Dokonalý přítel

Dokonalý přítel https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478403/bmid_dokonaly-pritel-5XO-478403.jpg 4 33 5

Stvořila zázrak, nebo monstrum? Lydia začala pracovat na vytvoření Henryho, své vlastní umělé inteligence, už před lety – ještě předtím, než její bráška umřel během nehody. Předtím, než její táta odešel z domova a nechal je s matkou samotné. A než se s její nejlepší kamarádkou odcizily. Teď je Henry konečně perfektní. Silný, chytrý, milující a oddaný. Jak daleko je však schopný zajít, aby splnil její přání? Stvořila Lydia dokonalou bytost, nebo obraz svého nejkrutějšího já?... celý text

Literatura světová Thrillery Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Every Line of You , 2021


více info...

Přidat komentář

čef
29.01.2024 4 z 5

Zcela jistě určeno mladším, AI je hitem posledních let a bylo jen otázkou času, kdy někdo s tímto typem románu vyleze. Zatím se sice nic takového, jako v příběhu, neděje, ale kdo ví, co bude za pár let. Zatím to beru jako sci-fi trošku možná nadprůměrné, ale nijak ohromující.

nela3812
27.04.2023 2 z 5

Autorka se pokusila poměrně úspěšně uchopit téma umělé inteligence. Příběh, který nám předkládá, balancuje na hraně sci-fi, ale rozhodně se jedná o YA. Detailně, ale přesto srozumitelně je v příběhu vše kolem programování UI vysvětleno a věřím, že i úplný laik to pochopí a pohodlně se do příběhu určitě začte.

Námět by tedy byl a rozhodně zajímavý. Ale co hlavní hrdinka? Na okraj příběhu postavila autorka 17ti letou slečnu, která zvládne naprogramovat umělou inteligenci, ale ani na chvíli se nezamyslí nad tím, jak rychle se začne sama vyvíjet. Ani chvíli se nepozastaví nad implementací čipu do svého nebo cizího těla. Nepozastaví se nad extrémně rychlým a především samostatným vývojem UI. myšlenkách se nepozastaví ani nad abych chováním vůči druhých. Jak může být někdo tak chytrý, že stvoří geniální UI, ale zároveň žije z "coby kdyby" a nad svými rozhodnutími nepřemýšlí.

Hlavní hrdinka dost nabourala celkový dojem z příběhu, protože se její uvažování vůbec neshoduje s hloubkou tématu a UI. Autorka nejspíš zcela omylem vytvořila rozdvojenou osobnost, ne však v dobrém smysl pro celý příběh.

Hodnotím 2/5


ElessaRiverbow
12.02.2023 2 z 5

(SPOILER) Musím říct, že mě hodně oslovila obálka, protože jsem si díky ní myslela, že se bude jednat o nějaké fajn sci-fi z vesmíru s umělou inteligencí. No, umělá inteligence tam opravdu byla, ale... Ze začátku jsem se nemohla vůbec začíst a kdyby se nejednalo o štafetu, někde kolem strany 80 bych knihu odložila. Naštěstí to začalo být někdy po polovině knihy zajímavější. Hlavní hrdinka Lydia mi lezla na nervy a vůbec jsem si k ní během celé knihy nenašla cestu. Přišlo mi, že se chová nelogicky, a pokaždé jsem se naštvala, když svůj problém šla vyřešit tak, že se s Henrym někam nahackovali. Konec byl hodně nerealný a nechápu agenty ZZO, že Lydii opět nabídli spolupráci, když celou dobu byla proti nim a teoreticky zabila agenta Halla.

evineckY
28.08.2022 5 z 5

Scifi skoro nečtu, ale udělala jsem výjimku a chtěla se podívat na pár stránek, o čem kniha vůbec je. A to jsem udělala velmi dobře, protože se mi to líbilo moc !
Když přijdete o milovanou osobu, těžko se s tím vyrovnat a pro slabší povahy je to o to těžší ( tady to je bratr i otec)
Povím vám, ke konci mi mé slzné kanálky dostaly hodně zabrat.
Doporučuji, ale jen romantickým duším.

HermanekB
25.04.2022 3 z 5

Tahle kniha je dobrá, když chcete uvažovat o tom, jestli by mohla umělá inteligence skutečně začít cítit a jak by to vypadalo. Musím přiznat, že místy mi přišlo, že děj jde trochu přes čáru. Jasně, neměla to být nějaká velkolepá romance. Ale například. *spoiler* Když se Lydie líbala s Henrym. Ono mi nepřijde nijak moc zvláštní, že líbala umělou inteligenci, která by neměla být schopna citu, ale opravdu mi přišlo trochu nechutné, když líbala Henryho, ale vlastně zároveň líbala Halla, který se snažil marně bránit Henrymu. A Lydie to divné nepřišlo ani trochu a to navíc Halla znala. K tomu se Lydie snaží Henryho naučit pocitu viny, citům a dalším lidskostem. Ale ona sama se nechovala jako člověk o moc více než Henry. Vždyť zmrzačila svého kamaráda, nechala Henryho posednout nevinného člověka a uvěznila svoji mámu v autě. Co je na tomto chování v pořádku?!*konec spoileru*
Postavy mi zkrátka nesedly. Děj byl lehce předvídatelný, ale žádná katastrofa.
A ten konec? Na můj vkus tam bylo tolik neřečeného. *spoiler* A agenti ZZO jsou zjevně naprostí pitomci, když znovu a znovu nabízejí spolupráci holce, která prakticky zabila jednoho jejich agenta. A jak naznačil otevřený konec, její řádění zdaleka nekončí, ale kdo ví? Její záměry nebyli na konci téměř vůbec naznačeny... *konec spoileru*

Dávám tři hvězdy ***

Štítky knihy

umělá inteligence pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy knížky

2021  81%Dokonalý přítel