Dobrá správa o úzkosti

Dobrá správa o úzkosti https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509069/bmid_dobra-sprava-o-uzkosti-7HD-509069.jpg 4 28 6

Ľudské telo sa vyvinulo tak, aby prežilo a dokázalo sa rozmnožovať, a nie nevyhnutne na to, aby bolo zdravé. Mozog sa tiež vyvinul s cieľom prežitia a rozmnožovania, nie duševnej pohody. Občas všetci zažívame psychické ťažkosti. Možno nás trápi mierny nepokoj. Niekedy nás úplne ochromí panika. Inokedy zažívame natoľko temné obdobie, že ledva vstaneme z postele. Je to zvláštne, lebo za očami každého z nás sa ukrýva biologické veľdielo, ktoré je natoľko vyvinuté, že by malo vedieť vo všetkom poradiť. Náš mozog, ktorý je neuveriteľne dynamický a neustále sa mení, pozostáva z osemdesiatich šiestich miliárd buniek poprepájaných minimálne stotisíc miliardami bunkových spojení. Vytvárajú zložitú sieť, ktorá riadi orgány v tele a zároveň spracováva, interpretuje a udáva prioritu nekonečnému prúdu zmyslových vnemov. Mozog má schopnosť uchovať informácie, ktorých množstvo zodpovedá obsahu jedenásťtisíc knižníc plných kníh. To je reálna kapacita našej pamäti. Okrem toho má mozog schopnosť v zlomku sekundy vyloviť z pamäti tie najrelevantnejšie informácie – aj keď ich prijal pred desiatkami rokov – a dať ich do súvisu s tým, čo práve prežívame. Keď náš mozog všetko toto dokáže, prečo by nezvládol zabezpečiť zdanlivo jednoduchú úlohu, aby sme sa stále cítili dobre? Prečo nášmu citovému životu neustále hádže polená pod nohy? Kniha, ktorú držíte v rukách, sa zaoberá otázkou, prečo sa mnohí ľudia cítia tak zle napriek tomu, že sa nám žije tak dobre, a jej hlavnou témou je otázka duševného zdravia a pohody. V knihe sa autor zameriava na to, čo sa v našom mozgu deje pri najbežnejších psychických poruchách, ktorými sú úzkosť a depresia, a prečo sú niekedy skôr znakom zdravia než choroby. Takisto približuje spôsoby, ako sa s nimi popasovať. Ďalej odhaľuje, či sa naozaj máme horšie ako v minulosti a ako nám môže pomôcť skúmanie našich pocitov z biologického hľadiska. Nakoniec však prezrádza, čo nám prináša pocit šťastia.... celý text

Psychologie a pedagogika
Vydáno: , barecz & conrad books
Originální název:

Depphjärnan - varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? , 2021


více info...

Přidat komentář

kedlis
29.02.2024 5 z 5

Autor se k problematice staví otevřeně a nabízí pohled do možného vysvětlení našeho prožívání. Píše o tom, že náš mozek je nastaven na přežití a rozmnožování a zatímco my žijeme v roce 2024, kde se neustále kvůli technologiím a sociálním sítím vše mění závratným tempem, náš mozek je stále v době lovců a sběračů.
Líbilo se mi, že to opravdu nebylo ve stylu "začněte cvičit a bude vám líp" bez vysvětlení nebo kontextu, ale zároveň často upozorňuje že na všechny tohle samozřejmě neplatí a vyzdvihuje terapii, jelikož není deprese jako deprese. Dále mluví třeba o osamělosti nebo vlivu sociálních sítí. Také často upozorňuje na to, že každý mozek je trochu jiný a to, že někdo prožívá určité situace citlivěji nebo kritičtěji neznamená, že je vadný.
Možná se to lehce v určitých pasážích opakuje, ale je to psáno opravdu pro laiky, takže je vše srozumitelené a stravitelné.

"Nedostatek spánku, dlouhodobý stres, sedavý způsob života a prohlížení si cizích, k dokonalosti upravených fotek na sociálních sítích, to vše může vysílat signály, které si mozek chybně vyloží jako hrozící nebezpečí nebo důkaz naší osobní nedostatečnosti. V reakci vyšle mozek příkaz, abychom se stáhli, a my začneme mít špatnou náladu."

"A především - pokud se necítíte dobře, měli byste vyhledat pomoc. Je to stejné, jako když máte zápal plic nebo alergii. Pomoc je tu pro vás a vy v tom nejste sami."

charlizee
26.02.2024 3 z 5

Proč se cítíme tak špatně, když se máme tak dobře?
Protože jsme pořád lovci a sběrači,
kteří jsou naprogramovaní k přežití a reprodukci, ne k tomu, aby se cítili v pohodě a šťastní.
Tušili jste, že za úzkostmi a depresemi stojí v podstatě tak jednoduché vysvětlení?
Autor se v knize věnuje předkládání argumentů, které tvrzení potvrzují, tyto hromadí a vrší na sebe.
Upřímně by mi k dostatečnému pochopení stačila tak čtvrtina rozsahu. Mám dojem, že se na těch dvě stě stranách opakuje stále dokola totéž, a co se nějaké užitečné rady týče, tak zní přibližně:
Když porozumíte a pochopíte, stanete se vyrovnanějšími a smířenějšími.


Aneleh
13.02.2024 4 z 5

Velice zajímavý pohled na úzkost a depresi, mně osobně vadilo až příliš časté zmiňování úlohy covidu.

Komnenos
12.02.2024 4 z 5

V tejto dobe, kedy sa vo veľkom hovorí o duševnom zdraví, je na trhu celé priehrštie kníh o depresii a úzkosti. Ak si z nich vyberiete práve túto knihu, neurobíte chybu. Čitateľsky prístupným spôsobom sú v nej popísané príčiny depresie a úzkosti a zároveň rady ako im predísť, alebo aspoň ich zmierniť.

AltaMari
04.07.2023 5 z 5

Tak tohle byla láska od první stránky! Nalákal mě provokující titul - stejnou otázku Proč... si kladu docela často. Kniha se dívá na naše "depky", dnes tak rozšířené, z jiného pohledu než duševního; propojuje je s fungováním našeho mozku z pohledu evoluční biologie. Vše je velice čtivé a přehledné, autor představuje nové souvislosti a budí zvědavost. A na pocity "depky" nabízí velice jednoduchý recept... Doporučuji!

lusila
21.03.2023 4 z 5

Zaujímavé čítanie, aj keď v poslednej časti knihy sa autor dosť často opakuje.