Dům u hřbitova

Dům u hřbitova https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60515/dum-u-hrbitova-60515.jpg 3 22 3

Volně zpracováno podle stejnojmenného románu Josepha Sheridana Le Fanu. Podkladem dobrodružného románu s prvky nadpřirozena, děsu, detektivního pátrání a humoru je stejnojmenný román anglického spisovatele minulého století. Nález prostřelené lebky, pátrání po vrahovi, jeho dopadení a usvědčení ahonosná šlechtická svatba to jsou hlavní body napínavého děje, který se odehrává před dvěma sty lety v Irsku a zejména v Dublinu a který zavádí mezi důstojníky, vesnické lékaře, faráře, obchodníky a šlechtické hodnostáře.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Horory
Vydáno: , Severočeské nakladatelství
Originální název:

House by the church-yard , 1969


více info...

Přidat komentář

alastor
25.03.2024 5 z 5

Legendární román horor od mistra svého oboru Sheridana Le Fanu. Zázrak, že to u nás vůbec vyšlo, protože kvalita je mimožádná a na tu se dnes moc nehledí. Už jenom ta první scéna, kdy při kopání najdou podivně znetvořenou lebku. A pak na sebe děsivé události nenechají dlouho čekat, jak se řetezí jedna za druhou. A ten desuplný dům podivným obyvatelem...

Yarwen
06.10.2013 4 z 5

Knihy Sheridana Le Fanu se vyznačují jednak snadno předvídatelným dějem, kdy čtenář ještě v první polovině knihy odhadne hlavní zápletku, jednak osobitým slohem autora, který je čtivý a zabaví čtenáře i v případě, že tuší věci příští.
Tato kniha se trochu vymyká z hororových námětů tohoto spisovatele - jedná se spíše o detektivní román zasazený do Chapelizodu, městečka poblíž Dublinu, do 18. století. Pár strašidelných prvků se v knize nachází, ale jde spíše o pověsti, které nijak nezasahují do příběhu. Ten se točí okolo vyšetřování vraždy a sjednání spravedlnosti v rámci vraždy odehrané v minulosti, ovšem spojené s tou současnou jedním a tímtíž viníkem. Přemnoho postav, z nichž některé jsem si oblíbil a dobře vykreslená atmosféra dotvářejí tuto knihu. Četba potěšila, ale velkou výtku si zaslouží nakladatelství Dialog - desítky vět jsou nedokončeny, chybí slova anebo jsou ve větě zpřeházená.


Allegra
05.03.2013 3 z 5

Na knihu jsem narazila celkem náhodou, spíše mne zklamala než nadchla. Líbilo se mi líčení prostředí a propracované chaktery postav, naopak se mi nelíbily sálodlouhé popisy předvídatelných dějů. Plus za postavu tajemného pana Mervyna.