Dopisy přes zeď

Dopisy přes zeď https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453039/bmid_dopisy-pres-zed-izraelec-pise-pales-2dq-453039.jpg 4 12 12

Izraelec píše palestinským sousedům / a Palestinci odpovídají. Kniha americko-izraelského novináře, komentátora a spisovatele Josiho Kleina Haleviho (1953) obsahuje deset dopisů imaginárnímu Palestinci, jenž žije na dohled Haleviho domu, „na opačné straně betonové zdi“, která rozděluje jejich společnou krajinu. Tedy za bezpečnostní bariérou, která odděluje Izrael a Západní břeh Jordánu. V těchto dopisech se snaží přesáhnout nejen zeď konkrétní, ale i tu vnitřní mezi oběma národnostmi. Halevi píše z pozice Izraelce, který uznává autentickou palestinskou identitu a právo Palestinců na vlastní stát, a současně žádá totéž od palestinské strany, tedy aby uznala právo Židů na existenci ve svém státě. Jak říká, svými dopisy chtěl upřímně popsat „sny a obavy každého z nás“, dosáhnout určitého porozumění a odezvy. V listech se zabývá judaismem; židovskou historií; sionismem, židovskou identitou, dvojím narativem ve vztahu k Palestině a Izraeli; významem země izraelské pro Židy, zkušeností holokaustu (i tím, jak je židovská genocida v arabských zemích popírána); zkušeností z doby masových teroristických útoků na izraelské civilisty; izraelskou současností, včetně úvah o možnosti a nutnosti soužití. Autor nechce poučovat, ale snaží se o vysvětlení, chce zahájit dialog, který umožňuje vzájemné pochopení a dohodu, protože, jak říká „jednou z hlavních překážek míru je neschopnost vyslechnout si příběh toho druhého“. Jakkoli jsou dopisy určeny „palestinskému sousedovi“, jako pokus o upřímné, citlivě napsané vysvětlení složité situace v Izraeli zaujmou každého, kdo se o dění na Blízkém východě zajímá. Epilog knihy tvoří ohlasy palestinských čtenářů, kteří mnohdy kriticky a polemicky, mnohdy smířlivě a s nadějí reagují na Haleviho text a snaží se situaci zachytit ze své perspektivy.... celý text

Literatura faktu Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: ekniha , Akropolis
Originální název:

Letters to My Palestinian Neighbor , 2018


více info...

Přidat komentář

Abikk
02.01.2023 4 z 5

Oceňuji tento počin izraelského žida oslovit dopisy palestinské sousedy. Nicméně mi to připomíná "co bylo dřív, slepice nebo vejce"? Palestinci samozřejmě říkají, že země patří palestincům, a naopak izraelci vědí, že patří jim. Bohužel teď je to ale o něčem jiném a převážná většina by ráda žila v míru.

SputnikV
19.02.2022

Nelze se divit palestinskému boji, o více než polovinu jejich vlasti je připravili evropští kolonizátoři a jako beranidlo zvolili legendu....a zábor jejich země pokračuje...


helena8303
26.12.2021

Zajímavá kniha, ale situace v Palestině je beznadějná.
Arabové nikdy nenahlédnou, že Židé mají právo kolonizovat srdce Orientu. Po 2000 letech.
A Židé nikdy neuznají, že připravili domorodce o domovinu.
Vzájemné pochopení je nemožné. Důsledky tohohle páchnoucího vředu pociťuje i Evropa. ( V podobě naštvaných migrantů kteří se chystají to samé provést Evropě. )
Dneska už víme, že s tím “ bezpečným pelíškem” to bylo trochu šméčko. Neznám žádného Žida, který by se chystal jít žít do bezpečného pelíšku.
O to horlivěji ale hlásá sionismus.
Pokud pan autor opravdu opustil USA a žije v Izraeli, tak potom je čestnou výjimkou. Za to si ho vážím.

DědaMráz
14.04.2021 5 z 5

Čtenářka "Bája89" to hezky stručně vystihla. Já bych jen doplnil, že dopisy mohou neznalému i trochu ozřejmit a některým připomenout proč i velká část liberálních Izraelců (Židů) nakonec postavení Zdi vidí jako věc nevyhnutelnou.

Jizi
07.02.2021 3 z 5

Josi Klein Halevi byl americký žid a posledních čtyřicet let je z něj Žid izraelský. Je to člověk, který od dětství snil návratu na Sion a který dlouho poté, co se do země předků vrátil, ani nepomyslel na ty, kterým onu zemi před osmdesáti lety vzali.
A pak mu to došlo - na druhé straně zdi, která oddělila Gazu, ale žijí také lidé a jejich verze historie, jejich verze pravdy, se možná liší od té jeho. Možná to není jen tupé, krvelačné stádo. Možná, pokud chceme, aby nejdelší konflikt v moderních dějinách konečně skončil, budeme muset začít poslouchat - a vnímat - hlas toho Druhého.
A tak začal Josi poslouchat - a vnímat.
Výsledkem jsou jeho dopisy imaginárnímu palestinskému příteli, ve kterých vysvětluje dějiny izraelského lidu a předkládá svou verzi historických událostí.
V druhé půlce knihy mu jeho skutečně palestinští sousedé (a sousedé z větší dálky) odpovídají. A jejich verze se, samozřejmě, podstatně liší.
Čemu a komu budete věřit vy, je na vás. Ale slyšet jen jednu stranu, slyšet jen něco, znamená vědět míň než nic. Znamená žít s pokřiveným obrazem složeným jen z části úlomků, který se skutečnosti podobá asi jako dvouhlavé tele žirafě.

Bája89
21.01.2021 4 z 5

Dopisy přes zeď jsou složité, silné, krásné a hlavně vskutku katarzivní čtení. Josi nám nabízí svůj pohled na izraelsko-palestinský konflikt, na křivdy, naděje, historii a prostou lidskou stránku toho všeho. Zároveň se nebojí konfrontovat sebe i čtenáře s dopisy a názory jeho palestinských "bratranců", kteří mu odpovídají, sdílí své názory, vlastní křivdy a bolesti. Kniha ukazuje, jak se citlivou cestou mohou opět přiblížit dva národy, které ztratili společnou řeč. Je to běh na velmi dlouhou trať, ale tohle vypadá na solidní začátek.