Dora Bruderová

Dora Bruderová https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19399/bmid_dora-bruderova-v9L-19399.jpg 3 25 5

Kdo vlastně byla a kam se poděla Dora Bruderová? Těžko říct, jestli příběh, který čteme, je realita, nebo přelud, jestli se vynořil z autorovy paměti, nebo je výtvorem imaginace. Pátráme v rozostřených tvářích z amatérských fotografií, uhadujeme jejich osudy, touláme se neznámými ulicemi, vstupujeme do cizích domů a bytů. Z nalezených předmětů se pokoušíme dozvědět něco o životě jejich někdejších majitelů. Přítomnost má význam pouze tehdy, lze-li v ní nalézt zbylé stopy minulosti. Cestou kulisami času narážíme vždy na ta samá období – na léta okupace a na Paříž šedesátých let 20. století. Výchozím bodem románu Dora Bruderová je drobný inzerát z roku 1942 – v okupované Paříži hledají rodiče svou patnáctiletou dceru. Rekonstrukce dívčina života a jejího zmizení je skutečnou skládankou, řešení se však nedočkáme, neboť k úplnému obrazu vždy chybí několik dílků.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

Dora Bruder , 1997


více info...

Přidat komentář

mosem
09.11.2018 3 z 5

Kdo Modianiho knihy nezná, pustí se do čtení s očekáváním "nobelovky".Kdo zná Modianiho, pouští se jistě do čtení s velkým očekáváním. Oba mohou podle mne útlou knížečku dočíst s rozpačitými pocity. Je Dora Bruderová reálnou postavou nebo autorovou fikcí? Jsou reálné informace o jejím životě a příběhu? Existuje skutečně již samotný inzerát, který příběh uvozuje? I když Modiani neopouští svůj typický úsporný styl psaní, v tomto případě podle mne povýšil formu nad obsah až příliš. Osobně jsem očekával poněkud víc, i když za přečtení nesporně stojí. Nejsem si ale jistý stojí za to, se ke knize znovu vracet.

GreenMagritte
03.04.2016 4 z 5

Nepříliš rozsáhlý román Dora Bruderová se nevymyká Modianovu hlavnímu tématu, k němuž se neustále vrací, a to k hledání identity člověka a jeho otisku v místě, kde žil. Ústředním motivem knihy je inzerát z roku 1942, v němž rodina žijící v okupované Paříži hledá svoji patnáctiletou dceru Doru. Modiano se pouští po jejích stopách a jako i v jiných svých dílech prochází pařížskými uličkami a snaží se odhalit střípky z jejího osudu.


Ditules
26.06.2015 3 z 5

Moc mě to neoslovilo...a navíc Nobelova cena? Prolínání autorova životopisného vyprávění a příběhu Dory Bruder občas působilo dost rušivě...a na neustálé zmiňování ulic by člověk div nepotřeboval mapu Paříže! Mám ráda tuto tematiku, ale knížku už si znovu nepřečtu.

marca_m
17.01.2015 2 z 5

Tak trochu nuda, prošlo kolem mě bez emocí. Nobelova cena???

petaSk
22.11.2014 3 z 5

S autorem sledujeme stopy dospívající Dory Bruderové, židovky, která za druhé světové války utekla z internátu a po dobu tří měsíců se skrývala neznámo kde. Poté ji odchytili policejní složky a ona zmizela v nelidské mašinérií, která stála život mnoho židů. Kniha Dora Bruderová je spíše seznamem událostí a faktů, díky kterým se autor snaží dívku poznat. Není zde žádná přímá řeč, žádné hlavní postavy, krom Dory, ale ta v knize nikdy nevystupuje. Je to pohled do minulosti, jako kdybychom četli diplomovou práci na téma Dora Bruderová. Jistě, kniha přibližuje všechno zlo, které se za války dělo, ale nikdy nám nedovolí nikoho blíže poznat, včetně Dory. Což vlastně autor přiznává.

Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Patrick Modiano
francouzská, 1945
2014  69%Ulice Temných krámků
1986  60%Takoví hodní hoši / Mládí
2007  65%Dora Bruderová
2017  78%Katka Krátkozraká
1980  64%Vila Triste