Drsnej brouk - Zabiják v dešti

Drsnej brouk - Zabiják v dešti https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37328/drsnej-brouk-zabijak-v-desti-37328.jpg 4 32 7

Soukromý detektiv Všivák Muldoon řeší nový zapeklitý případ, v kterém jde opět o krk. A nejen jemu, ale i jeho přátelům a mnoha dalším broukům v Zahradě. Neohrožený „Ferda Mravenec nové generace" se ve stylu detektivek drsné školy vydává po stopě zločinu. A anglický spisovatel Paul Shipton slaví s příběhy sympatického hmyzího detektiva úspěchy po celém světě.... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Bug Muldoon and the Killer in the Rain , 2000


více info...

Přidat komentář

denib
30.03.2023 5 z 5

Stejně jako u první knihy oceňuji starou dobrou drsnou školu. A i když tak trochu souhlasím s komentáři, že to je asi o trochu slabší než první díl, pořád to u mě dosahuje na 5 hvězd. Je to vtipné, místy napínavé a dobře jsem se u čtení bavila :-) Jak už tu někdo psal, je škoda, že nejsou další pokračování.

evickakyticka
26.01.2023 4 z 5

Tak jsme dočetli i druhý díl Brouka a je škoda, že je konec. Čtení se nám líbilo, jak dětem i mně. Děti hledaly u čtení všechny potvůrky, které jsme neznali. Třeba štírek knižní. Pro milovníky brouků skvělé.


SputnikV
12.05.2021

musím se opakovat, výborná drsná škola, rozhodně stojí za přečtení.

trudoš
08.02.2020 3 z 5

Nápaditější než předchozí Zahrada strachu, zároveň však dějová osnova tentokrát vysloveně jen sleduje obrazy ze života hmyzu a kriminální linie je tu pouze na okrasu. Jednomu je až líto, že to celé pak končí tak jednoduše. Přitom by bohatě stačilo, aby se Paul Shipton plnohodnotně soustředil na prokreslení postav i linii vyšetřování a všechno ostatní si třeba schoval na příště. Takhle to celé připomíná pouze další zábavnou epizodu z kresleného seriálu Co se děje v trávě. Zápletka přelétá z motivu na motiv jak motýl Bělásek při hodině vlastivědy, přičemž vývoj událostí ve finále výrazně nepřekvapí. Jako milovník detektivek jsem si samozřejmě užíval odkazů na žánrová klišé, je však otázkou, zdali něco podobného ocení cílová skupina dětí od 10 do 14 let. Ne, že by román nemohl zaujmout starší nebo náročnější čtenáře, jen zkrátka nenabízí nic vysloveně objevného, kromě toho, že hrdinové jsou chrobáci a sem tam se člověk dozví nějaké zajímavosti, na něž od doby školní docházky zapomněl.

marlowe
01.04.2014 3 z 5

Určitě slabší, než jednička. Těžiště knihy – zvláště v první polovině – se nenápadně posunulo směrem od silného dominantního příběhu až někam k občas trochu uspávacím hodinám vlastivědy. A tak se z původně působivé akční story (Zahrada strachu) stává jakási popisná přehlídka druhů a čeledí žouželí říše (máme tu čest seznámit se postupně s lumkem, stírkem knižním, roupcem, červotočem umrlčím, atd., atd., atd.), krůček po krůčku jsme zatahováni do „nenásilného přírodozpytu“ o kmeni členovců a místo, abychom se zatajeným dechem sledovali příhody našeho šestinohého soukromého očka, si musíme vyslechnout mnoho naučných přednášek typu „samička lumka klade vajíčka tak a tak a vylíhlé larvy se živí tak a tak“. Poučné? Možná. Ale styl „hard-boiled school“ použitý v úvodním dílu, s tímto pojetím příliš neladí.
Ve druhé polovině knihy už akčnosti přibývá, ale pošramocený první dojem se koriguje obtížně.

225678945
01.03.2014 4 z 5

Pěkná, čtivá kniha. Moc se mi líbila. I když některé pasáže byly, pro mě, docela popisné na to, že to má být kniha pro děti. Ale to už je na posouzení každého z vás ;-)

Donatello
13.06.2013 4 z 5

Jak jinak než pěkně Všivá knížka ;) oceňuji odvahu pana Muldoona :D

Štítky knihy

detektivní drsná škola soukromý detektiv

Autorovy další knížky

Paul Shipton
britská, 1963
2003  88%Drsnej brouk - Zahrada strachu
2005  84%Drsnej brouk - Zabiják v dešti