Dopisy z Brazílie

Dopisy z Brazílie https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112283/dopisy-z-brazilie-112283.jpg 5 2 2

Předkládám obrazy z řeholního života. na první pohled se také zdá, že se jenom tohoto života týkají, ale ve skutečnosti se všechny tyto ctnosti i nectnosti týkají každého člověka a každý člověk se v nich také může poznat. Není třeba mnoho slov. Marie Pia sama ve svých listech vysvětlí, oč jí šlo a také závěrečný list Marie Dorymedony dokreslí to, co by bylo třeba ještě vysvětlit. Jenom si uvědomme, že v těchto sedmdesáti listech se píše o nectnostech i ctnostech, které obyčejně stojí v protipólu. Je tu tedy řeč o závislosti, ale i o přejícnosti. O pyšnosti i pokornosti, o hněvivosti i tichosti. Je tu všímavost, splašenost, mrzutost, nespokojenost, lhostejnost, přemrštěnost, laxnost i skrupuloznost, nešetrnost, prudkost, tvrdohlavost i bázlivost, žárlivost, hrubost a mluvnost. Figuruje tu ctižádostivost, marnivost, chamtivost, uštěpačnost i tvrdost. Je tu popsána netaktnost, ale i vrtkavost s těkavostí, chlubivost, nestřídmost, zvědavost, vzdorovitost s umíněností. Představuje se tu lenost, neposednost, nevděčnost, hrdost, licoměrnost a škodolibost. Je tu lživost, lehkomyslnost, neposlušnost, vlažnost a nesvědomitost. Máme tu před očima nestálost, nesvornost i zlomyslnost, dále falešnost, urážlivost, nevlídnost až bručivost a také unáhlenost s ukvapeností. A pak marnotratnost, podezřívavost, liknavost, drsnost, nevědomost a nerozhodnost s váhavostí. Vypravuje se tu o nesnášenlivosti, nespravedlnosti, podrážděnosti, pošetilosti, úzkoprsosti, povýšenosti a lakomosti. Konečně i vychytralost tu má místo, jako i netrpělivost, reptavost, hašteřivost, přísnost, prchlivost a pověrčivost.... celý text

Přidat komentář

Messilina
22.04.2019 5 z 5

Kniha je zcela sestavená z dopisů, což nebývá u knih výhoda, ale tady jí to na čtivosti neubírá. Myslím, že ta jeptiška měla celkem talent na psaní.

honajz
31.07.2014 5 z 5

P. Hobizal jen upravil a seřadil dopisy řádové sestry, která v Brazílii pomáhá spoluzakládat místní řeholní komunitu a starat se o místní chudé. Co je na dopisech vynikající, že si neberou servítky - nezobrazují církev v růžovoučkých barvách, jako to činí dejme tomu kardinál Duka, ale jako směs chybujících lidí, z nichž někteří si své chyby uvědomí, jiní nikoliv. Navíc je to celé velmi poutavé, zajímavé, inspirativní i poučné.


Autorovy další knížky

František Hobizal
česká, 1933 - 2001
2004  87%Šumavská trilogie
2001  71%Cesta k nebi
2004  80%Annáš
2007  100%Budějovická trilogie
2002  76%Humor v církvi dovolen