Dobrý život ve stínu konzumní společnosti

Dobrý život ve stínu konzumní společnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463466/bmid_dobry-zivot-nBb-463466.png 5 42 14

Jak žít, abychom byli šťastní, druhým užiteční a zároveň respektovali přírodu – to víme v naší kultuře přinejmenším už od Aristotela. Dnes žijeme v nejbohatší civilizaci, která kdy na této planetě existovala, a přesto čelíme mnohočetným krizím, od té klimatické přes hrozby spojené s narůstajícími nerovnostmi, rozmachem umělé inteligence až po kolabující demokracii. Je dobrý život, jak ho definoval právě Aristoteles, dnes vůbec možný? A jak? Odpověď na tyto otázky se pokouší hledat tato kniha. Pro někoho může být překvapením, že na to, zda prožijeme radostný a plný život, má daleko větší vliv naše okolí než vlastní rozhodování. Větší část knihy se tudíž věnuje zkoumání pěti nejdůležitějších ekosystémů, v nichž trávíme své životy: rodiny, školy, firmy, společnosti a planety. Každý společenský systém má svůj zidealizovaný obraz i svůj stín, který bývá běžnému člověku leckdy skryt. Kniha proto odkrývá podstatu i stíny těchto prostředí a pomáhá čtenáři získat ucelenější pohled na realitu, v níž žijeme. I přes stíny však prosvítá naděje: v každé kapitole je vždy i nástin alternativ, které směřují k dobrému životu.... celý text

Přidat komentář

Petiscetbis
20.12.2023 5 z 5

Kniha Dobrý život od Tomáše Hajzlera obsahuje myšlenky, se kterými by měli být všichni lidé konfrontováni. Nabízí otázky, na které by každý měl zkusit hledat odpověď a najít tak svůj způsob, jak žít opravdu dobrý život ve světě a společnosti, která se stále více od štěstí odklání. To autor dokládá na spoustě různých příkladů ze západního stylu života a fungování společnosti. Kritizuje na nich systém ekonomické globalizace, prvky kapitalismu a fungování volné ruky trhu. To ovlivňuje všechny úrovně prostředí, ve kterých žijeme – rodinu, školu, práci, firmy, společnost i planetu. Na všechny tyto úrovně se autor zaměřuje a ukazuje jejich problémy, nedostatky, ale také způsoby a možnosti jak je zlepšit. Alternativy vidí hlavně v lokálním způsobu života, omezení vlivu a zisku velkých korporací, ve společensky prospěšných regulacích a internalizaci externalit. Za důležité považuje také změny ve vzdělávání a výchovy a na úrovni jednotlivců redefinovat smysl života a snažit se o růst vědomí a ptát se na otázku „co je skutečně důležité“ a tomu věnovat pozornost.
Kniha by zasloužila zeštíhlet tak o 200 stran, části 4 a 5 o rodině, resp. škole jsou slabší, ačkoliv obsahují některé zajímavé myšlenky. Na druhou stranu některé procesy jsou značně zjednodušené jako např. ekonomické rozdíly mezi státy a regiony nebo problémy životního prostředí. Nevýhoda i výhoda knihy je to, že se zaměřuje na všechny oblasti lidského počínání a na žádnou podrobně. Perfektně však funguje jako úvod do problematiky různých témat a především ukazuje možnosti šťastnějšího života.

bee88maja
07.11.2023 3 z 5

Na tuhle knihu jsem se moc těšila, říkala jsem si, co dalšího se dozvím v rámci osvěty a boření mýtů.

Ovšem uvnitř jsem našla velkou dávku pokrytectví, která mi přišla nefér, vůči těm, kteří by rádi byli osvícení a mýty bořili.

Jak žít dobrý život? To Vám asi neporadí žádná kniha. Dělat věci jinak, než většinová společnost je těžší než se zdá, a to i pro samotného autora.

Pokud chci lidem radit jak žít, měl bych být sám příkladem. Pokud jim radím něco, co sám nedělám, pak je to pro mne trochu pokrytecké...

Za mne jsem pochopila jediné, dokud nebudou lidé toužit po životě v jurtě s vlastní zahrádkou bez závislosti na moderních udělátkách, pak budou vice či méně zabořeni v kolosu konzumu. Řekne mi někdo, co je ta správná míra konzumu? Člověk je pohodlný tvor a ze své pohodlnosti málokdo umí slevit. Včetně mne nebo i Vás, kdo čtete tyto řádky.

Podle sebe soudíš ostatní? Říkáte si? Pozoruju a poslouchám druhé kolem sebe a občas se zeptám, jestli si dokážou představit život bez auta, vody, tepla, nákupu věcí, které nutně potřebují... většina z nich říká ne a někteří vůbec nechápou na co se ptám. Tenhle konzumní svět je pro lidi, kteří se do něj naroďí tak přirozený, že se nad nedostatkem nezamýšlí...

Možná jsem se měla překonat a knížku dočíst, třeba bych v ní našla nakonec odpovědi na své otázky, ale ta vlna nechuti byla silnější. Omlouvám se.

Zcela neskrytě a pokrytecky :)


ipkkk
22.03.2023 5 z 5

V knize je mnoho zajímavých, znepokojujících informací, které člověk tak nějak tuší, ale naše společnost se je naučila (záměrně ?) ignorovat. Velmi ocenuji, že je k mnoha informacím napsán zdroj a i to, že je přímo na dané stránce a člověk si ho nemusí někde složitě hledat v seznamu na konci knihy. Některé informace se v knize opakovaly a někdy mi připadá, že je tam k tématu napsáno až moc omáčky kolem, z čehož je pak 640 stran textu a důležité informace se trochu ztrácejí.

DYRKA98
22.01.2023 5 z 5

Myslím že název knihy vystihuje výcuc z 600 stran.

lucin_a
26.07.2022 5 z 5

Bible pro současný život.
Kniha mi změnila pohled na život, pomohla mi pochopit různé oblasti, ve kterých mi chyběl obecný informační rámec. Autor jemným a brilantním způsobem umí komunikovat ke čtenářům. Určité pasáže v knize vyvolávají neuvěřitelné dávky emocí, kterou by člověk snad ani neočekával.
Pro mě je to kniha roku a i po dočtení ve mně neustále rezonuje.

kristyna.havlov
13.11.2021 5 z 5

Skvela kniha pojednavaciji o dnesnim svete. Skvele autorovi poznatky na tento svet. Tato kniha mi rozhodne obohatila moji knihovnu :)

vojtech5896
30.10.2021 5 z 5

Těžko popsat v pár větách takto rozsáhlou knihu. Rozhodně stojí za přečtení a neznám žádnou podobnou, která by takto uceleně popisovala krize současného světa - environmentální, rodinnou, vzdělávací, společenskou, ekonomickou či koronavirovou. Postupně vám začne docházet, že všechny spolu souvisí a mají společné řešení - odklon od materialismu, globalizace a nekonečného ekonomického růstu.
Oceňuji ekologickou vazbu a pěknou obálku.

tazmania.e13
27.10.2021 5 z 5

To by měla být povinná četba. Úžasný. Pan Hajzler má neskutečný přehled. Díky za tuto knihu.

pepe837
02.08.2021 5 z 5

Nejlepší pecka na závěr:Společný terč-Osm elementů ekologické krize.Můžeme být na sebe pyšní,kam až jsme to dotáhli. Co se ještě musí stát,abychom to pochopili?Číst tuto knihu by měl každý.Přinejmenším,aby pochopil,že cesta po níž jdeme,není dobrá a čas na změnu se krátí.

Samurais
31.05.2021 5 z 5

"První potřebou vedoucí ke změně je uvědomit si, že je něco špatně. Jedině tak můžeme započít pokusy o nápravu." A právě Tomášova kniha otevírá oči. Jako jednu z nejzásadnějších kapitol vnímám tu o fungování korporací a jejich vlivu na vývoji společnosti. V knize je spousty zajímavých informací a propojení, po jejichž přečtení mi zapadl nejeden díl skládačky dnešního fungování světa. Není to vždy příjemné čtení a kolikrát jsem si v hlavě říkal, jak je možné, že to došlo až sem. Nicméně jsme vděčný, že někdo upozorňuje na tu spoustu věcí, které už bohužel často bereme jako normální, ale které nám všem ve výsledku velmi škodí. Beru to jako zdvižený prst, nechci totiž litovat toho, že jsem vyměnil čas strávený děláním užitečných věcí, rozvíjením blízkých vztahů a vytvářením prostoru, kde se mi dobře žije za honbu za penězi, mocí, slávou atd. Na tuto knihu se pravděpodobně nebude prášit v knihovně, ale budete se k ní často vracet a připomínat si její myšlenky. Velice si vážím také Tomáše, který není kazatelem, jež by pil víno, ale naopak se snaží jít příkladem. Knihu doporučuji všude, kudy chodím a snad přispěje k tomu, aby se více lidí zamyslelo nad svými životy a jestli směr, kterým jdeme, je ten správný. Díky.

Zuzka77
05.05.2021 5 z 5

Dobrý den Tome,
email pro Vás jsem rozepsala a následně smazala několikrát. Jsem ročník 77 a tak i já cítím následky dětství v komunismu doposud:-). Vždy jsem si nakonec řekla, že je psát zbytečné, těch ohlasů a superlativů co Vám jistě chodí, proč číst další. Viděla jsem i rozhovor s Danem (PDČ), kde jste zmiňoval jak momentálně "tlačíte kamión". Máte toho jistě hodně, tak proč Vás okrádat o čas. Včera jste na FB uvedl, že ohlasy stále vítáte. Nu tak se přidám. Vaši knihu jsem přečetla docela rychle, o to déle jsem ji "rozdýchávala". Je prostě skvělá!! Těch 640 stran je skoro i málo, co všechno jste musel pročíst, nastudovat a zažít. Je v ní tolik knih, že četba této jediné vlastně šetří čas. A já jsem docela čtenář. Během čtení jsem prožila několik "docvaknutí". Spoustu věcí v dnešním světě mi "nehrálo", zdálo se divných až podezřelých, mnohokrát jsem kroutila hlavou, ale protože okolím jsem vždy byla vnímána jako "jiná", domnívala jsem se, že to tak prostě vidím asi jen já. Souzním s mnoha názory např. Jaroslava Duška, ale i ten je mnohými vnímám jako takový podivín. Ve Vaší knize mě nejvíce nadchly kapitoly 3, 4 a 5. Výchova, rodina, škola. Děti mám tři. První dva syny jsem jistě i já zkraje vedla špatně (samozřejmě v dobré víře), ale věřím, že právě díky mé snaze přečíst, poslechnout, dovědět se, jsem svůj přístup časem v mnohém zlepšila.
Od kapitoly 6 Vaší knihy už to šlo se mnou z kopce. Přístup k dětem mohu ovlivnit, ale ten zbytek ? Bylo mi fakt smutno, špatně jsem spala. Doufala jsme ve šťastný konec, ten tam ale není. No není to pohádka, že? Na knihu si vzpomenu vlastně každý den, pořád přemýšlím jak to uchopit, co udělat, aby to mělo smysl, přineslo to PODSTATNOU změnu. Včera jsem poslouchala Váš rozhovor s Petrem Ludwigem a odnesla si dvě věci. Je důležité být tím kolibříkem (historie to ostatně dokazuje) a vytvořit spojení lidí (tak jak o tom mluvil Petr), kteří smýšlejí podobně. Lidí, kteří chtějí něco udělat.
Tome, svou knihou jste řekl lidem jak to je. Odvedl jste obrovskou práci, může to vypadat, že Vy máte "hotovo". Ale mnoho čtenářů bude chtít vědět, co bude dál. Přes různé úsměvné komentáře vím, že lidí, kteří chtějí změnu je stále víc. Vy máte velký dosah, těším se, že ho využijete. Třeba v tom zmiňovaném druhém díle knihy. Udělejte to spojení. Nevím proč mě napadají slova Rudolfa Hrušínského z filmu Vesnička má středisková: "Jsi jediný kdo s tím může něco udělat. A když jsi jediný, tak prostě musíš." Ale to jen tak pro pobavení. Je nás určitě mnoho a mnoho. Např. moji ruku, nohu i hlavu máte k dispozici:-).
Moc Vás zdravím, přeji vše dobré, budu se těšit.
Zuzka

vila_z_lesa
18.04.2021 5 z 5

Tak tohle by si měl přečíst opravdu každý. Kniha se opírá o fakta (a mnohá fakta mě vážně šokovala) a životní zkušenosti autora, kniha mi změnila život, doteď jsem jen doma mudrovala, ale nyní jsem začala opravdu žít, začala si vážit přátelství, sousedů, začala žít mnohem víc lokálně, sobestacneji a stala jsem se dobrovolníkem. Fakt doporučuju, není to zas nějaká seberozvojova kniha, ale tvrdá fakta, kterým čelíme jako společnost.

michal2601
12.03.2021 5 z 5

Mimořádná kniha - svým záběrem i posláním, které přináší. Autor, opíraje se o své bohaté životní zkušenosti, které nasbíral po celém světě, přibližuje možnosti, jak vybřednout ze složité situace, v níž se jako lidstvo nacházíme. Jak se vymanit z moci mocných a žít dobrý život, který přináší kvalitní vztahy, prospívá našemu prostředí a činí svět místem, kde je radost žít...

ales2051
10.03.2021

Jsem zatím v půlce knihy, ale už teď vím, že je to BIBLE moderního života, kterou by si měl přečíst každý, komu není svět, společnost, přiroda a vztahy lhostejné. :) Dle mě jedinečná kniha, ucelené a komplexní dílo, které se dívá na svět z různých perspektiv a vztahů., které se jinde nedozvíte. Doporučuji všem lidem prahnoucím po pravdě!! :)

Autorovy další knížky

Tomáš Hajzler
česká, 1971
2021  92%Dobrý život ve stínu konzumní společnosti
2013  87%Peníze, nebo život?
2016  82%Třináct tisíc dní

Kniha Dobrý život ve stínu konzumní společnosti je v

Právě čtených21x
Přečtených48x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených8x
Knihotéce49x
Chystám se číst154x
Chci si koupit63x
dalších seznamech1x