Divoká je řeka

Divoká je řeka https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154624/bmid_divoka-je-reka-154624.jpg 3 12 4

Nebyl to nikdo menší než spisovatel Sinclair Lewis, který prohlásil, když mu odevzdávali Nobelovu cenu: „Tuto cenu by měl dostat Louis Bromfield.“ Lewisovo upozornění nebylo pouze skromným gestem, nýbrž vyjadřovalo pravdivé ocenění Bromfieldova života a díla. Bromfield napsal mnoho knih, které jsou všečky známé na celém světě. Do každé své práce přinese něco nového. Román Divoká je řeka je tak trochu historický, neboť děj spadá do oné vzrušující doby války Severu proti Jihu. Ale nelekejte se té historie — nejsou to kostýmy a vznešené řeči. Je to rušný život zasazený do rušné doby. Těžké duševní boje hrdinů, skutečné boje mezi Američany na Severu a z Jihu, barvité episody s množstvím plasticky vylíčených postav, vášeň, která se neleká ani zločinu — a na pozadí všeho divoká a současné velebná řeka Mississippi. Říká se právem, že se u nás často překládají věci, které nestojí za překlad. Tato výtka neplatí na nový Bromfieldův román: svědčí o tom řady překladů do předních světových jazyků.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Sfinx – Bohumil Janda
Originální název:

Wild is the River , 1941


více info...

Přidat komentář

Pavlaj
15.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Dobrodružný historický román z doby okupace New Orleans yankeeským vojskem.
Bromfieldův nejznámější román Když nastaly deště je moje srdcovka a v Divoké řece přesně poznávám autorův jazyk a styl. Zaměřuje se na kontrasty charakterů a nestaví se přitom na žádnou stranu. Nejednoznačné postavy ztělesňují kladné a záporné stránky Severu i Jihu – yankeeský generál v čele okupační armády a jeho fanatická puritánská manželka jsou zkorumpovaní a hamižní, jižanská aristokratka je ve skutečnosti chladná proradná mrcha, obdivovaný seveřanský důstojník slabošský požitkář a otroci se po osvobození mstí tak krutě, že je těžké k nim cítit sympatie. Nenávist seveřanů a jižanů nepramení ani tak z postoje k otrokářství, jako z kontrastu puritánských charakterů z Nové Anglie a uvolněné morálky francouzsko-kreolského města.
Rozhodně zajímavý vhled do historie, krásně popsané prostředí louisianských bažin i frivolního New Orleansu. Když nastaly deště je vysoká laťka, ale Wild Is the River mně nezklamalo.

jozor
20.09.2018 1 z 5

Dosť nudná a zdĺhavá vec...


Kabalenka
29.04.2017 2 z 5

Vůbec se mi to nelíbilo. Nuda, nuda, šeď, šeď.

Zorro89
03.10.2014 4 z 5

Bromfieldův portrét jižanského prostředí a společnosti v New Orleans během období války Severu proti Jihu. Kontrast chování lidí z Jihu a ze Severu zobrazuje kniha v příběhu několika postav zasažených nešťastnou láskou během války. Kniha se mi líbila.