Dokud žijí motýli

Dokud žijí motýli https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458886/bmid_dokud-ziji-motyli-CTW-458886.png 4 82 22

„Tančit ve slunečních paprscích je snadné, teprve v dešti je to umění!“ Po osudové ráně se Penelopa stáhla do ústraní. Neodvažuje se doufat, že by se do jejího života ještě někdy mohlo vrátit štěstí a láska. Ale pak se seznámí s osmdesátiletou Trudi Siebenbürgenovou. Fascinuje ji jak tato žena, tak i její minulost. Zvláštní roli na Penelopině nové cestě sehraje i její nový soused Jason. Trudi a Jason neustále otřásají jejím zajetým způsobem života a dokazují, že bláznovství života se dá vychutnávat v každém věku. „Svět je plný zázraků pro toho, kdo je vnímá,“ Trudi Siebenbürgenová... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Solange es Schmetterlinge gibt , 2015


více info...

Přidat komentář

splaty
08.02.2024 3 z 5

Bylo to ctive, ja se nemohla od cteni odtrhnout. Misty hluboke, ale cim dele jsem cetla, tim byl pribeh odbytejsi. Konec byla nevysvetlitelna slatanina. Znate ten pocit, kdyz celou knizku cekate na ten urcity moment kdy ma prijit nejake vysvetleni, osvetleni a rozuzleni? A kdyz ten okamzik prijde, tak se vlastne nic nestane? Tak takhle to bylo tady.

escapelle
25.01.2024 3 z 5

Tohle určitě není kniha s přesahem,zítra už si na ní možná nevzpomenu, ale bylo to milé. Jednoduchý styl, jednoduchý děj, čtivé, zábavné, místy dojímavé. Příjemná oddychovka od náročnějších knih. Ač všechny postavy měly jistý potenciál, ač mě bavily, ani jedna ve mně nezanechala žádný hlubší dojem. I když se to asi nabízelo. Možná spíše podbízelo . Ale určitě to pro mě nebyla ztráta času. Příběh se četl rychle a lehce. A protože hlavní postava vlastní kočku a miluje jí, zařazuju si knihu do výzvy.


Airelle
25.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Tohle je přesně ta kniha, kterou bych si nebýt štafety určitě nepřečetla. Když jsem si četla ostatní recenze, tak jsou dost rozporuplné někomu se kniha líbí a je z ní nadšen, jiný jí považuje za odpad, takže si vyberte?!

Já se tedy přikláním k pozitivnímu hodnocení, líbil se mi životní posun hlavní hrdinky, která si prošla hodně zlým obdobím a nakonec se díky nečekaným přátelstvím dostává z nejhoršího. Mojí nejoblíbenější postavou byla Trudi, její vtip, šarm a životní nadhled neměl chybu.

Co mi přišlo navíc byla detektivní linka, ta mi tam absolutně nezapadala a ve finále mi přišla naprosto zbytečná. Mám dojem, že se autorka úplně nemohla rozhodnout, jaký žánr vlastně píše.

Není nouze o hodně smutné scény, kde ukápne i nějaká ta slza, taky humorných scén s Trudi je dostatek a nechybí ani romantika s Jasonem.

Zuzi2
29.05.2023 5 z 5

Na knihu jsem se moc těšila dle anotace. Pak jsem si tu přečetla pár hodnocení (spíš negativních) a chuť mě přecházela. Opravdu je kniha směs všeho? Ne. Kniha je čtivá hned od prvních stran, máte potřebu číst a dovídat se o postavách víc, není to nijak složitý příběh, ve kterém by se člověk ztrácel a vracel se ve stránkách zpět, aby pochopil, kdo je kdo.
Příběh o ztrátě, lasce, rodině, přátelství,
křivdách a náhodách. Náhody prostě jsou a je na nich krásné to, že je člověk neovlivní. Krásný příběh, určitě má co dát přemýšlivým a citově víc smýšlejícím.

lucakuca
06.03.2023 1 z 5

To jako vážně jsem se snažila to dočíst. Dokulhala jsem až do strany 183 a... Ne e. Moje první letošní nedočtená. Mrzí mě to, ale jako nejde to.
Das ist grosse fakt grosse sesbíranej ze špajzek celého města a hezky zamíchanej čtecí Eintopf. Tady vařil das Hund s Mütze Katze.
Jak to říct čte se to lehce, ale o čem to teda je? Jak viz dole čtenářka avizovala je tam opravdu všechno, jen mi tam (teda jen do strany 183) ještě chybělo ufo, únos prezidenta, James 007 a tak.

romika
11.08.2022 3 z 5

Četla se dobře,žádné drhnutí,jazykově pěkný překlad, ale nevím zda je to tím,že jsem nečetla předchozí volné díly,ale v příběhu pár trhlin bylo,takový průměr s krkolomným obsahem všeho možného.

Pebra
30.07.2022 1 z 5

Zřejmě dobrý literární agent, anotace naprosto zavádějící. Mezi popisy nákupů hadrů a jídla vsouvat kusé informace o tom, kdo je Che Guevara či Theseus, je nejspíš pokus o dovzdělání pubertálních čtenářek. :)

Parwana
08.05.2022 odpad!

(SPOILER) Další z knih, jejichž přečtením by se Vám měl změnit život jako mávnutím kouzelného proutku, jelikož pojednává o tom, jak najít štěstí. Ve zkratce: v tak již dost ubohém životě hlavní hrdinky, která se po rozchodu ocitá ve vleku dominantní matky, se najednou ocitne postarší dáma á la kouzelná kmotřička, která její život obrátí vzhůru nohama a obdaří ji nutnou porcí štěstí a úspěchu. K tomuto zázraku jsem se nedopracovala, protože po třech kapitolách životních úprav hlavní hrdinky, která je asi tak čtenářsky atraktivní a akční, jako zaprášené stínítko na lampu, nakráčí její matka s mladinkým manželem, aby jí do života vnesli nového životního partnera a nějaké to rozptýlení a vlečou jí na nákupy dalších sexy modelů, které skončí v kontejneru na odpadky. Matčinu urputnou snahu korunuje její nápad seznámit dceru s pohledným stěhovákem odvedle. Poněkud klišoidní začátek mě odpudil již v počátku čtení, neuměla jsem si představit, že budu muset přechroustat dalších 100 - 200 stran, než se konečně něco stane. Navíc mi k tomu neseděl ani prolog. Knihy na podobná témata si občas přečtu, nicméně mnohem lépe zpracované. Tady se z motýlů vyklubaly noční můry.

Haduwig
24.04.2022 2 z 5

(SPOILER) Já se omlouvám, ale mě kniha nijak výrazně neoslovila. Zkombinovat ztrátu dítěte, nevyléčitelnou nemoc, milostný románek, vyšetřování vraždy, drogy, holocaust, otázku týrání dětí spolu s odkazy na filozofii a řeckou mytologii je na jednu knihu prostě moc. U všeho se tak klouže po povrchu a všechny ty nesourodé epizodky působí prostě rušivě a navíc někdy opravdu naivně a hloupě (Vyšetřování vraždy? Vážně?)

Dalším problémem je způsob, jakým se snažili všichni vytrhnout Penelopu z jejího zármutku, který mi přišel dost násilný - je tedy pravda, že s ničím podobným zkušenost naštěstí nemám. Jenže Jason mi celou dobu připadal nehorázně drzý, vtíravý a nesnesitelný, takže místo toho, abych s Penelopou hledala katarzi, tak jsem doufala, že mu pěkně nahlas zabouchne dveře před nosem.

V knize ukrývá spousta pěkných myšlenek a životní moudrosti, ale já je pod tím nánosem výše zmíněného hledat nechci.

veverkaVv
19.03.2022 3 z 5

Kniha je lepší, než jsem předpokládala. Čekala jsem přímo slabé odpočinkové čtení, ale výsledek mě mile překvapil. Je to napsané mile, ale s velkou znalostí různých lidských povah i velmi rozdílného věku. Moudrost a zkušenosti starších nejsou nikterak vnucovány, ale mile podány. Není to krvák, ale i nad touto knihou není ztráta se zamyslet.

5tužka
30.11.2021 4 z 5

Průměrná, ale čtivá knížka k oddechu.

Runinka
30.11.2021 4 z 5

Spíš taková oddechovka.Předchozí knihy se mi líbily víc.

Ada0004
19.11.2021 5 z 5

Moc příjemné počteníčko. Nechybí zde napětí, láska, přátelství a zajímavý pohled na vypořádání se s těžkou nemocí. Autorka vám pomalu odkrývá životy postav a čím vším si prošly. Mám ráda knihy, které žijete - postavy se stanou vašimi přáteli, smějete se s nimi, bojíte se o ně a hlavně nemůžete knihu odložit na dlouho, protože se vám po ní stýská. Už se těším na Marlene a Medovou smrt, které jsem nečetla.

attila1
27.10.2021 4 z 5

" Bůh sedmý den neodpočíval, ale stvořil lásku " Úžasný příběh o bolavé duši. Penelopu a Trudi jsem si oblíbila hned od začátku.

kirkpatrick
17.09.2021 4 z 5

Opět jsem mylně koupil knihu určenou pro ženy, ale nečetla se celkem špatně, proto hodnotím čtyřmi hvězdami.

Acquenta
17.09.2021 3 z 5

Kniha nádherná, ale teprve až po dočtení dokáže čtenář vnímat její kvalitu a krásu. Osud Penelopy byl strašně smutný a zásah do jejího života v podobě Trudi a Jasona byl velkolepý, dokázali z ní udělat znovu člověka, i když ani to nemění nic na tom, že to bude mít i nadále hodně těžké. Scéna s vrahem studentek jakoby tam ani nepatřila, nějak mi to k příběhu nepasovalo. A konec na hoře s Trudi mě rozplakal.

mag097
07.09.2021 5 z 5

Dokud žijí motýli je příběh o lásce, přátelství, stáří, ale i smrti. Je to příběh, který vás zasáhne a pohladí na duši.

Čím méně toho o knížce před přečtením víte, tím lépe. knížku ale doporučuji určitě všem, kterým se líbilo Kde zpívají raci, je totiž tolik podobné, ale zároveň tolik jiné. Spousta recenzí knížce vyčítá, že se zde potkává příliš mnoho náhod na jednu knihu. To je sice pravda, nicméně mě to vůbec nevadilo, autorka to naservírovalapříjemnou formou a při čtení jsem žádné silné "tlačení na pilu" nepociťovala.

Knížku si v srdci ponesu ješte dlouho, autorka mě při čtení zasáhla u srdce hned několikrát. Vřele doporučuji.

leucantha
25.08.2021 4 z 5

Krásné čtení, pěkné myšlenky, opravdu se mi líbila...bůh sedmý den neodpočíval, ale stvořil lásku.

Arsi
29.07.2021 3 z 5

Příjemná kniha, která nahlíží do jedné smutné duše. Dobře se četla a myslím si, že tak trochu přiměje člověka zamyslet se...

Imor
15.07.2021 4 z 5

Příliš mnoho náhod na jednu knihu, ale pokud tuto skutečnost pominete je kniha velmi čtivá a pěkná.

Štítky knihy

přátelství naděje pro ženy společenské romány

Autorovy další knížky

Hanni Münzer
německá, 1965
2017  78%Medová smrt
2021  73%Dokud žijí motýli
2018  78%Marlene