Dluh. Prvních 5000 let

Dluh. Prvních 5000 let https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145010/bmid_dluh-prvnich-5000-let-BoZ-145010.jpg 5 28 5

Peníze byly údajně vynalezeny, aby nahradily obtížný a komplikovaný směnný obchod. Dluhy se přitom táhnou alespoň pět tisíc let, tedy podstatně déle, než se datuje existence peněz. Kde je tedy pravda? Uznávaný americký antropolog a aktivista David Graeber popisuje, jak se celé dějiny točí kolem dluhů. Zároveň dokládá, že napříč různými kulturami se jako červená nit táhne odpouštění dluhů, které pomáhalo udržovat stabilitu společenských systémů. Splácení dluhů je morálním základem, na němž stojí lidské vztahy. Autor knihy vás přesvědčí, že čas od času však nastávají chvíle, kdy je tento základ nutno zbořit a dluhy smazat. Davidu Graeberovi se podařilo něco vzácného – napsal fundovanou knihu, která se čte jedním dechem. Mistrovským zpracováním vystihl klíčová témata dnešní diskuse, ač pět tisíc let stará. Čtenáře jen překvapí, proč mu to samotnému nedošlo dříve. Kniha se stává okamžitou klasikou ve svém oboru.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , BizBooks
Originální název:

Debt: The First 5000 Years , 2011


více info...

Přidat komentář

vlkcz
07.09.2021 4 z 5

Velice nezvyklé, velice podnětné a velice náročné. Rozhodně se mi to nečetlo jedním dechem, jak je uvedeno v anotaci. Na mnoha místech mne to donutilo čtení přerušit, třeba i na několik dní, autorovy myšlenky pečlivě promyslet, a teprve pak pokračovat. Hlavně proto mi trvalo skoro půl roku, než jsem se prokousal k závěrečným zhruba 10 stranám shrnutí, které je naprosto skvostné.
Jen škoda, že celkovou úroveň zážitku dost narušuje neskutečné množství překlepů, špatných pádů, chybějících předložek a dalších věcí, svědčících o tom, že před vytištěním knihu nejspíš nikdo, kromě překladatele, nečetl.

Mifo752
11.12.2019 5 z 5

Skvelá kniha


KapitánSmrt
08.11.2019 4 z 5

Výborné čtení, které nabouravá zažité paradigma, že dluhy se musí vždy a za všech okolností splácet. V historii to tak ne vždy chodilo a to z dobrého důvodu společenské stability. Další kacířskou otázkou je i to, zda jsou některé dluhy morálně ospravedlnitelné? Graeber moc pěkně poukazuje na historický vývoj v otázkách dluhů, od dávné minulosti po současnost. Samozřejmě jde o pohled levicový (Graeber je dle všeho anarchista), takže pravičáky a neoliberály nepotěší. Jediná výtka jde na adresu překladu. Chyb a překlepů v textu je opravdu velké množství a kazí to jinak pozitivní dojem.

decouble
31.05.2019 4 z 5

Česká edice bohužel trochu trpí špatnou editorskou prací, kniha obsahuje relativně vysoké množství překlepů a chyb. Ale jinak je kniha velmi podnětná a plná drobných historických (a kulturně antropologických) zajímavostí, o tom jak na koncept dluhu a financí obecně nahlížely (a nahlíží) různé větší či menší společnosti světa.

Jonny
29.04.2019 4 z 5

Zajímavé čtení. S dluhy je (bylo) spojeno hodně věcí, které by mě ani nenapadly.
Kniha popisuje spoustu společenských a tržních mechanismů, zabrousí také k náboženství a samozřejmě je dost stránek věnováno i otroctví.
Najednou mi zrušení/odpuštění dluhů nepřipadá jako nesmyslná věc.
Přesto všechno byla kniha docela zdlouhavá.