Don Camillo a jeho svět

Don Camillo a jeho svět https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23135/don-camillo-a-jeho-svet-23135.jpg 4 24 6

Příběhy Dona Camilla a jeho protivníka starosty Peponeho jsou laskavým a humorným vyprávěním o prostých lidech a jejich starostech.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Mondo piccolo - Don Camillo


více info...

Přidat komentář

mirektrubak
22.03.2024 1 z 5

Hned na začátku vypravování o donu Camnillovi se tento rve v kostele s Pepponem, starostou městečka a předsedou komunistů. Z kříže na něj promluví Kristus a poradí mu, jaký správný úder použít, don Camillo jako správný křesťan poslechne a Peppone je sražen ranou tak mocnou, až je zbaven vědomí. Později si Camillo s Kristem spokojeně notují, jak to dobře dopadlo...

No, a v tomto duchu se nesou i všechny další krátké historky: Peppone a Camillo si vzájemně dělají naschvály, nadávají si a vyhrožují násilím, ale nakonec se nějak usmíří, protože se respektují. Jejich respekt pramení z jejich vzájemné podobnosti (jsou to vlastně taková dvojčata), uctívají na sobě to, že jsou velcí a silní muži, že vždycky všechny překřičí a že nad ničím zbytečně nepřemýšlí. Patrné to bylo v situaci, kdy na Camillovo místo přijde jako záskok kněz drobné postavy. Z logiky, která panuje v Guareschiho světě nemůže být přijat – jak si můžeme vážit kněze, který by nepřežil jedinou mou facku, ptá se ho Peppone a zdá se, že tento argument nepřijde nikomu divný, ani autorovi knihy.

Trochu mi to celé připomínalo grotesky s Tomem a Jerrym (i když v podání obou pánů by to byl spíš Tom a Tom) a ještě víc atmosféru filmů Slunce, seno, něco. Přišlo mi to nevtipné, nevkusné, humpolácké. (Ale pořád to nebylo tak hrozné, jako když se autor pokoušel dojímat nebo předávat životní moudra.)
A taky jsem si uvědomil, že mi vadí tento způsob popisování Krista. Což mě zarazilo, protože obvykle různé alternativní pohledy dobře snáším: Poslední pokušení jsem si opakovaně užil, Satanskou bibli přečetl se zvědavým zájmem. Ale tohle pseudolidové a patetické zneužití Božího syna, které z něj dělá nějakého dobráckého strejce a parťáka Camillových zlomyslností?

Přemýšlím, jestli jsem vůbec za dobu svého pobytu na tomto webu četl knížku, která by mi byla tak moc protivná.

Corso
21.11.2022 4 z 5

Vcelku krasna oddychovka. Uvodna pasaz, je proste uzasna. Tri pribehy ktore chytia za srdce. Samotna kniha su ale potom uz skor take anekdoticke kratke 4-6 strankove mikropribehy. Necudujem sa ze to u nas veselo vydavali krestanske nakladatelstva, lebo ...ved knaz, a jeho dialogy s Jezisom. Ale ani ako ateistu ma to neurazalo. Jezis je obcas pekne sarkasticky hlas. Dalo sa to vydrzat a uz mam kupene aj dalsie tri pokracovania. Su tam obcas tak vtipne vety, ze som mal chut si to niekam poznacit. Take mile prekaracky a suboje s Donom Pepponem, starostom mestecka a velitelom vsetkych komunistov v okrese :) Obaja stari partizani, ktori pre ranu pestou nejdu daleko, ale v podstate sa maju radi. Ucta medzi nimi funguje, pretoze co? Pretoze v prvom rade sme vsetci len ludia a co je horsie... aj susedia :) V sobotu, nedelu rano do postele s kavou... idealne citanie. Alebo na dovolenky. Fakt sa nedajte odradit tou krestanskou nalepkou. Su aj filmy myslim s Fernandelom, ale to ani neviem kde sa da dohladat. A urcite tam nebude vsetko. (Odtial aj tie vcelku odpudive obalky vydavatelstva Lux) Nuz ale za tie peniaze. Daju sa este zohnat vsetky ked pohladate, a ked sa vypredaju, dlho zase nevyjdu lebo je to no... proste to nie je zname meno... ved kto pozna Guareschiho? To nie je Jerome Klapka alebo Woodehouse.


Martianus
01.11.2022 5 z 5

Nádherná knížka, na kterou jen tak nezapomenu.

maris123
18.05.2021 3 z 5

Italský smysl pro humor se s tím mým míjejí. Kniha se mi začala líbit, až když děj nabral vážnější směr.

miklaras
01.11.2013 4 z 5

Kniha je mnohem syrovější a reálnjší, než geniální seriál ale obojí se doplňuje jako dobré víno a sýr :-)

honzusak
12.11.2012 5 z 5

Velmi příjemné - oddechové čtení. Vřele doporučuji.

Štítky knihy

Itálie pikareskní romány

Autorovy další knížky

Giovannino Guareschi
italská, 1908 - 1968
2001  85%Don Camillo a jeho svět
2002  90%Don Camillo a jeho ovečky
2006  93%Rok dona Camilla
2005  86%Don Camillo a don Chichi
2003  95%Soudruh Don Camillo

Kniha Don Camillo a jeho svět je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce18x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x