Divocí sekáči: Šumava 1947

Divocí sekáči: Šumava 1947 https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502765/bmid_divoci-sekaci-sumava-1947-Ms4-502765.jpg 3 12 5

Duchové Šumavy série

< 2. díl

Vimperk, červen 1947. S příchodem nových nadřízených, komunistů Rejmonta a Hartla, dostává strážmistr Jan Firman nový úkol: zajistit, aby osidlování Šumavy úspěšně pokračovalo. Jenže osídlenci, rumunští Slováci, si přinášejí neotřesitelnou víru v moroie a zmory, i nesmyslnou nenávist k dívce z Valea Târnei, kterou viní za smrt svého bratra… Druhý případ Jana Firmana je volným pokračováním úspěšného románu Duchové Šumavy.... celý text

Přidat komentář

Rade
23.01.2024 4 z 5

Mně se způsob psaní Martina Sichingera moc líbí. Jdu na jeho vimperské knížky sice tak nějak odzadu - nejprve Kocovina šumavského léta, která se odehrává v době socialistické normalizace, ta mě chytla asi nejvíc, pak Meyerovo sklo se sovětskou okupací v roce 1968, a teď teprve poválečné osidlování. Navíc téhle knížce ještě časově předchází kniha Duchové Šumavy se stejnými hrdiny. Ale zase až tak moc to nevadilo...
Nejvíc mě baví ta atmosféra, živé dynamické obrazy toho poválečného dění, toho doslova blázince ve střídání obyvatelstva, Němci pryč, do toho noví osídlenci, zlatokopové, podvodníci, komunisti, nekomunisti, a hlavně rumunští Slováci, kteří jsou vykresleni naprosto famózně, i s jejich upíry, zmorami a moroi.
Defilé nečernobílých lidiček, kteří se snaží, někdy úspěšně, někdy méně úspěšně přežít a taky si něco užít nebo pro sebe urvat. Nebo prostě jen v té nejasné době stát na té správné straně, nebo aspoň na té straně, o které si myslí, že je správná...
Děj tady není tak podstatný a je vlastně v závěru dost chaotický, ale ani to mi nevadilo, takže myslím že závěrečné divoké scény a zvraty možná i s kapkou černého humoru té chaotické předúnorové atmosféře v pohraničí docela odpovídaly.
*
„Honzovi zatrnulo. Jestli Hojdar oddělá Hartla, vypukne ve městě válka. Rejmont s Jandákem se pomstí a to si Vimperáci nenechají líbit, nervy prasknou všem, hajní na prvním lovu oddělají poslance, místní se pustí do cikánů, Maďaři do Němců, aby z nich dostali, kam zakopali poklady, a nakonec i Rumuni budou chtít někoho zabít, prostě jen proto, aby nebyli nápadní, když už se kolem mordujou všichni ostatní.“

soukroma
02.09.2023 4 z 5

Líbilo: čtivé, zajímavé až jímavé - to poslední zrovna nevyhledávám, ale tady s mladou krásnou éterickou Rumunkou a všemi dovezenými pověrami k tomu se to vlastně dost hodilo. A trochu obrousilo líčení té děsivé doby léta 1947, kdy už komunisti vystrkovali neohroženě růžky a diktovali (si), jak bude vypadat (d)osidlování Šumavy (Vimperk a okolí), kolik jim z toho kápne nejen z hlediska pozitivních bodů propagandou ve zbytku Československa, ale také fyzicky (paš, krádež, šmelina apod.).
Chvílemi to bylo opravdu folklorní, i nějaký vtip až satira by se našel. Ovšem odhalení zatvrzelého komunisty na policejní stanici, který dal přednost lásce ke svému městu, bylo pro mne poněkud nereálné, ale související happy-end asi měl vyvážit jiné ztráty.
Hlavně oceňuji, že jsem se podrobně seznámila s poválečnou problematikou rumunských Slováků, kde a proč se na Šumavě vlastně (omylem) vzali - nakousl to Prokletý kraj, ale tam obšírnější vysvětlení chybělo.


Bránolog
13.01.2023 4 z 5

Mám slabost pro Sichingera i pro Vimperk, takže to beru jako historický exkurz do období v životě tohoto města, o němž jsem toho dosud moc nevěděl. Příběh je sice místy trochu přitažený za vlasy, ale zase jsem si vimperské reálie docela užil. Takže ne zcela objektivní 4 hlavně z lásky k Vimperku.

DorianGreene
08.12.2022 3 z 5

Tohle byl bohužel spíš podprůměrný Martin Sichinger. Zpočátku to vypadalo hodně dobře, ale nakonec se kniha zvrhla v jakousi grotesku. Zajímavé je, že dosud málo známé téma dosídlených rumunských Slováků se za poslední rok objevilo hned ve dvou románech, naposledy v Prokletém kraji. Poslední kniha Michaely Klevisové ale ve srovnání se Sekáči vede na plné čáře.

ondrej.b
30.10.2022 2 z 5

Tak jsem z toho celkem rozpačitý. Tématika osidlování poválečné Šumavy by mě zajímala, ale nějak mě ti Rumuni a podivnosti kolem nějak nechytly. Je zde spousta jmen a lidí kolem, divných lidí a divného děje. Postava Firmana je pěkně napsaná a líbila se mi, ostatní jsou podivné figurky, které asi divně vypadat mají. Nicméně na toto téma bych byl spokojenější s jiným příběhem.

Kniha Divocí sekáči: Šumava 1947 je v

Přečtených14x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x