Do posledního muže

Do posledního muže https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23552/do-posledniho-muze-23552.jpg 4 30 2

Dobrodružný román s milostnou zápletkou z prostředí Divokého Západu. V údolí, kde jsou ranče chovatelů dobytka, se usadí i majitelé ovcí. Začne se ztrácet dobytek a mezi oběma skupinami nastupuje značná nevraživost, při níž nemalou roli hraje nenávist mezi dvěma rodinami. Na pomoc svému otci přijíždí mladý muž, který se hned na začátku setká s dcerou znepřátelené rodiny. Mezi mladými lidmi vznikne na první pohled silné citové pouto. Přesto je bitva mezi klany neodvratná a zahynou v ní všichni až na mladý pár.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Návrat
Originální název:

To the Last Man,1922 , 1924


více info...

Přidat komentář

monii
13.09.2011 5 z 5

Tento příběh mne jen utvrdil v tom, že Zane Grey je skvělý spisovatel, který když píše, ví, o čem je řeč. Ve svých dílech má dokonalý přehled o situaci, jeho hlavní postavy (především mužské) jsou vždy nad věcí, zatímco dívky zkoušené životem hledají samy sebe. Knížky tohoto spisovatele mám o to radši, poněvadž jsou veskrze všechny isnpirovány skutečnými událostmi.

Nejinak tomu je i v tomto příběhu, kdy Grey několikrát navštívil místo, kde se boje, známé jako Válka v Pleasant Valley, udály. I když, jak sám v předmluvě píše, převážnou část děje si domyslel, protože výpovědi pamětníků a potomků hlavních aktérů se velmi lišily, autentičnost moc neutrpěla. Chladnou mne rozhodně nenechala skutečná scéna, kdy dvě čerstvé vdovy uprostřed střelby vyšly z úkrytu a pohřbily své muže, aby nebyli pohlceni vepři. Někdy jsem skutečně přemýšlela nad tím, jak je možné, aby nenávist postoupila až do takového stadia, kdy nezbývá, než vyhladit jeden z rodů, aby druhý mohl přežít.
Zane sem samozřejmě neopomenul zapojit nějakou tu milostnou zápletku, která mi ale nejdřív trochu vadila. Přestože jsem zčásti dokázala Ellenino chování pochopit, co už jsem chápala méně bylo, co na ní přes všechna její odmítnutí Jean ještě viděl.

Příběh skončil pro hlavní dva hrdiny v rámci možností šťastně, když pomineme, že jejich rodiny byly povražděny. Konec mi přišel trochu úsměvný, protože jsem tušila, jak dopadne. Když jsem však zjistila, že celou válku skutečně přežil jen jeden jediný muž, trochu mě zamrazilo a onoho člověka jsem začala obdivovat. S celým sporem měl nejméně společného, ale válku dotáhl do konce, a zachránil tak čest své rodiny, svého jména.

Francoa
30.11.-0001 5 z 5

Kniha pojednává o nepřátelství dvou rodů a sporu mezi dobytkáři a chovateli ovcí.Příběh je založen na skutečných událostí mezi rodinou Johna Tewkesburyho a Thomase Grahama žijících paradoxně v údolí Pleasant Valley(Příjemné údolí).
Děj graduje do strhujícího konce.Kniha teď v 21.století konečně vyšla v U S A v
necenzurované verzi,tak jak jí Grey původně napsal pod názvem Tonto Basin.
Kniha byla 3krát zfilmována a to v roce 1923,studio Paramount,hl.r. Richard Dix a Lois Wilson,po druhé 1933 zase st. Paramount,hl.r.Randolph Scott a Esther Ralston,
Shirley Temple,třetí verze v roce 1947,st.RKO,hl.r.Tim Holt a Martha Hyer.