide and the Soul , 1964


více info...

Přidat komentář

DeepSea21
12.06.2022 5 z 5

Analýza otázky proč. Velká část věnována otázce důvěry mezi terapeutem a pacientem, rozdílu mezi analytiky a klasickými lékaři, prázdnotě, myšlenkovým pochodům ,,nemocných´´ .
Měl jsem jí vypůjčenou, ale nejspíš si ji pořídím, tohle si chci přečist ještě párkrát.

vlkcz
04.01.2020 5 z 5

Tohle, že je kniha, které je už přes půl století? A pořád je současná.


JosefW
13.03.2019 3 z 5

Zajímavá kniha, která však není určená každému. Čtení mi přineslo spoustu zajímavých mýšlenek a rozšířilo mi obzory, avšak nemohu říci, že by mne kniha jako celek dokázala zcela zaujmout v celém svém rozsahu. Jsem ale rád, že jsem knihu přečet.
Autorovi jsem připsal několik citátů, které mne zaujaly.

"Lidská duše, jakkoli je problematická, není problémem, ale tajemstvím."

nozdra
26.02.2015

Geniální,nemůžu si stěžovat ani ve snu,našel jsem se tam.

Yaruschka
14.07.2014 4 z 5

Jsem toho názoru, že sebevražda je problém a čin individuální (nemluvím o masových sebevraždách fanatiků), který nelze zobecňovat. Každý, kdo jí spáchal k ní dospěl úplně z jiného důvodu a každý prožíval naprosto něco odlišného. Pojetí této knihy je tedy mnohem hlubší než u běžných psychiatrických knih a studií, kde se informace o této problematice generalizují a důvody ke spáchání tohoto činu hledají lékaři především v okolním světě a jeho vlivu na dotyčného. Kniha se věnuje především analýze lidské psýché a sebevraždu pojímá spíše z pohledu smrti duše a její prožití a až poté (pokud k ní dojde) smrti fyzické. Kdo se ale snaží nalézt odpověď na otázku, proč někdo z jeho blízkých sebevraždu spáchal, v této knize odpověď zřejmě nenajde.......

Zmiu
04.11.2012 5 z 5

O trochu slabší než "Klíč k duši", ale asi proto, že zde autor hodně vysvětluje vztah mezi psychoanalitikem a analyzantem, a rozdíly mezi medicínským přístupem ke smrti a nemoci a mezi přístupem psychoanalikovým, což je někdy méně záživné. Nicméně pasáže o jeho přístupu ke smrti a sebevraždě jsou strhující a jeho přístup je dost netradiční, ale o to více rozumějící. Moc potřebný přístup v dnešní společnosti.

Štítky knihy

sebevražda smrt

Autorovy další knížky

James Hillman
americká, 1926 - 2011
1997  89%Duše a sebevražda
2000  91%Klíč k duši
2016  80%Máme za sebou sto let psychoterapie, a svět je stále horší
2014  86%Nářek mrtvých
2013  94%Myšlení srdce a duše světa

Kniha Duše a sebevražda je v

Právě čtených1x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce11x
Chystám se číst51x
Chci si koupit18x