Potopa / Sucho / Hlad

Potopa / Sucho / Hlad https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60071/bmid_potopa-sucho-hlad-0vk-60071.jpg 4 63 8

Dr. Palfrey série

Potopa – z názvu je vcelku jasné, že půjde o hodně vody. Voda je ovšem obsažena pod tlakem v jistých nepřirozených mutantech. Autor se mírnil – jen pár milionů mrtvých a potopena část pevnin. Sucho je už drastičtější – miliarda sem, miliarda tam. Pochopitelně mluvím o mrtvých žízní. Zápletka je jednoduchá – voda se na světě začíná extrémně rychle vypařovat. Důvod? Možná radioaktivní spad?!? Hlad – co by asi mohlo přijít po potopě a suchu! Tentokrát se objevuje rasa extrémně nebezpečných „trpaslíků“, kteří hrozí lidstvo prostě vyjíst. Ani tentokrát se miliardami mrtvých nešetří. Obzvláště v tomto příběhu Palfrey předvádí, že když se kácí strom, létají třísky.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Flood / The Drought / The Famine , 1959


více info...

Přidat komentář

freejazz
31.07.2023 4 z 5

tak v 70. rokoch to bol riadny náklad. dnes by autora zaradili medzi klimakatastrofistov.
čítal som jedným dychom a jediné, čo ma riadne ničilo bol žalostný preklad, neskutočne slabý až hlúpy, plný kalkov, myslím, že tam bola záhoráčtina používaná ako náhrada za jazyk Aborigíncov, jednoducho za túto prácu mali dostať prekladatelia minimálne vynadané a po prstoch. (a to je aj dôvod, prečo tú knihu dnes nechytím do ruky a neprečítam si ju znovu.)

kamilk
14.02.2021 3 z 5

Ľahké sci-fi určené skôr pre síce staršie, ale predsa len deti. Škoda, že kniha nefunguje ako trilógia, príbehy logicky nenadväzujú a prechod ústrednej dvojice z príbehu do príbehu neguje postapokalyptický svet vystavaný v predošlom príbehu. Jednotlivé príbehy sú však vyrozprávané pútavo a v rámci sci-fi aj uveriteľne 65%


deirdre
29.07.2020 3 z 5

Každý príbeh by vydal na jedno dobré postapo. Čítanie to bolo aj tak ale napínavé, len škoda tých logických kotrmelcov a domrveného prekladu Sucha.

mol378
15.11.2018 5 z 5

Drsné a zábavné.

ber-tram
08.12.2015 3 z 5

Vzpomínám doteď, jak mi praporčík Hlávek cestou z táborského HDÚ vykuleně líčil a doporučoval tuto katastrofickou trilogii, až přitom prskal na volant. Cením si každého knižního tipu, třebaže mu dopřeji sluchu až po čase; čili až po 12 letech jsem začal Potopou přes Sucho až k Hladu, abych zjistil, že každý útlý román o záchraně všehomíra charismatickým agentem speciální služby začíná podezřele velkoryse a vábně, a končí naivně, ba nuzně. Nejlépe dopadlo Sucho, kde nepřítele lidstva ztvárnila sama příroda, nejhůře Hlad, vypointovaný jako učňovská slohová kompozice. Potopa (s všemocným padouchem) je kdesi uprostřed. Nehledě na brakový literární ráz však z každého svazku sugestivně trčí varovný prst pro civilizaci ohrožovanou pohromami. 16, 21, 26/15

tlllk
11.04.2014 5 z 5

Sci-fi ktorému čas veľmi neublíži, Fakt že je tam zopár kopancov, ale originalita sa knihe nedá odoprieť. Určite jedna z tých , ktorých obsah si vybavím aj po 10 rokoch.

kattyV
18.02.2013 4 z 5

Všechny tři knihy - Potopa, Sucho, Hlad jsou velmi čtivé a dobře napsané. jen mne tam rozčiluje jistá nelogičnost - jsou spojeny stejným hrdinou a odehrávají se tedy v rozmezí několika (desítek) let. První a druhý díl je ještě celkem logický, ale pak v druhém díle zahyne díky suchu velká většina obyvatel Země. Přežívají jen malé skupinky obyvatel. Přesto ve třetím díle, jen o pár let později je lidstvo přemnoženo a řeší problém dostatku potravin. Kdyby byly knihy na sobě nezávislé, tak by to bylo OK, ale takto...hvězdička dolů.

klipers
13.12.2011 3 z 5

Čítal som, rozhodnutý, že prečítam celú knihu.
Dej bol dá sa povedať slušný a bolo tam dosť všetkého, nápad dobrý.
Prečítal som Potopu, ale neviem prečo som akosi nemal chuť ďalej čítať, podľa mňa si kniha zaslúži tri hviezdičky (zatiaľ, možno sa k nej ešte vrátim.)