Dnes nepůjdeš do školy

Dnes nepůjdeš do školy https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517588/bmid_dnes-nepujdes-do-skoly-647deea51e9b8.jpg 4 17 3

Od autorky bestselleru Kosprd a Telecí, oceněného Zlatou stuhou. Příběh o jednom velkém pokrevním sourozenectví . Začíná školní rok. Na brněnském Staráku zasednou v první třídě do jedné lavice dvě holky. Obě se jmenují Eva. Černovlasá miluje apačského náčelníka Vinnetoua, zrzka zase Pipi Dlouhou punčochu. A přesně tak si začnou říkat: Vinnetou a Pipi. Jejich nová jména voní dobrodružstvími, která přebijí i normalizační šeď kolem. Píšou se totiž sedmdesátá léta minulého století, „těžkej totáč“. Ve škole se nesmí říkat, co se říká doma. Ví to i jejich spolužák a kamarád Karel, který tajně miluje Pipi. Všichni tři vyrážejí na výpravy, v nichž jde o čest i slávu, o záchranu indiánů i koní. Vydávají noviny Rudý šíp a říkají v nich pravdu. Bojují s učitelkou, která má nervy nadranc, s třídním sígrem i se školníkem. Trojice tuší, že největší sílu mají sny a láska. Přetrvají, i když vás rozdělí oceán... celý text

Přidat komentář

Alíša236
27.02.2024 3 z 5

Hodně jsem se na knížku těšila a od knihy Cestování s Velrybou mám autorku ráda, ale nebylo to úplně ono. Takové nevytěžené, nedořešené, hodně na vysvětlování. Některé dětské knihy jsou skvělé, že z nich čtenáři nasají atmosféru doby a moc vysvětlování není třeba, některé jsou zase hodně poučné a příběh je tam jen aby se to lépe četlo, tady mi přišlo že to není ani jedno a vzniklo něco mezi co příliš nedrží a dítě moc nechápe.

PJ32
19.12.2023 5 z 5

Za mně je to jedna z nejlepších nových dětských knih. Má nejen krásné ilustrace, ale i moc pěkný text, což u nových hezky ilustrovaných knih není samozřejmost. Akorát, jak píše @Litocha, je tam fůra věcí na vysvětlování. Rozhodně je to kniha na předčítání nikoliv na samostatné čtení. Pro dceru to byla jedna z prvních zmínek o tomto období, takže asi ne vše pochopila, ale stal se z toho výborný zdroj pro diskuzi.


Litocha
21.10.2023 3 z 5

Jsem na rozpacích. V souladu s nakladatelským doporučením jsem knížku četla se sedmiletým (brzy osmiletým) synem, a přestože zvládá i poměrně složité knihy, tady toho bylo na vysvětlování strašně moc. Zobrazované období a problémy jsou záslužné a svou neobvyklostí v dětské literatuře i osvěžující (přestože čtení to je i přes úsměvné momenty melancholické), bohužel ale knížka zůstala na půl cesty. Určitě se z ní dalo vytěžit mnohem víc. Za textem je sice cítit skutečný prožitek a některé situace jsou velice emotivní, ale jistá úsečnost ve vyjádření a nedořečenost (spousta je toho zmíněna jen jakoby mimochodem, pár větami, i když by si situace zasloužila více rozvést, uzavřít) ubírá na účinku. Dospělý čtenář, zvlášť když má osobní zkušenosti s dětstvím v komunismu, jistě knihu ocení víc než dítě, pro které je (naštěstí) zachycená realita na úrovni pohádky/fantasy.

P.S. Učitelka byla tedy neskutečná kravka. Kéž by se v současnosti už takové nevyskytovaly.