Dívka v puntíkových šatech

Dívka v puntíkových šatech https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88024/divka-v-puntikovych-satch-88024.jpg 3 34 6

„Příběh vražedné pomsty a naděje, jež nakonec pohasla Píše se rok 1968 a v amerických městech vládnou pouliční bouře za lidská práva černochů. Před pár dny zastřelili Martina Luthera Kinga a schyluje se k prezidentským volbám. Dívka v puntíkových šatech, poslední román z pera britské spisovatelky a držitelky řady významných ocenění za literaturu Beryl Bainbridgeové, vypráví o cestě mladé Angličanky Rose ze státu Maryland až do Los Angeles v Kalifornii s cílem najít jistého doktora Wheelera. Kdo je však tento tajemný muž a co mu potřebuje vyřídit Rosin spolucestující Harold Grasse, který veze Rose svým karavanem? Osudy hrdinů se odehrávají na pozadí politických událostí plných nadějí i zklamání, víry v lepší budoucnost i strachu ze smrti, jež může přijít kdykoli. Před blížícími se primárními volbami rozjíždí svou kampaň mimo jiné i Robert Kennedy, bratr zavražděného JFK. Najde Rose mezi členy Kennedyho doprovodu svého doktora Wheelera dřív, než tajemný muž ve žlutém svetru provede svůj hrůzný čin? Když potom padne poslední výstřel, naděje většiny Američanů na novou demokratickou zemi pohasnou. Svižně utkané vyprávění kořeněné jemným anglickým humorem je zároveň posledním i vrcholným dílem spisovatelky Beryl Bainbridgeové. Na díle průběžně pracovala čtyřicet let a spěšně ji dokončila až těsně před svou smrtí. Jako inspirace a předloha jí posloužil krátký novinový výstřižek, na jehož základě rozvinula svěže utkanou fikci vrcholící do historicky pravdivé pointy. Osudy fiktivních hrdinů jsou zasazeny do nepokojné atmosféry plné uskutečněných i hrozících atentátů.“... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Girl in the Polka Dot Dress , 2011


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
08.09.2022 5 z 5

Kdyby příběh mladé Angličanky a jejího amerického průvodce někdo natočil, byl by to určitě road-movie (neboli český cestovatelský film) par excellence. Na pozadí bouřlivých událostí první poloviny roku 1968 v Americe autorka vylíčila putování dvojice hledající záhadného pana Wheelera. Každý z nich má přitom jiný důvod, proč se za ním vypravil napříč americkým kontinentem.
Bainbridgeová v románu postupně odhaluje skutečnosti, které jsou pro příběh podstatné. I když dramatický závěr, do kterého vše nakonec vyústí, ponechává čtenáře poněkud v nejistotě. Zdá se totiž, že konec je otevřený. Nebo ho snad autorka nestihla dopsat?

jakub2199
02.05.2019 3 z 5

Nějak si nejsem jist hodnocením. Ve srovnání s ostatními knihami mi připadají 3 hvězdy moc, ale 2 by byly rozhodně málo. A stejně nejistě bych mohl posuzovat i samotnou knihu. Byla čtivá tak akorát, abych se zdráhal říci, že byla špatná, ale obsah byl tak mdlý, že si snad nic jiného nezaslouží. Pokud je možno věřit, že autorka pracovala na manuskriptu až do své smrti a v podstatě nebyl dokončen (alespoň takový jsem z knihy měl dojem) a to i přesto, že na něm měla pracovat 30-40 let. Možná to prostě nebyla kniha, která měla spatřit světlo světa. Bohužel se toho o knize moc říci nedá. Text plyne vcelku hladce, ale je to naprosto o ničem. A tím myslím přesně to, co říkám - o ničem. Postavy nemají žádný vývoj, nic se v podstatě nestane, vše je takové nedopečené. Když to srovnám s Kafkou jehož díla jsou vlastně také nedokončené, tak je to jako číst tvorbu vysokoškoláka a dítěte ze školky (Dívka v puntíkových šatech). Vzhledem k rozsahu a relativní snadnosti četby to nebyl nijak tragický zážitek, ale zanechal mi jistou pachuť nespokojenosti.


Lenka1386
27.03.2017 1 z 5

Jedna z nejzbytečnějších knih, jakou jsem kdy četla. Nezaujalo mě nic, ani styl psaní, ani postavy, ani dialogy nebo děj. Prostě nic.

Martinka 135
23.06.2015 3 z 5

Podivná, velmi podivná kniha... Snaha o zajímavou kompozici se mi líbila, nicméně dala by se ještě dotáhnout k dokonalosti. Neobvyklá psychologie postav mě také nadchla, nicméně, čekala jsem ještě nějaké větší rozuzlení, odůvodnění. Co mě ještě zaujalo, byly části absurdního dvojení textu v dialog a zároveň probíhající myšlenky, to se mi zdálo nenadále výstižné a povedené.
Vadily mi vulgarismy, přicházející většinou v naprosto nevhodných, neočekávaných chvílích. Nebylo jich sice nijak moc, ale narušovaly celkový rámec a momentální atmosféru scén.
Škoda, že kniha zůstala nedokončena. Nevadilo mi, že jsem nedostala některé odpovědi. Od toho knihy jsou. Ale jako by příběhu i přesto ještě něco chybělo...

avad
30.09.2014 2 z 5

Je to ponurý příběh, plný strachu a beznaděje.

kniholka
07.12.2011 1 z 5

Snažila jsem se, ale nechytlo mě to...

Štítky knihy

politika atentáty 60. léta 20. století cesta, roadtrip

Autorovy další knížky

Beryl Bainbridge
anglická, 1932 - 2010
2011  52%Dívka v puntíkových šatech
1981  67%Podnikový výlet / V prodlouženém čase
1998  67%Zachraň se, kdo můžeš
1983  65%Podnikový výlet
2002  75%Watsonova obhajoba