Drž ma, keď padám

Drž ma, keď padám https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354058/bmid_drz-ma-ked-padam-bDf-354058.jpg 4 56 19

Láska, rodina, priatelia. Niekedy je ťažké rozhodnúť sa správne... a tie správne rozhodnutia si vyžadujú najviac odvahy. Kaťa, Zuzka a Ondro majú už iba otca, no toho v lotérii isto nevyhrali. Ani ako cenu útechy. Pre pijana, gamblera a klamára sú jeho deti na najposlednejšom mieste. Ondro sa s Kaťou snažia, aby malej Zuzke zabezpečili aspoň nutný základ na prežitie, kým pred učiteľmi a sociálkou zahmlievajú, čo sa doma deje. Otcov teror sa zhorší, keď sa na scéne objaví Katin nový objav. Z problémov ich dokáže dostať len pravda. Krutá, bolestivá... ale pravda. Na to však nemá odvahu ani jeden zo súrodencov. Alebo áno? Tento román je kruto realistickou výpoveďou o životoch tínedžerov a ich súrodencoch. Výpoveďou o dobe, v ktorej žijeme, no zakrývame si pred ňou oči. Lebo pozerať sa na svet cez ružové okuliare je naozaj ľahké. To však neplatí pre romány Mirky Varáčkovej.... celý text

Literatura slovenská Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Drž ma, keď padám , 2017


více info...

Přidat komentář

E.T.007
22.04.2024 4 z 5

No, autorka rozhodne vie, ako čitateľovi zabrnkať na city. Trom súrodencom toho totiž naložila až-až. Ibaže menej je niekedy viac, občas sa mi to zdalo až príliš pritiahnuté za vlasy a tým pádom to už na mňa malo skôr efekt otrávenia, ktoré sa prejavovalo gúľaním očami. Zvlášť ten spôsob, akým si Ondro zarábal – to si fakt nedokázal nájsť vhodnejšiu brigádu, musel sa nechať trtkať do zadku zvrátenými sviňami?

Čo sa romantickej linky týka, tak tá nie je ničím zaujímavá, proste taká klasika – princ, čo zachraňuje princeznú v núdzi a akýmsi zázrakom je vždy poruke a pripravený okamžite pribehnúť.

Nie je to zlý príbeh (stránky pekne ubiehali), ale ani ničím výnimočný. Človek proste od samého začiatku vie, akým smerom sa to bude celé uberať.

werick
21.03.2023 5 z 5

Příběh, který se nečte zrovna lehce. Přečetla jsem jedním dechem, ale bylo mi z toho moc smutno. Tohle by se nemělo dít ....


dee.n
28.12.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla doslova jedním dechem. Velice čtivá a chytla mne za srdce. Postavy velice sympatické, fandila jsem jim a přála trochu toho štěstí v jejich nelehkých životech. Těžké a smutné téma.

Jurajovamaka
23.02.2021 5 z 5

Smutný príbeh chytajúci za ❤
Určite O D P O R Ú Č A M ❤✌

laura
22.03.2020 3 z 5

Příběh, který se nečte snadno a přitom jste na konci ani nevíte jak. Přesto mě to, kam všechno směřovalo, ničím nepřekvapilo, jako by se ten počáteční závan napětí kamsi vytratil...

Tak nějak se dalo předpokládat, kam to povede, co se stane, jak to celé skončí. A možná pro tu předvídavost řadím k průměru. Přesto bych knihu doporučila všem, komu se zdá jejich život složitý. Každému, kdo si dost neváží toho, co má.

Každému, kdo si myslí, že se má špatně a chtěl by se mít líp. Protože nikdy nevíte, co se skrývá za rohem, kdo v sobě dusí bolesti a odříkání, kdo za nehybnou tváří tají bolavé šrámy na duši...

Takže možná jen, nebuďme tak nevšímaví ke svému okolí. I ten, kdo pomoc naoko odmítá, o ni vlastně neslyšně prosí...

TamaraKrejčí
24.01.2020 4 z 5

Dívčí románek, ale žádná růžovka.
Život s alkoholikem je peklo i pro úplnou rodinu, natož pro děti. Důležité připomenutí; čti mezi řádky, nebuď lhostejný. Ale pár stránek navíc by příběh snesl.

Janaves
11.01.2020 5 z 5

Moje první od spisovatelky Varáčkove a "dost dobrý". Bylo mi dětí líto, hlavně Zuzky. Život s alkoholikem není život, je to peklo...

Karola050716
02.01.2020 4 z 5

Pro mě velice silný příběh, žádné kličky okolo, prostě jednoduchý příběh dětí z rodiny, ve které by nikdo z nás vyrůstat nechtěl...kromě useknutého konce nemám co vytknout a určitě od autorky ještě něco zkusím.

DominaCZ
25.12.2019 1 z 5

Alkoholismus a děti, silné téma.
Puboši a lásečka s namakancem z velkýho světa, kterej kupuje placatý telefonky a je vždy po ruce a tahá vás i sourozence z bryndy a nestydí se za vás - ideál, dokonalost.
Nějak mi to nejde k sobě, poněkud to zjednodušuje tak závažné téma.
A Ondřejova "práce"? Příliš kýčovité.
Holka nechtěla aby to dělal, "zakazovala mu to", ale na druhou stranu byla při něm, když to udělal poprvé, když ho to prvně bolelo, prachy brala, žrala za ně, krmila ségru. Takže jak?
Hm takže víte jak - hvězda za obálku.

Vlajdula
17.10.2019 5 z 5

Krásný příběh, velmi citlivé téma.

Blančitos
09.05.2019 4 z 5

Další kniha Miroslavy Varáčkové, která se mi dokázala dostat pod kůži svojí surovostí. Za mne mohu jedině doporučit. ;)

Malíček
25.04.2019 4 z 5

Kniha zachycuje silné téma, které je bohužel i v dnešní době stále aktuální. Autorka píše knihy pro mladistvé, její styl psaní je příjemný a knihy jsou čtivé. Postavy mi byly sympatické a příběh se mi líbil.
Pokud hledáte knihu, ne úplnou bichli, která se dotýká některého z vážnějších témat dnešní společnosti a je ideálně určena pro čtenáře školního věku, tahle a jiné další od Miroslavy Varáčkové jsou to pravé.

Pepina19
27.01.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila, silné téma, které v mnoha směrech stojí za zamyšlení. Člověk by se měl asi víc dívat kolem sebe.

RájKnihoHolky
25.01.2019 5 z 5

Knihy Mirky Varáčkové s vážnějšími tématy mě prostě baví. Děj byl čtivý a doslova mi mizel před očima. Upřímně si myslím, že by pro hlavní postavy bylo lepší, kdyby vše nahradily a šly do dětského domova. Jejich strach z rozdělení byl podle mě zbytečný, protože ve většině případů se dávají sourozenci do stejných domovů. Konec mohl být rozvinutější, přišel mi takový useknutý. Jinak nemám knize co vytknout a můžu vám ji jen a jen doporučit.

RoseDadas
01.10.2018 5 z 5

Mrzelo mě, že příběh nebyl o trošku delší. V útlé knížečce je natěsnáno mnoho témat, které by se daly více rozvinout. Na druhou stranu děj není zbytečně natahován a jde rovnou k jádru všech problémů. Autorka se nebojí - jak už ostatně dokázala v předchozích knihách - psát o vážných věcech, o věcech běžně nevyřčených, o věcech, které se dějí za zdmi. Silná hlavní hrdinka, traumata, alkoholismus, rodina, přátelství, láska a další témata. Přibližuje nám danou problematiku a otevírá nám oči. Katčina zpověď se vám dostane pod kůži. Krom závažných témat dostáváme i milé pohlazení v podobě první lásky. Styl psaní je svižný, bez sáhodlouhých popisů, plný dialogů, jazykově přístupný a naprosto otevřený. Čtivost je zaručena!

Anne Leyyd
01.08.2018 4 z 5

Tahle kniha mě hodně překvapila. Byla velice čtivá, s dobře vystavěnými postavami, uvěřitelným a realistickým dějem. To, co Ondřej dělal, mě sice napadlo hned, ale i tak... jsem doufala, že se pletu. A celkově vzato jsem vážně nečekala, že se mi dílo od slovenské autorky natolik zalíbí.

Co ale musím vytknout, tak poslední 2 kapitoly. Tomuto příběhu by vůbec neuškodilo, kdyby byl třeba o 50 stran delší. Tyto kapitoly mi přišly useknuté od zbytku knihy. Jakoby autorka celou dobu psala svým nastaveným tempem a pak za ní někdo přišel a řekl, že se musí vlézt pod 200 stran, a tak to musí rychle ukončit. Velká škoda!!!

Takže nebýt tohoto rychle useknutého konce, dala bych hvězd 5, nicméně takto dávám 4.

SPOILER

A fakt mě štve, že jsme se nedozvěděli, jak to nakonec dopadlo s Ondřejem.

elidlo
23.07.2018 5 z 5

Tento silný příběh dokazuje, jak rychle můžeme o něco přijít. Dokazuje, že bychom nic neměli brát za samozřejmost. A nutí se člověka nad sebou zamyslet.

Attia
05.06.2018 4 z 5

První knížka od této autorky a musím říct, že mě Miroslava mile překvapila!
Příběh sice není nijak originální ani rozvinutý, ale nicméně po vypravěčské stránce nesmírně poutavý a emočně silný. Myslím, že je to obstojný výkon.

simona5843
21.10.2017 5 z 5

V mojej hlave je milión myšlienok a toľko isto pocitov.Tato útla knižka v sebe ma silný príbeh ktorý rozhodne stoji za prečítanie.Drž ma,keď padám rieši citlivé témy pred ktorými by sa nemali zatvárať oči.Možno aj vo vašom susedstve,v škole je Kaťa,dievča ktoré zavrie doma dvere a prežíva si peklo.Nemám už 16 rokov ale na každú knihu od Mirky sa neskutočne teším a tato ma nesklamala.Autorka vo svojich knihách rieši témy ktoré sa naozaj deju a niekdy majú bohužiaľ tragické následky. Takéto knihy by mali mlade baby čítať a nie o dievčatách ktoré lusknú prstami a máju všetko. Takíto príbeh akí prežila Kaťa píše sám život,bohužiaľ....preto si túto knihu prečítajte,musíte je skvelá!!! (less)