Doktor Jesenius

Doktor Jesenius https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424951/bmid_doktor-jesenius-nYY-424951.jpg 4 32 18

Doktor Jan Jessenius se na první pohled zamiloval do Prahy. Ta pro něj představuje město, kde sídlí císařský dvůr, kde nalezl přátele, kde mu císař Rudolf II. povolil ukázku veřejné pitvy a přijal ho do svých služeb jako svého osobního lékaře. Jesseniovi se podařilo získat vše, o co kdy usiloval: přízeň, postavení a vliv. Jen jeho rodinný život není úplně idylický. Marie se svému muži, o němž se domnívá, že ztratil „vyšší cíl“, postupně vzdaluje, zároveň až příliš pozdě zjišťuje, jak moc se v něm zmýlila. Jessenius se totiž postaví za zájmy českých stavů a ze všech sil bojuje za svobodu náboženského vyznání. A je ochoten zaplatit i cenu nejvyšší…... celý text

Přidat komentář

666Jitka
26.01.2024 4 z 5

Doktor Jesenius, osvícenec, průkopník anatomie, bojovník za svobodu vyznání - výjimečný člověk, který si zaslouží všeobecnou úctu. Knihu jsem si velmi ráda přečetla a kromě přiblížení života tohoto velikána nejenom naší historie, jsem měla možnost zatoulat se minulostí do doby vlády Rudolfa II., ale bohužel také do okamžiků stavovského povstání, které vyvrcholilo roku 1620 bitvou na Bílé hoře s následnou popravou 27 českých pánů, čímž se odstartovala pro náš národ strašná doba Temna. Zvláště na konci knihy mi bylo při čtení úzko a ukápla mi nejedna slza. Čest památce všech popravených !!!

Bakana
22.07.2023 5 z 5

Jde o historickou fikci, těžko říct; co si opravdu Jesenský myslel a jaké byly jeho pohnutky. Ale knížka se opírá o prokazatelná historická data a události a jako rozšíření všeobecného rozhledu je víc než zajímavá.


adela.hol
08.04.2023 4 z 5

Jan Jessenius byl především lékař, ale také vědec, spisovatel nebo vysokoškolský učitel. Za svůj život se snažil nejen pomáhat lidem, ale předávat jim i své znalosti a dodávat jim sílu v tom se nevzdat a bojovat až do poslední chvíle.

Kniha přibližuje jeho pracovní i soukromý život. Průběh první veřejné pitvy, kterou provedl, nevědomky předurčil jeho konec, služba u císaře Rudolfa II. zase narušila jeho vztah s manželkou Marií. Ta sice nakonec pochopila, že mu celou dobu křivdila, ale už bylo pozdě. Vyslovila ale důležitou myšlenku v tom, že někdy musí člověk dělat věci, za které se třeba v danou chvíli musí stydět, ale jinak by nedocílil toho, co je opravdu správné.

Jeho konec byl krutý a brutální, ale i v těch posledních chvílích se nevzdal a nehodlal prosit o milost. Protože to by pro něj bylo osobním selháním.

V knize se setkáváme se spoustou skutečných historických osobností a poznáváme je jinak, než na hodinách dějepisu. Myslím, že pro základní přehled, co se tehdy dělo, je kniha dostačující. Jednu hvězdu strhávám za zvláštní střídání ich a er formy, které mě při čtení občas rušilo.

kulibunda
21.11.2022

Krásná knihu, jdu se hned vrhnout do opakování dějepisu.

TheMelorry
27.10.2021 3 z 5

Knize se nedá upřít čtivost a téma, které zaujme. Jan Jesenius je přeci jen jeden z nejznámější popravených 27 českých pánů. Bohužel na můj vkus byla jeho osobnost, činnost lékařská i vlastenecká a vlastně i celý habsburký dvůr málo propracované. Jako lehký pohled, spíše na povrchní rovině, na tehdejší dobu a významné události kolem stavovského povstání a Bílé hory, je kniha fajn. Pro toho, kdo o tomto dějinném období nemá více znalostí bude kniha zajímavým zdrojem informací.

soukroma
02.09.2021 2 z 5

Ajajaj, jak ráda bych se něco dozvěděla o velké postavě našich dějin a vědy, o císařském dvoře a případně o děsivé době kolem Bílé hory, ale tahle kniha mi to tedy nedopřála. O Jeseniovi jsem se do třetiny nedozvěděla zhola nic, autorka přehodila výhybku ze slibné linie příchodu do Prahy a nástupu ke dvoru Rudolfa II. na rodinně-romantickou linku, které vévodí Jeseniova manželka. Povrchní, nic neříkající, bezobsažné, jednoduchoučké, a přitom taková látka ke zpracování! Až mi to bylo líto, jak autorka promarnila tuhle možnost - co napsala a jak to napsala se hodilo tak pro školy, první stupeň, s tím, že fakta dodá paní učitelka...
Ohromné zklamání. Po třech autorčiných historických knihách a celkové nespokojenosti si už její další tvorbu odpustím.

IvaKo
14.06.2021 4 z 5

Stručné, ale působivé vyprávění zaměřené na stěžejní body života jednoho z nejobdivuhodnějších Čechů - doktora Jana Jesenia, který kvůli svému přesvědčení skončil právě před 400 lety spolu s ostatními českými pány na popravišti.

mcabr
24.02.2021 5 z 5

Pěkné čtení, jen ta doba musela být dost krutá. Hlavně církev..

Felidae
02.02.2021 4 z 5

Pokud se týká osudů významného lékaře a vědce Jana Jesenia je Lékař umírajícího času jednoznačně lepší. I prastará kniha L. Zúbka je rovněž lepší. Vyprávění, které se dobře čte.

katka134
20.01.2021 4 z 5

Dobrá kniha o zajímavém a tragickém životě Jana Jesenia i ostatních osobností té neblahé doby.
Pro kata Mydláře musel být ten osudný den nejhorším dnem jeho kariéry.

mistrikova
23.12.2020 4 z 5

Kniha o jednom z našich nejznámějších lékařů v pojetí autorky bylo zajímavé čtení, i když místy nudné (pasáže, kdy Jan Jesenius zpytoval svědomí nebo bědoval ve vězení). Líbil se mi popis rudolfínské doby i vztahy mezi tehdejšími učenci (Brahe, Kepler) a vztah k politice, víře a vlastenectví. Ale něco mi na stylu vyprávění nesedělo, proto jen 4*.

pagac17
20.12.2020

Autorka knihy velmi dobře vystihla historické období krále Rudolfa II a po něm Fridricha Rakouského, je to pro mě opakováni dějin, ale líbí se mí pojetí paní Jaroslav Černé. dobře jsem se pobavila a poučil

RendyaDav
29.11.2020 5 z 5

Zase opět zajímavé čtení ,pohltilo mě to doktor Jesenius zajímavá osobnost v historii...

Šebestová3
25.11.2020 5 z 5

Velmi čtivě napsáno, i proto až moc rychle přečteno :-)

martin9929
10.10.2020 5 z 5

Velice čtivý příběh o významné osobnosti našich dějin.

zuzana2599
04.10.2020 4 z 5

Pro mě je tato kniha zase jednou knižním výletem do české historie, tentokrát jsem si připomněla známou postavu na dvoře císaře Rudolfa II., lékaře Jana Jesenia. A jako vždy mě toto čtení nejenom bavilo, ale také obohatilo o nové vědomosti.
Bylo to čtení velmi zajímavé, čtivé, dramatické, vždyť život Jana Jesenia skončil v rukou kata Mydláře. Za svou pravdu zaplatil totiž cenu nejvyšší. Psal se rok 1621...

MartinaF
01.10.2020 4 z 5

Autorku mám ráda, její romány ze současnosti jsou moc fajn, a tak jsem chtěla zkusit i něco historičtějšího. Život slavného lékaře, rektora i politika byl hodně dramatický a také tragický, i slza mi ukápla. Kniha je trochu táhlejší, ale zase to stojí za to.

Medvědářka
23.08.2020 4 z 5

Jan Jesenius se na první pohled zamiloval do Prahy. Do toho města, které mu bylo osudným v jeho životě lékaře samotného císaře Rudolfa II.

Jaroslava Černá nám svou knihou přibližuje život toho významného lékaře od jeho přestěhování do Prahy až po jeho smrt z rukou kata Jana Mydláře.

Jeho život pestrý a i dramatický. Tedy hlavně jeho posledních letech. Život na dvoře Rudolfa II. byl zajímavý, ale i těžký. To když se jeho milosti přitížilo a on měl své záchvaty nemoci, která byla pro jeho rod prokletím. Potkal se zde se svými přáteli jako byl Tycho Brahe, Jan Kepler a další významní páni své doby. Potkal se i s rabi Lowem.

Na území Prahy pak předvedl věc nevídanou a to veřejnou pitvu. Někteří byli tím činem uchvácení, jiní ho zatracovali. Když pak Prahu zachvátí mor, je jeden z mála, kteří jej umí léčit.

Jan Jasenius proplouvá našimi dějinami až se dostaneme do osudného roku 1620. Bitva na Bílé hoře znamenala mnohé pro naši zem a nejména pak pro české pány, kteří za to tvrdě zaplatili svým životem. 21. červen roku 1621 je v našich dějinách zapsán jako den, kdybylo popraveno 27 českých pánů, kdy mezi nimi byl i náš milý Jesenius.

Za mě kniha nebyla špatná, ale asi jsem už hodně zmlsaná od pana Grmolce, kdy do svých knih vloží i pouhými pár větami vše potřebné, aby byl člověk v obraze v chodu dějin.

Nicméně paní Černá si drží svůj styl vyprávění a ten je jako vždy výborný. Kniha neměla hluchá místa. Dokázala přiblížit život na dvoře císaře Rudolfa a i nastínit, co se dělo kolem Jesenia. Velkou pochvalu má za veřejnou pitvu, kterou popsala velmi hezky a citlivě.

Císař Rudolf II., Kateřina Stradová a celý dvůr vám vyvstal před očima a vy jste jen tiše přihlíželi celému dění na dvoře. Obdivovali sbírky Rudolfa a byli i u jeho smrtelného lože.

Nesmím pak zapomenout na dění kolem roku 1620 - 1621, kdy naše vyprávění končí. Bylo to důstojné a přesto hrozné. Ne, nechtěla bych v té době žít a vidět umírat tolik lidí, kteří ještě po smrti nenašli svůj klid díky tomu, že jejich ostatky byli veřejně vystaveny po Praze. I náš Jesenius tak skončil.