Duch ateismu: Úvod do spirituality bez boha

Duch ateismu: Úvod do spirituality bez boha https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460098/bmid_duch-ateismu-uvod-do-spirituality-b-pyl-460098.jpg 5 4 4

André Comte-Sponville je současný francouzský filosof a mediální osobnost. Po ukončení studií pracoval jako učitel filosofie na středních školách, později byl téměř patnáct let univerzitním profesorem, nejdéle na katedře filosofie univerzity Paris-1 Panthéon-Sorbonne. Po mezinárodním úspěchu knihy Petit Traité des grandes vertus, 1995 (Malá kniha o velkých ctnostech) se rozhodl věnovat výlučně spisovatelské a přednáškové činnosti. Je častým přispěvatelem předních listů jako Le Monde, Libération či Le Nouvel Observateur i hostem francouzských televizních pořadů. Rovněž pořádá přednášky pro soukromé firmy i odborové organizace. Osm let byl členem Národního poradního výboru pro etiku (Comité consultatif national d’étique), kromě toho je též čestným členem Společnosti na obranu práva na důstojnou smrt (Association pour le droit de mourir dans la dignité). Kromě své pedagogické a popularizační činnosti je Comte-Sponville autorem desítek knih převážně na témata z etiky a sociální filosofie. Jednou z nejpopulárnějších je Duch ateismu (L’esprit de l’athéisme. Introduction à une spiritualité sans Dieu) z roku 2006. V této knize vypracoval Comte-Sponville nejpodrobněji svou koncepci ateismu, který je slučitelný se spirituálním životem. Tato varianta ateismu kontrastuje s u nás známějším tzv. novým ateismem anglosaských autorů, jako jsou Richard Dawkins nebo Christopher Hitchens.... celý text

Přidat komentář

Adam84
17.03.2023 5 z 5

Už dlouho jsem nečetl žádný text, s kterým bych se dokázal tak ztotožnit, především první dvě kapitoly mi mluví přímo z "duše", k třetí (věnující se spiritualitě) bych se už potřeboval doptat, ale i tak převážně souhlasím.
Za jedno jsem s autorem i v jeho nedogmatickém pojetí ateismu a i s tím, že má pro věřící pochopení a nevelí k boji proti náboženství.
Kniha je psaná stručně a přímo k věci, autor často vychází z osobní zkušenosti a to je mi také milé.
Takže věřte a sdílejte.

baudolino
20.07.2021 5 z 5

Vzhledem k tomu, že náš národ bývá občas označován za národ ateistů (a podle mého názoru je to sice v té obecnosti zjednodušené tvrzení, ale přesto je v tom více pravdy než v popírání toho), je docela zvláštní, že tato kniha byla u nás vydána až tak poměrně dlouho po jejím vydání v originále (rok 2006). Je to pravděpodobně způsobeno přístupem k tématu, který je značně odlišný od "nových ateistů" (zmiňovaných výše v popisu knihy), jejichž kritičnost k náboženství je velmi razantní. André Comte-Sponville se zaměřuje víc než na náboženství spíše na výpovědi o svém prožívání a promýšlení ateismu, jakkoliv se přitom nutně vyjadřuje i o náboženské víře.

Comte-Sponville je autorem, který dokáže obtížně sdělitelné prožitky a myšlenky podat mimořádně srozumitelným způsobem, takže navzdory tomu, že pojednává o niterných prožitcích nebo předkládá zásadní filosofické úvahy, nejde o texty, nad nimiž by se čtenář musel dohadovat, jak to autor vlastně skutečně myslí. To u knih tohoto zaměření není vůbec samozřejmé, jde spíše o vzácnou výjimku. Vše je řečeno na malé ploše útlé knihy a to bez únavného opakování, kterým se někteří autoři snad snaží čtenářům pomoci nepozapomenout na souvislost s již dříve uvedeným. Ani to není samozřejmé. Čitelnost a čtivost knihy byla zachována zásluhou mimořádně zdařilého překladu Hany Fořtové - náleží jí za to můj obdiv a dík.

Autor navíc své myšlenky, včetně těch polemických, dokáže sdělit se vzácně vyrovnaným respektem k postojům jiných, aniž by přitom sklouzl k póze neupřímné úcty k nim nebo dokonce k přezíravé shovívavosti. Z celé knihy vyzařuje nejen autorova hluboká znalost odlišných či příbuzných názorů, ale také ochota interpretovat tyto postoje skutečně tak, jak jim rozumějí samotní jejich nositelé.


Autorovy další knížky

André Comte-Sponville
francouzská, 1952
2020  95%Duch ateismu: Úvod do spirituality bez boha
1999  0%Improvizácie
1999  0%Malá rozprava o veľkých cnostiach
2018  100%Štastie bez ilúzií