Zkouška bratrství

Zkouška bratrství https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34985/mid_dragonlance-legendy-zkouska-bratrst-wHp-34985.jpg 4 65 65

DragonLance - Legendy série

< 3. díl

3. díl série: DragonLance – Legendy (celkově 6. kniha). Raistlin přivolává kouzlo, za které tak draze zaplatil. Portál se mu otevírá… V tu chvíli však jeho bratr Karamon uvedl do chodu magický časostroj. Obě magická pole se prolnou a posunou. Karamon a šotek Tasslehoff se dostávají na podivné místo v podivném čase, kde učiní ten nejhroznější objev. A Raistlin vstoupí do Propasti, připravený na souboj se svým příšerným nepřítelem – Takhisis, Královnou Temnot.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Test of the Twins , 1986


více info...

Přidat komentář

Aivinka
22.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Nevím, jestli mám začít chválou nebo kritikou, ale raději to vezmu od těch kladů. Rozhodně to nebylo nudné, právě naopak. Poslední bitva byla dobře vyobrazená, s koncem jsem byla poměrně spokojená a všechno bylo svým způsobem dobře vysvětleno. Co mi vadilo bylo, že persona Raistlina, kterého jsme dvě knihy vnímali jako šedou postavu, se přebarvila na černou a celou knihu byl prostě jen ten zlý (teda pokud tam byl... typuju tak 3 kapitoly). Ztratilo to jakési kouzlo, které si celá série budovala. Propast byla popsána a vyobrazena dobře, ale ocenila bych víc scén s Bohyní. Myslím si, že je to zajímavá postava a zasloužila by si víc prostoru. A pak je tady Tanis. Nemám zdání, co tak úžasného vykonal (to bude tím, že jsem nečetla Kroniky) ale nechápu, proč o něm teď byla polovina knihy. Opravdu mě nezajímají jeho milostné pletky, děkuji pěkně. Na druhou stranu, propojení s Dalamarem bylo fajn, hodně věcí to vysvětlilo a nakonec jsem si ani moc nestěžovala. Musím říct, že od začátku do konce to bylo utrpení a tím myslím pro mě, i pro postavy v knize. Poslední díl je dost drsný a temný, asi jsem na to nebyla úplně připravená, ale mělo to svoje kouzlo a ve výsledku jsem i chápala, proč to tak musí být. Za mě nejslabší díl, ale stále má své kvality. Pokud ale čekáte dobrý konec, asi si přečtěte něco jiného.

Amolein
28.11.2021 4 z 5

Třetí díl druhé trilogie DragonLance nakonec není tak špatný jako předchozí díly. Autorka dokázala vypravováním závěrečné bitvy vyvolat napětí, které mi v těch knihách předchozích tolik scházelo. Pravdou je, že o to větším zklamáním jsou pasáže, které místo epického popisu souboje, obsahují jen suché konstatování: a tak ho po několika minutách v souboji nakonec porazil. Jako čtenář se nemohu ubránit pocitu, že tady něco chybí. Neumí snad autorka popsat šermířský souboj?

Celkově tuto druhou trilogii hodnotím lépe než trilogii první, a to zřejmě kvůli komornějšímu počtu postav, v nichž se čtenář dokáže zorientovat. A i ty tři hlavní - Karamon, Reistlin a Tass - jsou zde vykresleny mnohem barvitěji, jejich charakter se proměňuje osobnost se vyvíjí. Zatímco v prvním díle jednaly podle svého naházeného přesvědčení.


Gordonlord
06.08.2019 3 z 5

SPOILER !!!



Ze začátku to vypadalo jako neskutečná nuda, cca prvních 50-70 stran by se dalo shrnout pěti stránkami, ale spisovatelské duo mělo opět grafomanský záchvat. A to se týká celé knihy - opět děj nafukuje zbytečnými slovy, popisy a vatou.

Ale děj je tentokrát dobrý. I přesto že kniha opět trpí Tolkienovskou neschopností a neochotou rozepsat a rozvést ty nejzajímavější momenty, stěžejní události a bitvy a místo toho je úplně vynechá a jde radši popisovat šotkovy myšlenkové pochody a nebo cestu po schodech jedné z vedlejších postav. Ale to jsme už zase u té vaty...

Další mínus je, že Raistlin je zde tentokráte prostě a jen zlý. A nic jiného. A Tanis na mě působí jako hystericky cholerický idiot, který si vůbec nezaslouží roli hlavního hrdiny. Jinak přese všechny tyhle nedostatky se příběh konečně žene do svého finále, v rámci mantinelů klasické naivní fantasy je tu pár zábavných a slušných momentů, cestování časem, které každý příběh dokáže vždy spolehlivě zničit, zde vůbec nerušilo a konec byl skutečně dojemný.

špulo
29.09.2018 4 z 5

Túto trilógiu by som mladším čitateľom doporučil, starším v rámci relaxu tiež. Patrí k tomu lepšiemu z Dragonlance. Pokojne skúste aj ďalšie knihy z tohto sveta. Neohúria, ale neublížia. Bohužiaľ, máme vo fantasy omnoho väčšie trapasy...

JackieDecker
29.06.2016 5 z 5

Ze všech knih, které jsem z tohoto universa četla mne DragonLance - Legendy a hlavně zkouška bratrství fascinovali nejvíce. Snad stejěn jako Procitnutí mága. Karamon a jeho bratr Raistlin jako dvě strany jedné mince. Nedokáží žít vedle sebe, ale ani jeden bez druhého. jedno z nejkrásnějších vystižení dvojčat jaké jsem kdy četla a věřím tomu že jej jen tak něco nepřekoná...

Shock
20.02.2014 4 z 5

Kniha přímo navazuje na předcházející díl a celkově uzavírá děj trilogie Legend. Pro neznalé předchozích knížek jde o zbytečné čtení, nepochopí o co zde kráčí a o postavách se toho také moc nedozví.

BooksLucyKing
28.11.2013 5 z 5

Tenhle poslední díl se mi hrozně moc líbil. Po tom debaklu s předešlým dílem se mi zase vrátila radost a víra v kroniky, že to přece jenom stojí za předčtení.

Jochwald
28.03.2013 5 z 5

Oproti prvnimu dilu se dej zhorsil. Vzdy kdyz prijde na cestovani v case tak je v knihach nejaky problem, jelikoz to nejde domyslet do hloubky. Taky Karamonovo rozhodovani uz je hodne vyhroceno do extremu.

Autoři knihy

Tracy Hickman
americká, 1955
Margaret Weis
americká, 1948