Drak

Drak https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257371/bmid_drak-yl6-257371.jpg 5 23 5

Proti fašismu namířená alegorická hra sovětského autora o rytíři Lancelotovi, jenž přemůže draka a osvobodí spanilou Elsu i zotročené město a trpělivě pak bojuje proti dračím choutkám, dožívajícím v hlavách netvorových sluhů a přisluhovačů, až konečně městu a jeho obyvatelům zajistí skutečnou svobodu.

Divadelní hry Pohádky
Vydáno: , Dilia
Originální název:

Drakon , 1943


více info...

Přidat komentář

Mr.Fox
29.01.2024 3 z 5

Knihu jsem se rozhodl přečíst na základě vysokého hodnocení zde, bez předchozí znalosti anotace. Pro mě to byla vyloženě pohádková divadelní hra znázorňující souboj dobra a zla s klasickými motivy a mluvícími zvířaty. Až z doslovu jsem si začal pojit určité pasáže a zpracování s antifašistickým zaměřením. Během čtení mě to ani nenapadlo a nyní mi můj názor na hru v podstatě nezmění. Nadčasovost, či snad dokonce skryté hluboké myšlenky tam zkrátka nevidím, protože nechci. Líbila se mi jako jednoduchá pohádka, ve které jsem nechtěl hledat více a více ve mě po dočtení ani nezůstalo. Ale každý nechť si sám zvolí, s jakým úmyslem a jak pozorně bude číst.

Alethea_k
14.03.2023 4 z 5

Ke knize jsem se dostala pouze díky povinné četbě. A jsem za to velmi ráda. Přečteno hned, je to odpočinkové, člověk se u čtení zasměje, zamyslí, vidí do určité míry nadčasovost charakterů. Je to opravdu více než pohádka ve třech dějstvích.


muf-rodrigo
01.07.2019 5 z 5

Divadelní hra, co se slupne jedním dechem. O vážném tématu, velmi životném, když se člověk rozhlédne, a velmi nadčasovém, ale psaná s lehkostí a místy i skutečným vtipem. Výborná kniha vydaná jen v omezeném nákladu, kterou stojí za to mít ve sbírce.

Loxias
10.01.2019 5 z 5

Skoda, ze ta kniha neobsahuje i navod jak toho draka uz na veky porazit. Ale budu se urcite snazit ji hodne pujcovat, protoze z toho poctu hodnoceni je mi smutno jako z knihy samotne. Ale tak nejak to odrazi stav te nasi spolecnosti

mirektrubak
01.07.2018 5 z 5

Švarcův Drak je jiskřivě vtipná a chytrá satira se skvělými dialogy, u kterých se určitě mnoho čtenářů bude smát nahlas. Ale pozor! Tahle hra je mnohem víc než jen trefná politická alegorie – je to věrohodná studie lidských charakterů, zrcadlo, které nám ukazuje, jací jsme. A pohled to opravdu není lichotivý, Švarc se s námi nemazlí, to, co vidíme, není žádný idealizovaný souboj dobra se zlem, kde bychom se mohli s úlevou stylizovat do kladných hrdinů. Je to mnohem více zobrazení toho, jak je zlo součástí každého z nás. Nebo minimálně, jak je součástí nás ochota se zlu podrobovat. V jednotlivých měšťanech vidíme sami sebe, jak jdeme uzurpátorům s radostí naproti, jak si strkáme hlavu do oprátky, a ještě děkujeme těm, kteří nás věší

Více jsem se rozepsal zde: https://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/kazdy-sveho-draka-strujce-10264

Štítky knihy

pohádky Drákula alegorie totalitní režimy

Autorovy další knížky

Jevgenij Lvovič Švarc
ruská, 1896 - 1958
1961  74%Odvážná školačka
1962  94%Drak
1963  100%Stín
2019  86%Nahý král
1954  0%Náš závod