Divnopis - Proč se to tak jmenuje?

Divnopis - Proč se to tak jmenuje? https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54798/bmid_divnopis-proc-se-to-tak-jmenuje-pvK-54798.jpg 4 14 14

Komu vadí, že muži o svých ženách od nepaměti říkávají "moje stará", měl by vědět, že je to výraz nejhlubší lásky k ženě, kterou nechtějí ztratit. Tedy alespoň byl - v době, kdy vznikala jména českých vesnic s divnými jmény. První díl knižní verze úspěšného seriálu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Přidat komentář

Netopyr07
16.06.2022 4 z 5

Rozhodně to nejde číst jako beletrii, ale spíše se člověk zaměří na místa, která zná nebo znějí skutečně zajímavě :-) Nicméně jsem to přelouskla komplet a k ruce jsem si vzala autoatlas. Některá místa jsou vylíčena tak, že by je člověk rád navštívil. Trochu mě zarazil výběr některých fotek, ale to je věc autorů :b

Maciiik
23.01.2021 3 z 5

Těšila jsem se, že se dozvím něco nového - ale je to spíše knížka k prolistování u kávy. Soubor nepodložených dohadů bez nějakého bližšího jazykovědného rozboru.


Bránolog
06.02.2012 3 z 5

Zajímavá látka zcela nezajímavě uchopená. Autoři objíždějí místa s roztodivnými názvy a ptají se místních, jak jméno vzniklo a baví se nad jejich teoriemi. Rozuzlení? V 90 % se od jazykovědců dozvíme, že je to zkomolenina od nějakého jména osobního.