Divoké vody

Divoké vody https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43015/bmid_divoke-vody-h44-43015.jpg 4 21 5

Epizoda ze života patnáctiletého chlapce, který si jako člen party mladých zlodějů má odsloužit trest na osamělé farmě. Pomalu v něm vyrůstá zájem o práci na venkově a bere na sebe část společných starostí až po záchranu obyvatel farmy před nájezdem svých bývalých kumpánů.

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Angry Waters , 1969


více info...

Přidat komentář

evismaior
29.12.2023 4 z 5

(SPOILER) 80% - Knížka z období mého dospívání, ke které jsem se s láskou po letech vrátila v rámci četby svých dětí - uvádí doporučení pro děti od 12 let a řekla bych, že to přesně sedí.
Dnes už mi sice ta náprava městského osiřelého kluka, který se jako člen party přifařil k vykrádání obchodů a skončil na rok na podmínce na bahnité farmě u rodiny Edwardsových, připadá spíš jako naivní iluze, ale jako příběh pro děti je to perfektní. Je tam totiž všechno a velmi uvěřitelným způsobem - Dan se do tvrdé práce s kravami a do lovení klád na řece nezamiluje jen tak z ničeho nic - musí dojít k celé řadě akčních zvratů, které vytrhnou z letargie i takového kluka, jako je on. Protože přece normální člověk nenechá bez pomoci nemocnou krávu, nebude mu jedno, co způsobila nelítostná puma, nedopustí, aby se panu Edwardsovi něco stalo a už vůbec ho nenechá chladným, když se na scéně objeví vůdce jeho bývalé party s úmyslem Dana zatáhnout zpět do starých kolejí. Takže je Danův vývoj vlastně velmi logicky napsaný a to je moc fajn. A fakt je to místy tak dojemné, že jako matka nad tím klidně i sama zaslzím.
"Těžko se nenávidí věci, kterým rozumíš a které tě zajímají... Nedělej ukvapené závěry, aby sis neumanul, že budeš něco nenávidět, dřív než budeš vědět, co to vlastně nenávidíš."

pampelišinka
20.07.2019 4 z 5

A víte co? Já jsem fakt ráda, že jsem si ten kotník vyvrtla a tři hodiny čekala na chirurgii v čekárně na převaz, páč jinak bych Divoké vody nenašla mezi prastarými erárními časopisy - a vůbec bych je nezačala číst.
Jen škoda, že jsem se ke knížce dostala, když mi bylo sedmnáct. Mít tak deset, jedenáct let, klidně by mohla být moje oblíbená.
Ale stejně si pro ni do té čekárny ještě někdy zajdu.))


danny_21
08.03.2016 5 z 5

Další dobrodružná knížka s čestným místem v mé knihovničce dospívání, kam Walt Morey prostě bez pochyb patří. Divoké vody jsou příběhem o tom, že i osamělý mladý člověk se může použít z chyb minulosti a poznat pravé hodnoty na místě, kde se mu dostane dostatek pochopení, porozumění, tvrdé dřiny a v neposlední řadě i té lidské lásky. Několikrát do roka jsem tuhle útlou knížku bral do ruky a zas a znovu se vracel společně s Danem na farmu k Edwardsovým, k Rockymu, Juniorovi, Metuzálemu a chtěl tam být s nimi. Tohle je srdcovka - 90 %

vikaa
29.10.2013 3 z 5

Kniha je to dobrá, kdybych měla kluka (ale klidně i holku)12, 13 let, hned bych mu ji doporučila. Je zároveń akční, dobrodružná a nenásilnou formou vede čtenáře k uznávání rodinných hodnot. V době dospívání bych určitě dala o 1-2 hvězdičky víc.

Katrys
12.08.2012 5 z 5

Tahle kniha je velice dojemná, plná zvířat, farem, zlodějů a všeho možného.

Štítky knihy

pro děti od 12 let

Autorovy další knížky

Walt Morey
americká, 1907 - 1992
1978  83%Zima v kaňonu
1973  84%Sever, můj domov
1989  82%Divoké vody