Dubnování

Dubnování https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226153/mid_dubnovani-Cpp-226153.png 5 17 9

Kniha z pozůstalosti Teodory Žurkové je sbírkou poezie i prózy, kde je s důvtipem a nadhledem zachycen proces dospívání dívky v ženu. Její všední starosti, niterní promluvy i dlouhé chvíle.

Přidat komentář

mathiola
19.10.2022 5 z 5

Díky seznámení s Dorotkou jsem se seznámila se sebou.

Přečtením jejích myšlenek a pocitů jsem přečetla ty svoje.

Oplakáním jejího odchodu se dostavila vděčnost za rozhodnutí zůstat.

Je k neuvěření, jak člověk, kterého jste nikdy nepotkali, vám může naprosto zásadně ovlivnit život, jeho směr a dodat vám vítr do plachet...

vitsiniekka
28.12.2020 5 z 5

Cítím se být požehnán někdejším přátelstvím. Moc se mi po Tobě stýská, Dorotko.


kristyna3877
24.01.2020 5 z 5

Křehká a nádherná. Velmi osobní a také osobitá poesie.

nikikostadinova
08.09.2019 5 z 5

Viděla i jako scénickou kompozici. Nádhera. Taky byla báječná předloha.

kamibe
01.07.2019

Zdá se, že jen díky letošní Čtenářské výzvě jsem se dostala ke čtení této knížky. Jsem ráda, že jsem si z nabídky vybrala právě ji. Dojímaly mě její zápisky a drobné i delší básně. Dojímá mě její osud. Tak mladá, tak aktivní a tak moudrá! Její Modlitba je krásná a je vědomá daleko víc než modlitby, které mnozí odříkávají bez bdělosti.
Překrásné jsou její milostné verše.
Nic lepšího než to, co napsal mirektrubak, napsat nemohu. Naprosto s ním souhlasím.

mirektrubak
09.06.2019 5 z 5

„nedá se
nic dělat
a holý
bolavý
životy
k nebi trčej

nedá se
vzít se za ruce
aniž bychom se
museli
zase pustit

nedá se
nebýt sám

a jestli nejsi Ty
Bože...“

Básně Teodory Žurkové jsem neznal, její jméno mi nebylo ani povědomé. Narazil jsem na ni tady na DK, náhodně. A bylo to šťastné shledání, opravdu mimořádně šťastné – měl jsem tak intenzivní čtenářský požitek jako málokdy dříve. Zažíval jsem pocity souznění a porozumění, jako by mi Teodora mluvila z duše, jako by nebývale působivě formulovala to, co sám často cítím, ale neumím vypovědět. No prostě nádhera! Zatajený dech a kolibříci poletující kolem srdce.

„Pane, proč mám tak málo lásky?
Chtěla bych milovat celý svět,
chtěla bych celý svět obejmout,
a dosáhnu jen na konečky jeho vlasů...“

Součástí sbírky je i Teodořina modlitba a také její dopis na rozloučenou. V něm si dává záležet na tom, aby zdůraznila, že se nikdo nemá za její předčasný odchod na věčnost obviňovat. Konkrétně píše: „Ať nikdo necítí vinu. Byli mi nablízku, když jsem se k nim utíkala, naslouchali mi. Tolik pomoci se mi dostalo! Z tolika stran! (...) Jenomže já už neumím otevřít své srdce, abych naslouchala, změnila svůj postoj, nechala si pomoci.“
Přesto jsem nepříjemné pocity měl. Cítil jsem hněv a zklamání z nás, takzvaně normálních lidí. My totiž také máme naše strasti a bolesti, ale jakmile se nám je podaří překonat, jakmile se usadíme v radostném a spokojeném žití, tak zapomeneme, že bychom se měli věnovat také tomu, aby náš svět byl snesitelné místo i pro ostatní, i pro ty křehčí a citlivější. Předvádíme svoji empatii jako tu charitativní žlutou kytku, ale ve skutečnosti se nestaráme o společný životní prostor tak, jak bychom mohli (a měli?) – pak to ti nejzranitelnější tady mohou vnímat jako nehostinné místo a předčasně nás opouštět. A to není tragédie jen pro ně a jejich blízké, je to tragédie pro nás všechny. Protože smrtí každého člověka – jak už o tom psal dávno John Donne ve svém známém výroku - o něco přicházíme všichni. A smrtí lidí jako je Teodora přicházíme o něco velmi těžce nahraditelného.

„tak hluboko
mi slunce připomíná
že věci jsou jinak
než mají být
když na lem záclony
tak jasně
promítá
stíny mřížoví“

FleurDuMal
12.03.2019 5 z 5

Souznění.
Budiž Ti lehko.

Sireen
14.07.2017 5 z 5

Co říct. Děkuji za tuto knihu, je nádherná, hluboká, pro lidi, co se zajímají. Děkuji.
A vše mě to moc mrzí.

kacurda
23.06.2016 5 z 5

Jsem strašně moc vděčná, že byla tahle sbírka vydaná. Zůstávám nad ní stát s ústy dokořán a dechem zatajeným, s vědomím, že můj život už nikdy nebude stejný. Není dalších slov, jež by mohla vyjádřit, jak skvělá je tohle poezie (a nejen to!).

Autorovy další knížky

Teodora Žurková
česká, 1980 - 2007
2017  94%Dubnování
2005  100%Horkou jehlou v kupce sena