Kremelská kandidátka

Kremelská kandidátka https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439519/bmid_kremelska-kandidatka-Dnf-439519.jpg 5 64 24

Strhující vyvrcholení bestsellerového špionážního příběhu – po Rudé volavce a Paláci zrady přichází Kremelská kandidátka. Šéfka ruské kontrarozvědky Dominika Jegorovová a její milenec Nate Nash ze CIA stojí před nelehkým úkolem: najít ruského agenta v samém centru moci: ve vládě Spojených států. Naplánoval to Vladimir Putin – stačí odstranit vysoce postaveného úředníka a nahradit ho „krtkem“ připravovaným k převzetí této úlohy už déle než patnáct let. Dominika a Nate musí zrádce odhalit dřív, než ten (nebo ta) zjistí pravdu o Dominičině dlouhodobé špionážní práci pro CIA. Jediný chybný krok může Dominiku poslat do moskevské cely smrti. O všem se nakonec rozhodne v luxusním prezidentském paláci na břehu Černého moře, kde se jednoho víkendu sejde Putinův okruh nejbližších. Dokáže Nate Dominiku zachránit? Obětuje se Dominika, aby ochránila Natea? Nebo padnou společně oba?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Kremlin's Candidate , 2018


více info...

Přidat komentář

konicekbily
31.10.2023 4 z 5

Poslední díl trilogie mi připadá trochu natahovaný, podle mne fikce je až moc odtažená od reality a "shakespreare-konec" je nedotažený! Pohled do zákulisí tajných služeb však stál za to.

EF1
10.09.2023 3 z 5

Poslední díl trilogie už se mi nečetl tak dobře jako předchozí díly. Děj byl natahovaný, dočetla jsem jen proto, že mě zajímalo jak to dopadne s Dominikou a Nashem.


fruitbueno
11.08.2023 5 z 5

Vynikající zakončení trilogie, číst po čase Dominičiny peripetie bylo skvělé. Užila jsem si každou jednu stránku, opravdu čtení, u kterého se člověk ani minutu nenudí.

Aaaannnn
14.12.2022 5 z 5

No... Ja vlastne ani nevím moc co napsat. Vsechny tri dily se mi moc libily. Zajimave nahlednout do sveta spionu. Smutne kolik to stojí zivotu slusnych lidi. A ten konec......

Wladimirski
11.11.2022 5 z 5

I poslední díl trilogie je čtivým špionážním thrillerem s aktuálně vysokou přidanou hodnotou - rozborem a přehledem Putina a jeho vidění světa, zvrácenosti a nebezpečnosti nejen pro ostatní státy světa, ale i pro vlastní lid. Mrazivé čtení zabalené do poutavého, napínavého příběhu.

Marek.Sc
01.11.2022 5 z 5

Tretie pokračovanie s Dominikou Jegorovovou je opäť o niečo posunuté ďalej. V nadväznosti na predchádzajúce diely, by niekto povedal, že je to z trilógie ten slabší počin. Ja si to však nemyslím a na posledný (?) diel som sa tešil. Teraz už zosnulý autor pustil opraty svojej tvorivej fantázie a z románu je cítiť, že poznatky zo svojej minulej profesionálnej kariéry, zúročil vo sfére spisovateľskej.
Povýšená, už plukovníčka Jegorovová, je v tesnej blízkosti „cára“ a má našliapnuté do vrcholových mocenských štruktúr. Možno nepodstatná akcia jej volavčej minulosti, pravdepodobne radikálne zmení chod svetových dejín. A nevedomky vytvorí podhubie pre naverbovanie krtka v CIA, sťaby najcennejšieho zdroja informácii pre Kremeľ. Jej nadriadení sú zásobárňou od krtka MAGNIT nadšení, avšak po veľmi dlhej dobe plánujú bezprecedentný krok, ktorý im umožní obrovský spravodajský skok. A ten bude mať za následok to čomu by nikto nikdy neveril, že sa môže udiať. Absolútny organizačný rozvrat a ohrozenie bezpečnosti. Ako to však dopadne? Ani do posledných strán som sa neodvážil tipovať záver. Prekypuje prekvapeniami a ako správny špionážny román vás drží v napätí.
Je to až k neuvereniu, ale autor sa dotýka blízkych udalostí, ktoré sa v čase písania tohto článku udiali a v podstate sa vo svete momentálne dejú. Je len na vnímaní čitateľa, či bude ovplyvnený autorovým predostretím fikcie a čiastočnej reality. Celá trilógia je aktuálna. Určená pre súčasného čitateľa. Možno sa bude dobre čítať aj o dvadsať rokov, ale v tomto období to je to pravé-orechové. Preto knihu určite odporúčam prečítať, lebo aj keď je to vymyslený SPY román par excelance, do dnešnej doby je naozaj šitý na „mieru“.

Neopol
22.07.2022 3 z 5

Dvě třetiny velká nuda a autor jestli věří tomu co napsal tak to musí mít taky dobře vymytý mozek. Ale konec už zase připomínal první část která byla super.

Zorro89
24.06.2022 5 z 5

Výborný špionážní příběh, třeba bude i zfilmován. Konec byl dost drsný, ale takhle to chodí.

papajapa
03.04.2022 5 z 5

Začátek poněkud pomalý a na me moc politicky. Od Činy už se to ale rozjelo. O konci jsem tušila, ze nebude žádný happy end, ale toto rozhodne ne.

Schamila
29.03.2022 5 z 5

Tak a zase skončil jeden zajímavý, dobrodružný příběh, jo a číst ho v téhle Putinovské době, tak to byla fakt síla .....

lenikhor
10.01.2022 5 z 5

Je to závěrečný díl trilogie s hlavní hrdinkou Dominikou Jegorovovou, a podle mě je lepší si přečíst postupně všechny díly, protože děj na sebe navazuje. Čekala jsem happy end, ale v téhle branži to tak prostě nechodí... Už od prvního dílu trilogie jsem si říkala, jestli autor nepřehání s tím, jak ve svých knihách podává vliv politiky na dění v současném Rusku. Ale myslím, že skutečnost je ještě šílenější. Škoda, že už autor nenapíše další pokračování...

JerryDexter
01.12.2021 5 z 5

Co na to říct? Uzavřel se jeden neskutečný příběh velké lásky a nesmiřitelného boje mezi dvěma světovými velmocemi. Konec je... je to život.

Jenny46
01.10.2021 5 z 5

Opravdu povedená trilogie ...

Sofós
05.09.2021 5 z 5

Jsem naprosto nadšená! Strhující, nervy drásající pokračování mě nadchlo. Příběh má sice svižné tempo od samého začátku, ale jeho druhá polovina byla fantastická, dechberoucí, infarktová!!! Dávám 6* :-)

Kakho-Oto
23.08.2021 5 z 5

(SPOILER) Od druhé poloviny knihy, konkrétně od epizody v súdánském Chartúmu, je příběh naprosto strhující. Kremelská kandidátka je o něco lepší než předchozí dva díly trilogie. Matthews zřejmě nechtěl napsat tento konec příběhu - tj. zběhnutí Dominiky a její manželský život s Nathanielem, tím by vlastně hlavní postava rezignovala na svůj boj proti Putinovi a jeho režimu. Příběh má otevřený konec (Dominika pokračuje v práci pro CIA, neodhalená zůstala nelegálka Susan pracující v USA pro Rusko) a dost možná chtěl Matthews psát další díl, přirozeně již bez Natha. Bohužel, autor zemřel na jaře tohoto roku, takže případné pokračování by mohl napsat jen nějaký epigon.

ninano
21.08.2021 3 z 5

Kniha se mi dostala do rukou, aniž bych tušila, že se jedná o trilogii. Nechytlo mě to, takže si nepřečtu ani zbývající dva díly.

LittleK
13.07.2021 5 z 5

Finále, které bych si ani v nejdivočejších snech nedokázala představit. S každým dílem autor posouval hranice o něco dál až ke grandióznímu vyvrcholení. Chvílemi se mi ta změť postav pletla, ale to jak dokázal všechny linky a postavy proplést do jednoho logického příběhu mi to naprosto vynahradilo. Rozhodně celou trilogii a i film můžu doporučit.

Hella
14.06.2021 5 z 5

Dokonalá špionská trilogie! Matthews je pro mě stejný bezkonkurenční Mistr klamu jako Frederick Forsyth!

TeaPeter
07.06.2021 5 z 5

Vynikající závěr trilogie. Kdybych mohl dát šestou hvězdičku, tak bych ji dal za to, že autor odolal možnosti přeslazeného happy endu. Ano, je to pohádka pro dospělé (a to jedna z nejlepších, co jsem kdy četl), ale není přeplněná superhrdiny, kteří mají neomezené možnosti a zázraky mají hotové ještě před snídaní. Tady jsou uvěřitelné postavy lidí, kteří se často zatraceně zapotí, aby se vypořádali s problémy, které se běžně vyskytnou. Technika se prostě může rozbít, na řešení některých situací jsou lepší staré a třeba i zapomenuté metody, zkušenosti a psychologie můžou být užitečnější než malé černé krabičky, a tak by se dalo pokračovat. A rčení, že na vrcholu a na konci je jeden sám, není jen fráze.

soukroma
02.06.2021 5 z 5

(SPOILER) Nejlepší špionážní thriller, který jsem zatím přečetla, a současně součást nejlepší špionážní trilogie: vynikající, napínavé, mnohostranné, báječně vylíčené postavy fiktivní i perfektně vylíčené postavy z naší současné reality.

V závěrečné části trilogie se autor ohlíží hned za několika předchozími zásahy špionů, nejen v Rusku, ale i v Istanbulu, Chartúmu, Hong Kongu a Macau (každá z akcí by směle vydala na samostatnou knihu, snad se autor nechystá skončit s psaním, to by byla velká chyba - edit: skončil, zemřel před několika týdny, ach jo). Centrum současného příběhu je ale na trase Washington/New York - Moskva/černomořský mys. Ve všech případech autor plasticky přesně přiblížil reálie daných míst, protože i hrdinové se museli s nimi důkladně seznámit.
Všemu jsem věřila, jen ta epizoda s asistentkou ředitele pětihvězdičkového hotelu v Hong Kongu mi připadala i bez špionážního výcviku jako opravdu naivní (a ovšem smrtící).
Zato skvělé bylo připomenutí, že staříci (geriatrický tým) a rezervisté (rosomáci) i v pokročilém věku či po neaktivní době nic nezapomněli a vykonají vše zkušeněji a skromněji (bez velkého humbuku a spolehlivě) než nováčci s mladickým zápalem - jak autor připomíná, špionem se nikdo nerodí, ale stává se prostřednictvím zkušeností, a ty se nikde neztratí.

A samotný příběh? Po letmém nahlédnutí předem do komentářů (nevyplatí se dělat, často opravdu ne - ale když se varování na spoiler vůbec nezobrazí ani v souhrnném zobrazení komentářů ani v komentářích u knih jednotlivých uživatelů, pak je úplně nanic) jsem tušila, že to dobře neskončí, ale takhle... Celý konec jsem obrečela, ale držela jsem se stejně dlouho jako hrdin(k)a - autor to pojal tak "precizně", že se ty hrůzy prostě nedaly přestat číst. Až pak mě to porazilo - lítostí a vzteky, ne na autora, ale na toho hrůzostršného skřeta (a jeho nohsledy), samozvaného ministra vesmíru, který kráčí v pěkně hluboko vydusaných a krví přetékajících stopách svých Obřích Předchůdců. Z toho je mi špatně; i když je to fikce, třeba se něco takového děje právě teď, možná denně...

V souvislosti se žhavě aktuálním děním u nás hned padne do oka úvodní citát:

"Žárlivé a nesnášenlivé oko Kremlu v zásadě rozlišuje pouze vazaly a nepřátele a sousedé Ruska se musejí smířit s tím, že nechtějí-li být jedněmi, budou těmi druhými." George Kennan
(ó, jak pravdivé, jak se nás to týká)

Pozn.: nemohu než zkritizovat nepříjemnou změnu související s jiným vydavatelem - tentokrát mizerný paperback, žluté? pozadí pro Rudou volavku. První dva díly byly bezkonkurenčně lépe provedeny co do vazby a zejména obálky s úžasnou hrou barev.

P.S. Novější komentář mne vede ještě k jedné poznámce - doufám, že se "pokračování" (jaké?) neujme nějaký jiný horlivý psavec. Jen to ne!

Štítky knihy

špionáž

Autorovy další knížky

Jason Matthews
americká, 1951 - 2021
2018  81%Rudá volavka
2021  91%Kremelská kandidátka
2021  91%Palác zrady

Kniha Kremelská kandidátka je v

Právě čtených1x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených9x
Knihotéce102x
Chystám se číst47x
Chci si koupit17x