Dramata a frašky ekonomie

Dramata a frašky ekonomie https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100815/bmid_dramata-a-frasky-ekonomie-sAH-100815.jpg 4 21 4

Kohout se ptá Kohouta. V dobách krize vystupují do popředí ekonomické a finanční otázky, které v jiných dobách většinu občanů zajímají mnohem méně a k jejichž posouzení je třeba mít alespoň elementární ekonomické znalosti: Proč a jak vlastně k finančním krizím dochází? Jsou nevyhnutelné? Jak nejlépe ochránit své úspory? Jak funguje sociální pojištění a máme na ně ve stáří spoléhat? Jak by se mělo nejlépe financovat zdravotnictví? A školství? Jaká je cena za sociální stát? Je kultura zboží? Co se to děje v Řecku a jaká je budoucnost eurozóny? Do jaké míry ovlivňuje korupce státní rozpočet? atd., atp… Ekonom Pavel Kohout (*1967) nám ve své knize nabízí vhled do těchto i jiných problémů. Opírá se při tom o svou širokou erudici a publicistický talent a odpovídá na otázky, které mu v zastoupení laiků klade jiný Pavel Kohout (*1928), spisovatel a dramatik. Jejich dialog, publikovaný na pokračování na stránkách Lidových novin od října 2010 do září 2011, představuje svéráznou učebnici ekonomického myšlení. Nenabízí sice žádný systematický přehled pojmů a nevyžaduje žádné nudné biflování pouček a zákonů, za to však poskytuje hlubší porozumění ekonomickým silám, jimiž jsme zmítáni. 16 barevných ilustrací Miroslava Huptycha Vydání první... celý text

Přidat komentář

Metroušek
27.08.2019 4 z 5

Kdyby se jistá část voličů obtěžovala aspoň občas pročíst nějakou takovou populárně naučnou knížku o ekonomii jako je třeba tato... Přestože je poučné a k "smíchu skrz slzy" vidět ty zvolené "mluvící hlavy", Luďkem Frýbortem vhodně přezdívané "tlučhubové", které žvaní z obrazovek a snaží se předstírat, že jsou státníky, ač jsou přečasto jen hájenou škodnou zvěří (omluva a čest výjimkám). Je to totiž naše společné zrcadlo, a ten škleb, který v něm vidíme, je ukázka našeho selhání jako skupin občanů i jako celku.

Koza3
01.03.2017 4 z 5

Vtipná učebnice ekonomie a událostí nejen českých dějin. Kohout spisovatel se ptá Kohouta ekonoma na fundamentální otázky, které by měl znát každý člověk žijící v této zemi. Proč vznikají krize, jak se bohatne, jak se obchoduje a jak se rozvíjí stát. To všechno jsou témata, která Vám Pavel Kohout mladší naservíruje na stříbrném podnose. Pro hlubší vysvětlení tu není moc místo, ale nikdo asi neočekává, že necelé dvě stovky stran vysvětlí dopodrobna fungování ekonomiky. Pokud jste zvídaví a v ekonomii se orientujete jen na povrchu, dejte tomuhle dílu šanci.


pagac17
09.01.2015

Již podruhé čtu tuto knihu, kterou mám ve své knihovně. Osvěžuji si znova ekonomické znalosti z rozhovoru dvou Pavlů Kohoutů. Oba dva jsou to erudovaní a vzdělaní lidé. Přehled pojmů mi nahrazuje malou encyklopedii, takže se vždy mohu vracet k přečtení příslušné příslušné a potřebné kapitoly.

dalimoni
08.04.2012 5 z 5

Kniha formou rozhovoru, krátkou otázku dává Pavel Kohout spisovatel a fejetonem odpovídá Pavel Kohout ekonom. Probírané otázky od inflace po korupci, ekonomické krize, recese, politiku. Pavel Kohout píše jednoduchým čtivým stylem, jeho návrhy řešení jsou "jednoduchá", ale mnohdy je nereálné je politicky prosadit. S mnoha jeho názory se ztotožňuji, někdy ovšem nelze souhlasit, každopádně kniha vnese do určitých ekonomicko-politických problémů jasný názor fundovaného ekonoma, který si i argumentačně obhájí.

Štítky knihy

peníze ekonomie

Autoři knihy

Pavel Kohout
česká, 1967
Pavel Kohout
česká, 1928

Kniha Dramata a frašky ekonomie je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce15x
Chystám se číst14x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x