Dotkni se hvězd

Dotkni se hvězd https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497750/bmid_dotkni-se-hvezd-Cnk-497750.jpg 4 64 17

Dokonalá letní romance, ve které nechybí hvězdy, zámek a dva kluci, kteří stojí za hřích. Od přestěhování na zámek Šedý vrch si středoškolačka Alžběta slibovala trochu víc. Místo romantiky tu na ni a jejího otce – kastelána, čeká starý, studený byt a spousta práce. Alespoň po smrti maminky přijdou na jiné myšlenky. Nové prostředí však přináší i nové přátele. Jedním z nich se stane průvodce Martin. Jeví o Bětku zájem a jistě by stál za hřích, z její strany tam ale chybí pověstné „ono“. To najde až s příjezdem nového průvodce Patrika. Má ale cenu vstupovat do vztahu, který možná nepřežije prázdniny?... celý text

Přidat komentář

Marthas
01.05.2024 3 z 5

(SPOILER) 2,6/5 Kniha vyhrála 5. ročník literární soutěže Hvězda inkoustu nakladataleství Fragment a přestože není autorčinou naprostou prvotinou je z ní stále ještě cítit jistá nevypsanost. Nalákala mě na ni opravdu hezká a korespondující obálka i anotace, jež se opravdu vyvedly a námět připomínající místy knihu jiného autora S. Rudolfa: Kopretiny pro zámeckou paní, která mi jako malé opravdu učarovala ale je přeci jen ještě o několik levelů výše mimo autorčin dosah. Chválihodná je sice její snaha nás zase z jíného úhlu seznámit s prací kastelána a průvodců na zámku. Bohužel vydaný rukopis obsahuje sem tam různé tiskové chyby a gramatické nedorazy, opravdovou perlou mezi nimi je pro mě záměna slova : "staronový" za "stranový". Co mě na knize, ale opravdu naštvalo byla celkem násilně vecpaná sexuální scéna. Myslím si, že bez ní by vyzněla mnohem lépe. Oceňuju sice, že se vydavatelství snaží spopularizovat psaní a dát šanci novým autorům, stále se mi však nezdá, že by se mu příliš dařilo vybrat a vydat ten nej. Zatím jsem byla laureáty ceny vždy zklamaná a to bohužel platí i o této knize, na níž jsem čekala skoro 2 roky.

susieee
17.01.2024 4 z 5

Hezký letní román. Postavy byly dobré, i když mě občas vytáčely, ale jinak je to moc hezký příběh, prostředí zámku taky skvělé. Akorát pokud máte rádi zvraty a hodně akce, té tam moc není. Dávám 3.8 z 5.


nela3812
03.10.2023 3 z 5

Tímto příběhem jsem se vrátila do svých mladších let a zavzpomínala na léto strávené na zámku. Průvodcování jsem milovala, ačkoliv ten kostým?! Ten jsem nesnášela. Připomenout si to skrze stránky této knihy bylo opravdu moc fajn. A nejen to. Spojení historie a astronomie se povedlo.

Příběh se mi opravdu líbil a stránky mi ubývali před očima. Ocenila bych však nějakou gradaci a jakékoliv „wau“, ze kterého bych si sedla na zadek. Bez toho byl totiž příběh poměrně plochý a nevytvářel ve mně žádná očekávání či napětí. Doufala jsem, že na zámku budou čelit nějakým závažným problémům, tlaku, neznalosti, možná se i vzájemně postraší realizací duchařských historek. Bohužel tam však nic z toho nebylo a přitom tam na to potenciál opravdu byl!

Vyskytuje se zde poměrně dost postav, pokud přihlédnu k počtu stran. Neměla jsem však problém se mezi nimi orientovat a troufám si říct, že zde nenajdete nikoho, kdo by vám nesedl. Ač zde chvíli existuje jistá nevraživost, tak netrvá dlouho. Všichni jsou sympatičtí a mají pozitivní charakterové vlastnosti. Tak trochu jsou jako přes kopírák, což ej škoda. Zároveň však jejich klidné povahy vytváří oddechový letní příběh, bez zbytečných dramat a hádek.

Příjemné letní čtení, pokud chcete nasát atmosféru pravého českého zámečku. Knížka určitě nezklame a přečtete jí jedním dechem, nečekejte však poselství nebo hluboké myšlenky. Pokud si chcete odpočinout a přečíst si něco letního z českého prostředí, určitě po knize sáhněte.

Hodnocení: 3/5

recenzienika657
23.09.2023 4 z 5

#dotknisahviezd @lucieauzka @nakladatelstvi_fragment

Ahojte knihomoli,

vďaka štafete od @mama_nad_knihou som sa dostala k tejto krásnej knihe. Obálka je krásna. Ona pritiahla moju pozornosť. Číta sa ľahko a to už viete, že je pozitívum u mňa. Tak ako aj kratšie kapitoly.

Ide o letný román pre mladšiu vekovú kategóriu. Hlavná postava je na strednej škole, 17 rokov, a ostatní protagonisti študujú na vysokej škole. Prenesieme sa na zámok, kde Betka presťahuje s otcom, ktorý na zámku prevezme prácu kastelána.

Verím, že bola Betka na začiatku frustrovaná. Kto by nebol? Elektrina nie je natiahnutá, podlaha vŕzga, okná netesnia a z kohútka tečie hrdzavá voda.
Skamárati sa s Martinom, potom s Patrickom...

Betku si na zámku nájde láska, priateľstvo, šťastie a pocit domova.

Ide o tzv. YA román, v ktorom vďaka štafetám nachádzam čoraz väčšiu obľubu. Ale mám aj ale...

To moje ALE spočíva v gradácií. Zámok, duchovia. Z toho mohlo byť krásne dobrodružstvo, kde by sa zomkli, spoznali... Chýbalo mi viac spoločných zážitkov a to povestné niečo, čo ma poháňa čítať. Príbeh bol dobrý na letné večeri, na oddychovku a verím, že mladý ľudia si nájdu pre ňu čas. A mali by!

To nádherné prostredie. Stále mi rezonuje ako je všetko pokazené a celým príbehom mi išlo hlavou a čo v zime? Ak bude pokračovanie, prosím zo zimným príbehom. Vianoce na zámku, to sa bude predavať.

4/5 očami násťročnej
3,5/5 mojimi očami

#recenzianika #knihy #knihomolka #knihomoli #tipnaknihu #tipnaknihu #tipnaknihu #book #booklover #laskakuknihám #laskakukniham #mamacita #mamacita #books #bookstagram #recenzienika
#skbookstagram #fragment #lucieauzka

lucie3944
01.06.2023 3 z 5

Nebylo to špatné. Příběh se dobře četl, plynulo to. Některé věci nebyly vysvětlené (např.ohledně otce), některé nedotažené (ale to zase může být proto, že si každý může představit to své), někdy nebyla v pořádku čeština. To mě na tom asi mrzí nejvíc, že si ani v české knize nedají pozor, aby to bylo napsané bez chyb.
Ale nelituji, že jsem si knihu přečetla. Slušný průměr.

Miri10
13.05.2023 5 z 5

Dotkni se hvězd je příběh o mladé dívce Alžbětě, která se musí vyrovnat s velkými změnami v životě. Po stěhování do nového domova na zámku čelí ztrátě kamarádů, školy a oblíbeného astro kroužku. Navíc je nucena stát se průvodkyní na zámku, přestože ji historie vůbec nezajímá.
Kniha je nabitá krásnými popisy prostředí a detailním vyprávěním o historii, což čtenáře vtahuje do atmosféry zámku a jeho okolí. Postavy jsou dobře propracované, včetně sympatické hlavní hrdinky a jejího (pro mě trochu nepochopitelného) táty. Přestože se chová sobecky a je až obdivuhodné, jak se mu Alžběta v rámci jeho přepracovanosti snaží pomoct, autorčin talent vytvářet realistické postavy všechno jeho unáhlené jednání kompenzuje.
Romantické pojetí příběhu dodává knize další rozměr. Setkání s novými lidmi, včetně atraktivních kluků, pomáhá Alžbětě najít své místo v novém prostředí a čtenář tím pádem sdílí její zamilovanost, radost, euforii, ale i obavy a smutek. O emoce tu není nouze!

Kniha se mi moooc líbila a doporučila bych ji čtenářkám, které mají rády historii, letní zámecké prostředí a romantické příběhy.

Hanncha
27.12.2022 1 z 5

(SPOILER) Kniha hrozně klamě tělem (obálkou).
Ze začátku to bylo příjemné čtení, nic náročného, pěkné prostředí a tak. Ač nejsem cílovka, tak se mi to četlo dobře.
Bohužel už od začátku se tam opakovaly fráze. Někdo přede mnou už zmínil frázi s učitelem dějepisu na základní škole, ale případů bylo vícero.
Podle názvu jsem čekala něco trochu jiného, což by tak úplně nevadilo, kdyby se tam tedy ke konci knihy násilně nesnažilo vecpat to "dotknutí hvězd".
Neustálé narážky na maminku a zdůrazňování, že to byla chemička, vaření na prvním rande, zájem o astronomii se objevoval jen aby se něco dělo.

Do zhruba 3/4 knihy se mi to četlo dobře, pro dospívající je to příběh super. Ale potom se ke konci stalo tolik věcí, většina z nich nedávala smysl a zanechalo mi to po knize nepěknou pachuť.
Celé to na mě působilo hrozně prvoplánově, nedopracovaně, naivně a povětšinu času nelogicky.
Kdyby to psal někdo mladší, asi by mi to přišlo OK ale v tomto případě mě to zklamalo.
Kniha mě zklamala, rozladila a odradila.
A to měla tak pěknou obálku.
Škoda...

Damonka12
24.12.2022 5 z 5

Tahle kniha mě úplně dostala. Velmi reálně zachycuje fungování českých zámků z pozice průvodce. Sama taky provázím na zámku a chování návštěvníků bylo přesné. K tomu hezká milá romantika, která je zachycena reálně a lidsky. Já byla z knihy nadšená a pokud chcete vidět realitu jak to na zámcích chodí, tak se do knihy určitě pusťte. Já ji můžu doporučit určitě i jako milou romantickou oddechovku.

julinka87
01.11.2022 3 z 5

Nalákala mě nádherná obálka, jenže... Zámecké prostředí bylo nudné a vyznění příběhu mě leda tak naštvalo.

anndrra
24.10.2022 4 z 5

Námět by si zasloužil plný počet hvězd. Moc se mi líbilo prostředí i pointa, miluju historii a tohle se odehrává na zámku, páni. Zpočátku jsem byla jenom nadšená. Rozhodně bych nerozporovala chování hrdinů, v tom věku jsem se chovala hodně podobně a ta dramata mi byla povědomá (kdo nikdy nejel v kufru auta, nepoznal to pravé cestování ). Jenže pak mi začala až zbytečně často chybět písmenka. Což prostě zamrzí

petra9164
18.10.2022 5 z 5

Nejsem zrovna cílovka, pro kterou je kniha určena, ale ráda někdy prostě sáhnu po něčem jiném, než jsou mé oblíbené thrillery. To se mi stalo i v tomto případě a vážně nelituji… Knihu jsem přečetla jedním dechem za 2 večery a takto krásně se mi už dlouho neusínalo! Díky milému a barvitému vyprávění z pohledu osmnáctileté Alžběty jsem se i já znovu ocitla ve svých studentských letech a vybavila si časy svých prvních letních lásek. A občas jsem se dokonce přistihla, jak moc jí toto dobrodružství na zámku a přátele závidím. A pravdou je, že u detektivek podobné pocity nemívám :) Takže děkuji! Bylo to milé počtení a pohlazeni po duši.

kvetinkovedny
14.10.2022 2 z 5

1,5*

TLDR: Knížka pro mladé slečny, která ale obsahuje ne zrovna povedenou sexuální scénu a vzorce chování, ze kterých by si dospívající nic brát neměli. Nepříliš povedeně napsaná jednohubka, kterou klidně můžete minout.

***

(!) Následující text obsahuje drobné spoilery, ale myslím, že dle anotace každý odhadne, co se asi v knize bude dít.

Vážně jsem tuhle knížku chtěla milovat. A po první kapitole jsem myslela, že možná i budu. Ale... pak se všechno pokazilo a z hloupého dívčího románku se stala kniha, která mě (zcela upřímně) traumatizovala.

Začnu pozitivy. Styl psaní je ucházející. Občas drhne slovosled nebo jsou v textu zbytečně dlouhé odstavce, které jsem prostě přeskakovala, protože jedna stránka o nějaké pověsti, která stejně později nehraje roli, je prostě moc. Námět je super – zámecké prostředí, léto, průvodci. Ale to je tak všechno.

Je to romantická oddechovka, takže příběh by nejspíš měla táhnout romantická linka. V tomto máme rovnou dva kluky, kteří se do hlavní hrdinky Alžběty zamilují na první pohled a neustále jí omakávají. :D S tím prvním to trochu skřípe, ale že by mu to Běta řekla do očí, to ne, on za ní musí dolézat, aby mu řekla, že "teda asi néé no". S tím druhým je to "lepší", i když věčně flirtuje s jinou holkou, je to LÁSKA. Chybí tady jakýkoliv vývoj vztahu, jiskření, budování důvěry, poznávání se, prostě cokoliv, co by mě přimělo, abych hlavním hrdinům fandila a jejich vztah mě bavil.

Ale dobrý, říkala jsem si, jako takový naivní románek pro mladé dívky fajn, proč ne. Jenže pak se tam objevily dvě věci, které jsem přes srdce jen tak nepřenesla.

1. Je to neskutečně sexistický. Patrik (to je ten kluk numero dos) chce pozvat Alžbětu na rande. K němu domů. Na oběd. ALE MUSÍ HO UVAŘIT ONA, on ji jenom pozoruje. Ale je to v pořádku, protože mu chutná a dokonce ji pochválí! Hele, já nemám nic proti tomu, když žena vaří pro svého muže, přítele atd. Pokud jí to tak vyhovuje, tak proč ne. ALE TADY MILÝ PAN PATRIK PŘEDPOKLÁDÁ, že mu Alžběta UVAŘÍ na zasraným PRVNÍM RANDE (aniž by se dopředu domluvili). Navíc ví, že vyrůstala bez matky, a potom se ještě diví, že to vlastně umí, když ji to neměl kdo naučit!!!!!! A tak je to i na druhém rande! A vlastně hlavní hrdinka pořád někomu jen vaří!!! Jakože co to kurňa je!!!

2. Ta sexuální scéna. Celý příběh je neskutečně naivní, hloupý, a i když má být hrdinům kolem 17-18 let, chovají se tak na 12 (i když mluví jako čtyřicetiletí). Vyznávají si lásku, fajn, líbají se, fajn, pohádají se, fajn. Alžběta se jde omluvit (ač nechápu proč). No a tak nějak to skončí několikanásobným číslem u Patrika v posteli. Nejen, že mi to k příběhu absolutně nesedělo, ale chyběla mi tam nějaká "předehra", která by nám naznačila, že k něčemu takovému dojde. Ne. Prostě tady se to NAJEDNOU STANE a je to láska a je to dokonalé a skvělé a do podbřišku ji tlačí jeho touha a já se právě pozvracela. Nepomohl tomu ani ten způsob popisu celé akcičky a fakt, že celý název knihy vlastně odkazuje na orgasmus, protože víteco, při něm má člověk pocit, že se může dotknout hvězd. Ta scéna mě opravdu hodně traumatizovala, a to mi už dávno není dvacet a mám dost načteno i zažito.

Dále mi vadily následující věci:
- Ivana, aneb úhlavní nepřítelkyně hlavní hrdinky. Nejdřív se chová jako neskutečná blbka, ale postupem času ji to přejde. Nějaké vysvětlení, rozhovor, něco? Ne. Prostě to nějak vyšumí a my to máme brát, jakože je to v pořádku a z ní a hlavní hrdinky jsou nejlepší kamarádky.
- Jedna postava jede autem v kufru a všem to připadá naprosto normální.
- Opakující se fráze.
- Absence popisů emocí, výrazů apod. Emočně nabité scény tak vyzněly do prázdna.
- Chyby. Např. str. 60 a 108: "Dostala jsem svoji úplně první pochvalu od učitele dějepise na místní základní škole." - To je tam dvakrát.
- Divoké čachrování s čárkami. Přišlo mi, že někde byly hodně navíc, ale konkrétní místa jsem si nepoznamenávala.

Abych to tedy shrnula: Jsem z tohohle hodně rozmrzelá. Většinu knihy jsem se nudila a poslední čtvrtina mi zasadila smrtelnou ránu v podobě Patrikovy touhy a neustálého sexování. A to já mám smut a erotiku fakt ráda, ale ne mezi dětmi, co se vůbec neznají! :'(

Lehrerin
07.10.2022 3 z 5

Když jsem si v jedné předchozí recenzi přečetla, že kniha připomíná Kopretiny pro zámeckou paní, neváhala jsem ani vteřinu, a i když zdaleka nejsem cílová skupina, do knihy se pustila.
Po přečtení jsem rozpačitá. Příběh plyne hezky, postavy jsou uvěřitelné a nijak se "nepitvoří". Hrad, léto, prázdniny, láska... V tomhle se kniha Lucie Auzké Kopretinám opravdu podobá.
Ale ten jazyk! Neuvěřitelné šroubované věty typu: "Netušil jsem, že pro tebe případné plány naší budoucnosti tolik znamenají. "
Takhle mladí lidé prostě nemluví. Spisovná čeština a patetická slova v přímé řeči mě přímo tahaly za uši.
Kromě toho by si kniha zasloužila důkladnější korekturu.
V tomhle se má autorka od Stanislava Rudolfa ještě co učit.
Škoda, zkazilo mi to dojem ze čtení.

Jirikk
29.08.2022 4 z 5

Příjemný letní příběh který se odehravá na hradě.. Sympatické postavy... Dobře se to četlo..

Nejvíce mne bavila pokladní Sisi.. Budete překvapený jak to s ní dopadne na konci knihy...

jitka_dankova
24.08.2022 3 z 5

Milý odpočinkový dívčí román pro milovnice zámků a historie. Té historie je tam hodně, postavy totiž dělají na zámku průvodce. Hlavní hrdinka řeší první větší lásku, nové přátele i to, co ji vlastně baví. Romantická linka je taková prostě normální. Myslím, že je to kniha, která by se mohla líbit dívkám kolem 16 let, těm starším potom spíš jen, pokud bylo jejich snem bydlet na zámku a dělat tam průvodkyně :-) Text hezky plyne a je pěkně čtivý.

Lostinfantasy
24.08.2022 4 z 5

Tohle je další příjemné překvapení z pera české autorky. Ze začátku jsem se dost bála, že tam budou hloupé postavy nebo zbytečné puberťácké drama, ale naopak jsem dostala postavy chovající se na svůj věk a moc hezký příběh.

Alžběty tatínek se stane kastelánem na druhé straně republiky a Alžbětě nezbývá nic jiného, než se tam přestěhovat s ním. Život na zámku ale není tak idylický, jak se na první pohled může zdát.

Musím vyzdvihnout to prostředí zámku a celou historii, kterou k tomu autorka vymyslela, strašně mě to bavilo a působilo to neuvěřitelně reálně. Zaujalo mě to tak moc, že jsem si ten zámek googlila, ale zjistila jsem, že je to opravdu vymyšlené
Další velké plus za mě byly postavy. Snad všichni se chovali rozumně, nikoho jsem neměla chuť profackovat, naopak jsem si je dost oblíbila. Jen Alžběta měla pár slabších chvilek ohledně žárlení, ale zase kdo se v 17 nechoval podobně ‍️

Romantická linka byla fajn. Příběh ukazuje, že ne vždycky, když se vám někdo líbí, tak to mezi vámi pak musí jiskřit a skončit to vztahem. Líbilo se mi, že když na scénu přišel Patrik, tak byla okamžitě vidět jejich chemie, kterou jsem prostě u Martina postrádala.

Tohle je úplně ideální kniha na léto, se kterou podle mě nešlápnete vedle, pokud hledáte nějakou milou YA romantiku.

evineckY
20.08.2022 5 z 5

Kniha se mi líbila, i přesto, že je pro mládež z prostého důvodu -
připomněla mi film z mého mládí - Kopretiny pro zámeckou paní :-)
Samozřejmě i pro to, že miluji hrady a zámky. Pro mne to byla vždy
krásnější dovolená, než moooře :-)
Fajn letní čtení s mladou prázdninovou láskou