Donald A. Wollheim představuje nejlepší povídky sci-fi 1986

Donald A. Wollheim představuje nejlepší povídky sci-fi 1986 https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88905/donald-a-wollheim-predstavuje-nejlepsi-povidky-sci-fi-1986-88905.JPG 4 19 3

Vítejte u dalšího pokračování antologií SF, sestavovaných Donaldem A. Wollheimem. Tak jako tradičně už od roku 1965, ani rok 1986 není výjimkou a opět tu máme Nejlepší povídky sci-fi. Najdete zde příběhy o mezihvězdných cestách trvajících okamžik, o konzumním ráji daleké budoucnosti, o dobách tak vzdálených, že život je věčný a starobylá města znovu ožívají, o cizích světech s dávno zapomenutými tajemstvími… V povídkách jsou Země a Vesmír, budoucnost a den poté… podivuhodné vize vytvořené mistry dneška…... celý text

Povídky Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The 1986 Annual World's Best SF , 1986


více info...

Přidat komentář

pavel.2
17.12.2022 1 z 5

Prakticky stejně o ničem, jako předchozí ročník - přečteno jen proto, že jsem to měl v plánu. A žádný zázrak se nekonal.
Ostatně, ani moderní scifi/fantasy antologie ve mně velký ohlas nevyvolávají, ačkoli mnozí autoři jinak píší skvělé romány. Přitom časopisy, jako Ikarie, Pevnost atd. bývají dobré, tak nechápu, v čem je rozdíl.
Každopádně většinou zklamání, i když pár povídek je dobrých, tak jako celek propadák.

smazenaryba
04.09.2020 4 z 5

Niesom fanúšikom ročeniek. Autor sa oberá o možnosť zostaviť tematicky užšie zameraný celok, nevraviac o tom že rok je veľmi obmedzený časový rozmer, ikeď ide o "celosvetový" (veľké guľové) výber. Jednotlivé kusy sú samozrejme dobré, až výborné, no nedokážem sa ubrániť pocitu, že mnohé by oveľa lepšie vynikli v tematicky ladených, či autorských výberoch.

Najviac mi uhranula poviedka "Nádoby" od C.J. Cherryh, keďže téma hľadania života vo vesmíre ma zrejme baviť nikdy neprestane a autorka ju pojala z naozaj netradičného uhlu. Téma objaviteľstva a neznáma bola veľmi dobre spracovaná aj v poviedke "Bohové Marsu", pri ktorej som si spomenul na skvelý Solaris od Lema. Ale toho, čo stojí za to je tu určite viac.


yerry
03.04.2019 4 z 5

Celková kvalita jednotlivých poviedok vzhľadom na ročník 1985 subjektívne mierne poklesla, stále si však drží svoj veľmi dobrý štandard. Poviedky, ktoré síce nie sú vyslovene zlé, ale mňa veľmi nechytili sú len dve. Všetko ostatné je nad kvalitatívnym priemerom alebo ešte vyššie. Za všetky spomeniem aspoň dve, ktoré mňa oslovili najviac.

Je to predovšetkým pecka z latinskoame­rického prostredia Lovec jaguárů od Luciusa Sheparda a pohľad na možnú vzdialenú budúcnosť od Roberta Silverberga s názvom Plout do Byzance.