Druhé povídky z vesmíru

Druhé povídky z vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67739/druhe-povidky-z-vesm.jpg 4 16 16

Soubor pěti rozsáhlých povídek řeší vědeckofantastické problémy. A. Dněprov vypráví o zrůdném zločinci, který nelidskými zásahy přiměl mozky zotročených bytostí, aby řešily nejsložitější matematické úkoly. G. Gurevič popisuje odvrácení srážky Země s neznámým nebeským tělesem. S. Gansovskij zpracoval námět z oblasti relativity. Bratři Strugačtí jednají v prvé povídce o návštěvě z vesmíru, v druhé o cestě na satelit planety Jupiter. Výběr Jaroslava Piskáčka zahrnuje pět sci-fi novel ruských autorů: A. Dněprov – Maxwelovy rovnice G. Gurevič – Průchod Nemesidy S. Gansovskij – Kroky do neznáma A. a B. Strugackij – Cizinci A. a B. Strugackij – Cesta na Amalteu... celý text

Přidat komentář

ludek7426
22.10.2020 4 z 5

Původně jsem si tuhle sbírku povídek sehnal kvůli Cestě na Amalteu, abych si doplnil své oblíbené Strugacké v papírové podobě.
Ale překvapilo mně jak kvalitní a čtivé jsou zbývající povídky. Samozřejmě začátek šedesátých let je tady poznat, jenomže pro pravověrné hard sci fi mám slabost. Takže se dočkáme manipulace s lidskou myslí, skoro srážky s planetou použitou jako evakuační kosmická loď, výborné studie života ve zrychleném čase, únosu emzáky, a i na ten Tachmasib dojde.
Knížka kterou hodnotím subjektivně dost vysoko, protože přesně s takovými příběhy jsem se ke čtení sci fi kdysi dostal. Prostě příjemné nostalgické počtení.

Ikkju
21.11.2014

Knihu jsem znovuobjevil ve své knihovně a vytáhl ji s tím, jaký jsem doteď přehlížel poklad - především kvůli povídkám bratří Strugackých. Po pár hodinách čtení jsem zjistil, že už jsem ji dávno četl, kupodivu ze Strugackých mi zůstala jenom matná vzpomínka na černou jízdu mimozemskou lodí, a daleko víc se mi do hlavy zaryla povídka o dvou lidech, kterým se najednou začal čas odvíjet daleko rychleji než ostatním. Od doby co jsem jí četl jsem přemýšlel, jak by vnímali třeba odpor vzduchu, po novém čtení jsem zjistil, že tohle vše autor v povídce řešil. Aspoň vím, jak čtu ne/pozorně :o