Dokonalý soudruh Kim Čong-un

Dokonalý soudruh Kim Čong-un https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449205/bmid_dokonaly-soudruh-kim-cong-un-oRv-449205.jpg 4 47 12

Zkušená americká novinářka Anna Fifield předkládá jedinečný a brilantní vhled do nejbizarnějšího a nejuzavřenějšího politického režimu na světě. Při získávání informací měla možnost pracovat nejen s lidmi z bezprostředního okolí Kim Čong-una, ale také s emigranty včetně těch, kteří zastávali v systému Severní Koreje vysoké funkce. Výsledkem je dokonalý portrét Dokonalého soudruha, zasazený do širších historických souvislostí i celé komunisticko-feudální „Kimovské“ dynastie.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , CPress
Originální název:

The Great Successor: The Secret Rise and Rule of Kim Jong Un , 2019


více info...

Přidat komentář

hnatlubo
22.07.2023 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Na rozdíl od předchozích přispivatelů nemám pocit, že by publikace byla jazykově nějak výrazně odfláknutá.

Tozbee
24.06.2022 4 z 5

V CPress by se měli redaktoři a překladatelé chytit za nos, protože tohle se jim fakt nepovedlo (naprostý souhlas s mou předřečnicí).
Nicméně – za to autorka nemůže. Ta odvedla kus poctivé práce a podařilo se jí odhrnout hned několik závěsů, za kterými se kolébá Kim III. Ač mám na téma Severní Korea načteno, k poslední éře země toho zatím mnoho nevzniklo, a tak jsem za srozumitelné podání v souvislostech vděčný.


InaPražáková
26.01.2022 4 z 5

Dobrá kniha, kterou je dobré číst, dokud nezastará. Kromě biografie třetího Kima ukazuje i politický a ekonomický vývoj KLDR, přičemž se zdá, že současný vládce směřuje k reformám, byť to zřejmě nebude směrem k demokratizaci. Autorka shromáždila informace i o starších Kimech, ale čím aktuálnější, tím podrobnější text je. Velké množství rozhovorů s Korejci, jak uprchlíky, tak lidmi, kteří Kim Čong-una osobně znali, dává dohromady jiný obraz, než jak to vypadá při zběžné znalosti: nikoliv exoticky vyšinutý, nýbrž pragmatický politik, který musí mimořádně totalitní zřízení udržovat především proto, že by jinak o všechno přišel, vládne zemi, kde se teorie a praxe života potkávají jen okrajově, přičemž bezohledností místní verze kapitalismu se KLDR přinejmenším vyrovná Číně.

Bohužel obsahuje české vydání velké množství překlepů a celkově je odbyté - přepis jména téže osoby se mění z českého v anglický, na jedné stránce se střídá diversifikace a diverzifikace, nemluvě o výpadcích z vazby a různých jazykových neobratnostech, např.: "Po příchodu panovníka, všech 3 467 delegátů, z nichž většina byla dvakrát tak starší než on, vstali a začali mu nekonečně dlouho tleskat a provolávat slávu." A tato věta není svého druhu jediná. Hvězdu ubírám jen kvůli překladu, obsah je za plný počet.

-Endy-
06.12.2021 5 z 5

Výborná věc.
Objektivně psaná fakta a zajímavosti o současném, a mnohými chybně podceňovaném, buclatém vládci Severní Koreje, podložená výpověďmi lidí z různých koutů světa a různých společenských vrstev.
V úvodních kapitolách je stručně shrnuta historie a vývoj existence Severní Koreje, základní fakta, vize "tatínka" a "dědečka" a rodokmen Kimů. A poté už je celá pozornost zaměřena na "slunce národa a neustále vítězícího geniálního velitele" a/nebo "malého rakeťáka a totálního šílence" - jak kdo chce :)
Enjoy!

Afilada
22.11.2021 4 z 5

Knihu doporučuji zejména všem obhájcům "socialistické" cesty. Existence jedné jediné strany dříve či později dospěje k existenci jedné jediné pravdy a pak už je jen blízko k vyvražďování lidí s jiným názorem.

Marcel7
22.06.2021 4 z 5

Dobrá, komplexní, objektivní kniha, která nesoudí. Velmi zajímavá a velmi dobře podložená. Díky ní budete schopní pochopit celý příběh Severní Koreji a mnohem víc. Velmi mě překvapilo jak objektivní Anna Fifield byla (zvláště pak na Američanku) a jak rozmanité příběhy a fakta byly. Hodně mě kniha bavila, velmi dobře se četla a taky mi přišla vhod, jelikož díky ní jsem byla schopná vidět i celkový obraz, jelikož jsem pokračovala k dalším knihám na téma KLDR.

Atanone
13.06.2021 5 z 5

Psychopaté nejsou ve společnosti ihned rozeznatelní. Naopak mohou mít dobré společenské postavení (např. diktátoři). Existují dokonce názory, že tzv. firemní, příp. korporátní psychopaté (s nedostatkem empatie) mohou mít velký podíl na světové finanční krizi.
"Víme, že je přitahuje prostředí, kde je akce, kde jsou peníze a příležitosti. Kdybych nestudoval psychopaty ve vězení, zkoumal bych je na burze. Když se podíváte na dnešní ekonomické magazíny, jedním z horkých témat posledních let v nich je psychopatický šéf," říká psycholog Robert D. Hare.
(zdroj: wikipedie)

Božští Kimové s přehledem strčí do kapsy i Chucka Norrise, který se narodil ve srubu, když si ho před tím postavil vlastníma rukama.
Nevím, co se dá říct ke knize. Nežiju v bublině, čtu, dívám se na TV, sleduju dění ve světě...a přesto mě tahle kniha šokovala. Ono, když to dostáváte po kapkách, není to takový absurdistán, jako když to máte pěkně na jedné hromádce.
Dávám 5, protože tahle kniha by se měla číst. Někdo ji může vnímat jako nudnou, mně přišla děsivá

My, kteří (často právem) nadáváme na nešvary v naší zemi, nezapomínejme při tom, že o nich svobodně čteme v tisku, na internetu, slyšíme o nich z televize a můžeme o nich nahlas a mnohdy jadrně diskutovat i tam, kde jsou kolem nás lidé, které neznáme jménem a nevíme, pro koho pracují. Můžeme.

essidaven
03.06.2021 4 z 5

Khiha je bezesporu zajímavá, ale především zobrazovaným tématem, forma a jazyk byl trochu horší. Kniha je dost rozvleklá a popisná, např. kapitola o návštěvě amerického basketbalistky mě vyloženě nudila. Spousta informací se zbytečně opakuje. Jinak velmi cenný pohled do poměrů v KLDR. Kniha předkládá informace, ale nesoudí a nechává čtenáře udělat si svůj vlastní názor. Nejdřív kroutite hlavou, jak je možné, že se ten režim ještě nezhroutil a vzápětí vám dojde, že ten šílenec to má promyšlené a pevně v rukou. Vlastně smutné čtení. Ale knihy Niny Špitálnikové mě oslovily více.

Nevimm
24.12.2020 4 z 5

Nejlepší diktátor 21. století a jím neschválený životopis.

ajaworld
01.12.2020 5 z 5

Opravdu skvěle napsaná kniha. O KLDR se dlouhodobě zajímám, dokonce jsem jí i navštívila. Kniha proto nemohla chybět v mé sbírce. Je napsána velice čtivou formou a v podstatě se čte jedním dechem. Dozvěděla jsem se spoustu informací, které jsem jinde nenašla. KLDR není možné vnímat černobíle a tato kniha v tomto ohledu nezklamala. Bez rozmyslu plný počet hvězd !

iceVS
13.11.2020 4 z 5

Téma, které musí přitáhnout. Tajemný Kim Čong-un, důmyslně obestřený absolutním informačním tichem, případně dohady. Ač si uvědomuji, že se musím plně spolehnout na autorčiny vědomosti, přijdou mi zasvěcenější, než sporadické články na internetu. Úplně se nedokážu popasovat s vyjádřením autorky, že její morální zásady jí neumožňují platit za informace uprchlíkům z Kimovy velmoci. Zejména, když na jejich výpovědích je kniha ze 2/3 postavena. Autorce jistě přinesla nemalý zisk. A pochybuji, že šel ryze na charitu. 

karol.cadex
30.08.2020 5 z 5

Kniha je takovou těžší verzí a starší sestrou knih a článků naší Niny Špitálníkové, která Severní Koreu podává odlehčenou a dobře vstřebatelnou formou.
Anna Fifield je oproti ní dost rigidní, za to přesná a údaje má v knize zdrojově podložené. Podala ale perfektní pohled na šílence, co vlastně ani šílenec v reálu není, nebo já už ani nevím? Kim Čong-un podle severokorejské lidové slovesnosti umí od dětství úplně vše, i nejvíc nepředstavitelné, zároveň je to ale brunátný nemocný tlouštík, co si rozumí po dlouhém urážení se s psychopatem Trumpem a kámoší se s basketbalistou NBA. V rámci možností se obyvatelé KLDR mají teď lépe než kdy jindy, ale zároveň nechá oddělat bez okolků své příbuzné. A teď ještě všem zabavil psy, aby měli lidé co jíst.
Kim Čong-un je muž mnoha tváří, stejně jako jeho země. Autorka tohle vše v knize hezky shrnula, s politologickými a historickými souvislostmi, takže já jsem po přečtení spoko.

Štítky knihy

Severní Korea

Autorovy knížky

Anna Fifield
novozélandská, 1976
2020  83%Dokonalý soudruh Kim Čong-un