Doktore, hlavu vzhůru!

Doktore, hlavu vzhůru! https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321571/bmid_doktore-hlavu-vzhuru-w8y-321571.jpg 4 57 16

Irish Country série

< 10. díl >

Ještě než se začal doktor Fingal Flahertie O’Reilly starat o své pacienty v severoirském městečku Ballybucklebo, nastoupil jako mladý vojenský lékař do války proti hitlerovskému Německu. Po roce služby dostane nabídku, aby si zvýšil kvalifikaci v oboru anesteziologie v britské námořní nemocnici Haslar. Ve stejné době plánuje sňatek s milovanou Deirdre. Budoucnost je nejistá, avšak Fingal a Deirdre jsou odhodláni spojit svoje životy bez ohledu na válku. Záhy po svatbě je Fingal povolán na bitevník Warspite, kde se jako lodní lékař potýká s válečnými útrapami na moři. Bitva o Británii je v plném proudu a obyvatele ostrovního království ohrožují neustálé nálety německých stíhaček… O čtvrt století později je z O’Reillyho vyhlášený venkovský doktor, jehož zcela naplňuje léčba tělesných i duševních neduhů rázovitých obyvatel Ballybucklebo. Ani dlouho po válce však neplyne život hladce – ať už jde o těhotenské komplikace jedné z pacientek nebo záhadný zdravotní problém dávného spolužáka z medicíny. Nové příhody a bláznivé situace – jako když se jeden podnikavec pokouší vydělat na prodeji smečky prapodivných závodních psů – dávají Fingalovi i jeho mladému partnerovi Barrymu pořádně zabrat. Pomůže O’Reillymu čas spolu s jeho svéráznými pacienty, aby dal navěky sbohem přízrakům z válečné minulosti?... celý text

Literatura světová Romány Příběhy
Vydáno: , Leda , Rozmluvy
Originální název:

An Irish Doctor in Love and at Sea , 2016


více info...

Přidat komentář

Ladislav73
31.12.2023 5 z 5

Mám rád tuto sérii a i tento díl se mi moc líbil.
Konečně jsem se dozvěděl, jak to dopadlo s O'Reillyho svatbou se zdravotní sestrou Deirdre Mawhinneyovou a co se stalo za války.
Doporučuji

Kristy.Seb
29.12.2023 5 z 5

Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele.

Nejlepsi způsob, jak odhadnout, co bude, je nezapomínat, co bylo.

Problémy je třeba vidět takové, jaké jsou ve skutečnosti, nikoli zveličené strachem.

Fingal je prostě skvělý. Ač velmi smutný příběh, co se týká Deidre, Fingal se neustále ukazuje, že je to člověk se srdcem na pravém místě.


Booky84
09.08.2023 4 z 5

Hezké čtení a další milé setkání se známými postavami. Více se mi líbila dějová linka z městečka Ballybucklebo, postava Donala a jeho nápady mě vždy pobaví. Vyprávění z období války bylo smutné, i když jsem věděla, jak to dopadne. Snad se příští díl už nebude vracet do minulosti, smutku už bylo dost...

martiline
05.06.2023 2 z 5

Jsem ráda, že příběhy Doktore, ... čtu postupně od prvního dílu.
Tento díl byl pro mne zklamáním, hodně jsem se přemáhala a přemlouvala k četbě. Brzdilo mne to, že už vím, jak to bude s Deirdre a tak jsem se obávala, kdy to přijde ...
Válečné lodě, letadla, válka - o tom číst bylo docela utrpení. Téhle tématice vůbec nerozumím a ani nechci rozumět. Ke konci jsem se přestala přemáhat a vše přeskákala až ke konci ...
Kdybych začala četbu tímto dílem, nikdy nepokračuji v dalších dílech Doktore, ....

mia.com
14.10.2022 4 z 5

Zase dalsi pekny dil, hlavne Donal opet nezklamal :D. Nicmene pribeh z minulosti jsem spise preskakovala, protoze valka a nemocnice me fakt nebavily. Cetla jsem jen casti s Dirdre a na konci mi i slza ukapla, i kdyz jsme to vedeli,ze.

Katka2382
12.10.2022 5 z 5

Zasejc jeden dosti podařený díl.
Jen teda slov "miluju tě" tam bylo na můj vkus až moc,skoro to až malinko zavánělo červenou knihovnou.

bekule
05.08.2021 4 z 5

Četbu dalšího dílu jsem hodně dlouho odkládala protože mě minulý zklamal a v tomto jsem se obávala opět válečné tématiky .Naštěstí se kratší kapitoly pravidelně střídají,takže sice válka dostáva polovic prostoru ale toho válčení je tam pomálu, a zážitky ze stáže ve vojenské nemocnici i společné chvíle s Deidre byly podobně milé a zábavné jako i ty o dvacet let později v Ballybucklebo.Na další už konečně neválečný díl se těším.

pepa4081
04.05.2021 4 z 5

Další z mé oblíbené série. Po předchozím dílu, který byl trochu jiný, se autor vrátil k vypravování ve dvou rovinách. Ta „současná“ je opět milá a vtipná. Válečné vzpomínky nemohou být veselé, přesto je autor líčí tak, že se mi dobře četly. POZOR SPOILER. Bohužel jsem věděl, jak tato část příběhu skončí. Na konci jsem měl co dělat, abych se nerozbrečel. Ale jak je u pana Taylora zvykem, nakonec nám dává pocit pohody a naděje. Doporučuji a ať žijí klokaníci.
Velmi uspokojivé.

orson
22.02.2020 3 z 5

Za mě trochu slabší díl (i když ten předchozí byl ještě horší), ale to je dáno asi spíše tím, že člověk už věděl, jak to všechno dopadne. Každopádně ty dobové reálie byly zase zajímavé!

bruntal
11.09.2019 4 z 5

Z této knihy mám rozporuplné pocity, které není jednoduché vyjádřit. Na střídající se dvě časové roviny si čtenář brzy zvykne a asi je dobré, že autor zvolit tento formát vyprávění. Jsem rád, že jsem prostřednictvím této knihy mohl "prožít" události, které utvářeli doktora Fingala.

pavčape
03.09.2019 3 z 5

Příliš mě knížka nezaujala. Vybrala jsem si ji do Čtenářské výzvy, ale další už číst nebudu.

hapac
23.05.2019 4 z 5

Všechny díly jsou naprosto ideálním čtením pro chvíle oddechu, zkrátka balzám na duši. Postavičky jsou milé a jako bonus vše zasazeno do krásné krajiny. Bude mi chybět rázná postava doktora Fingala i jeho mladého kolegy, bude mi chybět skvělá atmosféra u Upatlané kačeny, a tak alespoň touto cestou děkuji autorovi za hezké čtení a pozvedám pomyslnou sklenku s guinessem a přeji nám všem sláinte!

helenkan
14.03.2019 5 z 5

Sice mi přečtení tentokrát trvalo trochu dýl,ale stálo to za to. Celá série mě neskutečně baví. Doktoři jsou suprový! Jejich chování k pacientům,to bylo záviděníhodný. I když vyjímky se vždycky najdou. A vůbec ty vztahy všech těch lidiček mezi sebou. Prostě žůžo. :-)

jana79
24.02.2019 4 z 5

Muj oblibeny autor,lehce se cte,obcas se zasmejete. Dokonaly relax,proste super

Marla
22.03.2018 5 z 5

Zatracená válka! Těch milionů lidí, kterým změnila navždy životy....a mezi nimi i doktoru Fingalovi.....

hejnak
25.01.2017 5 z 5

Perfektní zakončení. Přečetla jsem všechny knihy o doktorovi, výborné čtení, zhltla jsem každou z nich během dvou dnů. Doktoři z Irska mi budou chybět :-).