Dívky bez prostředků

Dívky bez prostředků https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458449/bmid_divky-bez-prostredku-DTn-458449.jpg 4 20 7

Je těsně po druhé světové válce a Londýn se nesměle probouzí z hubených válečných let. Obyvatelky londýnských „ženských domovů“, dobročinného penzionu The May of Teck Club, se nadechují svobody a lační po nových šatech, nových mužích, novém životě. Metropole ale zůstává poznamenána válečnými šrámy, zboží je na příděl a dívky zjišťují, že zlu se daří i v dobách míru. Novela navazuje tématem, stylem, biografickou inspirací i datem vzniku na Nejlepší léta slečny Jean Brodieové, knížku, kterou se Brodieová ve světě a s velkým časovým odstupem i u nás proslavila nejvíce. Podobně jako Nejlepší léta zachycují vratký přechod skupinky školaček od naivního dětství k dospívání, zachycují Dívky bez prostředků snahu skupinky mladých žen zajistit si samostatnou existenci a zorientovat se v novém světě – přičemž Sparková v obou dílech osvědčuje tutéž formulační úspornost, umění diskrétního náznaku a smysl pro vtip i pro tragiku prostou sentimentality či patosu.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Maraton
Originální název:

The Girls of Slender Means , 1963


více info...

Přidat komentář

Taťka Hraboš
17.10.2023 4 z 5

Těžko říct, proč pro mě mají díla Sparkové půvab, i když to vlastně nikdy není kdovíjak silný příběh, do kterého by se člověk ponořil a který by ho vzal za srdce. Možná proto, že je zřejmé, že se autorka sama nebere vážně. I závažná, až tragická témata pojímá jako komedie, každá její postava má do určité míry komický potenciál. Nijak zvlášť se přitom nesnaží o jejich charakteristiku, a stejně jsou všechny její postavy originální a zajímavé. Šetří každým slovem, její knihy skoro nikdy nemají více než 200 stran, a přesto se čtenář necítí ošizen. To vše platí i o téhle příjemné novele – možná ještě více než u ostatních knih autorky.

Atuin
24.08.2022 4 z 5

Muriel Spark měla takové lehké a přesto vtíravé pero, kterým s jakousi noblesní živostí uměla promluvit o věcech banálních náležitě vážně...


bagel
09.02.2022 3 z 5

Zajímavý námět, ale asi nedokážu docenit kvality knihy.

Ditules
16.09.2021 3 z 5

Jsem na vážkách... Nepopírám, že styl je skvělý, ale já se co chvíli ztrácela. Autorka přeskakuje z postavy na postavu jako motýl, který přeletává z kytky na kytku, takže čtení vyžaduje soustředění. Medailonek o autorce na deskách je hodně zajímavý. Její životní osudy by vystačily na román.

lentolog
03.09.2021 5 z 5

Inteligentná, vtipná, poetická novela plná brit(s)kých postrehov. Muriel Spark bola skvelá štylistka a písala s jemným porozumením vybrúsenú prózu.

Enehy
09.08.2021 3 z 5

"Dávno pradávno v roce 1945 byli v Anglii všichni slušní lidé až na výjimky chudí." To obzvlášť platilo o mladých ženách, které zatím nevstoupily do okovů manželství. V daném penzionu se probírají hlavně dvě témata - láska a finance. Máme tu jednu krásku volných mravů, jednu chytrolínku při těle, jednu modlu recitující básně, několik starých panen a další mladice, které hledají vhodného partnera. A pak jednoho muže, který si neví rady sám se sebou. A do toho všeho vstoupí katastrofa. Četla jsem i další knihy Muriel Spark a v této jako by nic nebylo úplně dotažené do konce. Scéna je postavená dobře, ale ten humor tak trochu vázne, postavy jsou spíše bezbarvé, vlastně mi bylo úplně jedno, jak to s nimi dopadne.

mikika
28.07.2021 5 z 5

s lehkostí a vtipem popsaný mikrosvět dívčího penzionu na sklonku války ve mně ještě dlouho po dočtení dozníval. autorka má vybroušený minimalistický styl, musíte dávat pozor a leccos si domýšlet. skvělé čtení.