Dráha na svobodu

Dráha na svobodu https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66332/draha-na-svobodu-66332.jpg 4 22 22

Na památku Harriety Tubmanové. Narozena jako otrokyně v Marylandu okolo r. 1821. Zemřela v Auburnu stát New York, dne 10. března 1913. Nazývána v průběhu občanské války Mojžíšem svého lidu. Se vzácnou odvahou vyvedla víc než 300 černochů z otroctví na svobodu a vykonala neocenitelné služby jako ošetřovatelka a vyzvědačka. Odvážila se každého nebezpečí a překonala každou překážku. K tomu všemu byla nadána mimořádnou předvídavostí a rozvahou, takže podle pravdy mohla říci: „Na své dráze jsem nikdy jediný vlak nevykolejila. Aniž o jediného pasažéra nepřišla.“ Takhle zní nápis na pamětní desce v americkém městě Auburnu. Kdo byla Harrieta Tubmanová? Co byla její „podzemní dráha" ? To všechno se dozvíte, až si přečtete tuhle knihu. Černošská otrokyně, která nejenže sama uprchla z otroctví na svobodu, ale převedla stejnou cestou na svobodu i na 300 jiných otroků, dívka, která se aktivně zúčastnila války Severu proti Jihu, je se svou chytrostí, obratností, vynalézavostí, obětavostí i neohrožeností postava určitě mimořádná. A mimořádně a pestré jsou také události jejího nelehkého života, všechna její dobrodružství, která budete moci v knize sledovat. Nejsou o nic méně napínavá, proto, že jsou pravdivá. (V... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

The Railroad to Freedom , 1960


více info...

Přidat komentář

Atanone
19.06.2023 4 z 5

Zpracování odpovídá době a cílové skupině, ale je to silný příběh o obdivuhodné ženě. Jak nefandím přepracováním knih, či filmů, v tomto případě bych si ráda přečetla tento příběh podaný přijatelnější formou, tato bohužel zřejmě odradí i ty, pro které byla kniha míněna - děti. Což je veliká škoda.

denib
09.05.2023 4 z 5

Kéž bych měla alespoň trochu takové odvahy, jako měla Harrieta Tubmanová. Kniha je čtivá a zajímavá. Hodnotím kladně už jen za to, že i když jde z velké části o fantazii autorky, přináší příběh o skutečné a důležité ženě, kterou bychom měli znát.


katka134
17.02.2023 4 z 5

Nebýt Čtenářské výzvy, nikdy bych se nedozvěděla o této mimořádné ženě.
Zajímavé čtení.

Liss93
08.02.2023 5 z 5

Je těžko uvěřitelné, že od války Severu proti Jihu uplynulo pouhých 160 let. Za tu dobu se jistě hodně změnilo, ale dost věcí se vyvinulo jak dobrým, tak i špatným směrem. O "Mintě" jsem nikdy předtím neslyšela, ale bez takových odvážných lidí, by se věci nikdy nezměnily a neposunuly a to nejen ve válce proti otroctví.

Janka7
25.05.2020 3 z 5

(SPOILER) K přečtení knihy mě inspiroval oceňovaný film Harriet z roku 2019, který vypráví, stejně jako kniha, příběh černošské otrokyně Harriet Tubman, příběh tak zajímavý a napínavý a neuvěřitelný, až věřím, že se skutečně stal.. Harriet se narodila patrně v r. 1821, byla svým lidem nazývána Mojžíšem. Podařilo se jí nemožné - utéci z otroctví na sever. Na pozadí občanské války vypráví poutavý příběh odvahy, lásky a moudrosti. Kniha se od filmu liší, jak málo dnes víme jen několik skutečností a ostatní si autorka knihy Hildegarde Hoyt Swiftová a pak scénaristka filmu Kasi Lemmons domyslely. Ale to není podstatné. Přesto fakt, že chytrá, obratná a obětavá Harriet vyvedla z otroctví až tři stovky lidí mluví za vše. A stojí za to příběh přečíst.

Štítky knihy

otroctví

Autorovy knížky

Hildegarda Hoyt Swift
americká, 1890 - 1977
1964  81%Dráha na svobodu