Diana: Její skutečný příběh – jejími vlastními slovy

Diana: Její skutečný příběh – jejími vlastními slovy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494739/bmid_diana-jeji-skutecny-pribeh-jejimi-v-6iQ-494739.png 4 35 35

Senzační biografie princezny Diany napsaná za její spolupráce a přinášející exkluzivní nový materiál k připomínce 60. výročí jejího narození. Kniha Diana, její skutečný příběh po svém prvním vydání v roce 1992 navždy změnila způsob, jakým veřejnost pohlížela na britskou monarchii. Na prvním místě žebříčku bestsellerů deníku New York Times se stala unikátní literární klasikou nejen pro svůj výbušný obsah, ale i proto, že se Diana na publikaci osobně podílela. Nikdy předtím žádný významný člen královské rodiny nehovořil tak otevřeným způsobem o svém nešťastném manželství, o svém vztahu s královnou, o neobyčejném životě uprostřed rodu Windsorů, o svých nadějích, obavách a snech. Nyní autor biografií Andrew Morton znovu prošel tajné nahrávky, které se zesnulou princeznou pořídil, aby přinesl nové překvapující poznatky a napomohl hlubšímu pochopení jejího života i myšlení. V tomto plně přepracovaném vydání své průlomové biografie se Morton zabývá Dianiným odkazem a jejím významem pro moderní královskou rodinu. Ikona v životě a legenda po smrti – Diana nepřestává fascinovat.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Diana: Her True Story in Her Own Words


více info...

Přidat komentář

ToVy
10.08.2023 3 z 5

Musím říct, že kniha mi trochu obrátila pohled na Dianu. Bohužel v tom negativním směru. Pamatuji si den, kdy umřela a byl to velký poprask a hodně se o tom mluvilo.
Začátek knihy, který byl přepisem dianinych nahrávek na mě nezpůsobil dobře a byl jsem od začátku zklamán, jestli tato kniha ve své době způsobila poprask, druhá část, což vlastně je asi původní kniha jak vyšla byla mnohem lepší, poslední část určitě ohlédnutí po letech bylo pro mě strašně rozharané a několikrát jsem si říkal, jestli autor Dianu měl nebo neměl rád, přišlo mi, že píše dost protichůdně. Asi každý měl Dianu dosti zidealitozovanou.

josska
30.12.2022 5 z 5

Myslím,že už jsem o Dianě něco četla,ty knihy co vyšly už dřív a taky se mě určitě líbily,,Dianu jsem měla hodně ráda,sledovala její cestu,fandila ji,,přála ji jen to dobré,,i ze serialu Koruna jsem nadšená,,proto když umřela,,nedokázala jsem tomu uvěřit,,myslela jsem na její dva syny,,myslím,že by ještě udělala hodně dobrého,,byla to prostě královna lidských srdcí a tak to prostě zustane..Kniha se mě líbila,i obrázky,měla jsem při čtení slzy v očích,,,


Mirka320
22.12.2022 5 z 5

Pamatuji si, že mi bylo 10, ale zpráva o autonehodě při které zahynula mě zasáhla. Tenkrát ačkoliv jsem byla ještě malá, jsem věděla, že svět přišel o výjimečného člověka. Bůh ví, co mohla všechno ještě dokázat a kolika lidem pomoct.

Andrea K.
12.09.2022 5 z 5

Miluju Dianu odvždycky. Přesně si pamatuju kde jsem byla a co jsem dělala ve chvíli kdy jsem se dozvěděla že zemřela. Pro mě byla kniha velmi emotivní a dokazuje přesně to co si myslím o královské rodině. Velmi zvláštní je skutečnost, že ve chvíli kdy jsem četla tu část, kde se píše o její autonehodě dostanu SMS, že zemřela královna Alžběta.

Ishir
24.08.2022 5 z 5

Velmi smutný příběh.

Sabča92
12.07.2022 4 z 5

Má fascinace britskou královskou rodinou není žádnou novinkou ani tajemstvím. Sice královskou rodinu obdivuji, ale nemůžu říct, že bych měla ráda všechny členy. Pokud jste si načetli o nich nějaké informace, nebo sledovali seriál The Crown, můžete si všimnout, že nejsou ani trochu černobílí. Mají své chyby, ale některé mají na svědomí chyby jejich rodičů a pod. Diana její skutečný příběh - jejími vlastními slovy je novinka od britského nejznámějšího životopisce a odborníka na britskou královskou rodinu Andrewa Mortona. Ten v roce 1992 svět šokoval, když vydal knihu Diana Její pravdivý příběh. Právě k 20. výročí vydání této skandální knihy se Andrew ke knize vrátil a upravil, doplnil a přepsal některé věci k podobě, kterou právě držím v rukou. Hned v úvodu se dozvíte, jak se Andrewovi podařilo spojit se s princeznou Dianou. Toužila po tom, aby svět poznal její pravou tvář, nikoliv tu, kterou všichni denně vídali. Nikdo netušil o jejích psychických problémech, o druhé ženě v jejich manželství s Charlesem, nebo o jejím věčném problému s bulimií.
Charles nikdy nebyl mou oblíbenou postavou z královské rodiny. Ovšem na jednu stranu, ani on to neměl doslova jednoduché, což ho samozřejmě neomlouvá. Právě pro tuto absenci empatie ale měli s Dianou jedno velké společné - a to snaha co nejlépe vychovat jejich děti. Protože ač se oběma může vytknout cokoliv, nikdy se jim nemůže vytknout to, že svoje děti milovali nade vše a vše by pro ně udělali. Diana neměla snadný život odmalička. Narodila se jako třetí dcera i když si všichni kolem přáli chlapečka, byla to dívka. Ač byla plachá a stydlivá, měla horší výsledky ve škole, což ji velmi trápilo, uměla ale i dělat rebélii. Diana snila o velké lásce, o tom, že ji Charles bude chránit, a možná jí nahradí trápení v dětství, ale to netušila, že opak bude pravdou. Zakázaná láska mezi budoucím králem Anglie a dívkou, která se odmítala stát královnou a radši vztah ukončila. Jenže jejich vztah nešel ukončit, nešel zpřetrhat.
První část knihy obsahuje přepisy z princezniných myšlenek. Když jednotlivé stránky čtete, je to jako kdybyste četli Dianin deník. Mrazilo mě při čtení těch myšlenek, okamžiků, kdy Diana mluví o Charlesovi jako o svém manželovi, protože tehdy jím ještě byl. Okamžiky, kdy mluví o svém současném zoufalství a vy víte, že štěstí ji prostě nečekalo. Více, co se stalo v srpnu 1997 v Paříži. Po oněch krátkých výcucech z Dianiných postřehů přichází přepis původní knihy z roku 1992. Z knihy cítíte Dianino zoufalé volání o pomoc. Princezna lidských srdcí si několikrát pokusila vzít život. Ovšem nechtěla umřít, chtěla, aby ji konečně začali vnímat. I Diana měla své chyby, jako každý člověk. Její duše byla trápena již od narození. Už v dětství se začaly objevovat první psychické problémy a posléze první projevy bulimie. Diana navštěvovala řadu odborníků a my můžeme doufat alespoň v to, že poslední roky jejího života už snad byly šťastné.
Osud Diany mi v ledasčem připomíná i osud Sissi. Obě ženy neměly snadný život, který skončil tragicky příliš brzy. Narodily do špatné doby, a ani jedna z nich nebyla vychovávána pro následníka trůnu. Zoufalé. Nešťastné. Nepochopené. A přesto obě milované svými poddanými. Ani Sissi ani Diana nebudou nikdy zapomenuty.

maryzka
12.07.2022 3 z 5

Co na tuto knihu říct? Snad jen to, že snad už bude knih o princezně Dianě. Nechci ji chválit ani hanět, ale myslím si, že tato kniha je snad důstojným zakončením knih o této osobnosti. Co je na té knize zajímavého jsou asi fotky, které jsou málo známe nebo spíš neznámé.

Autorovy další knížky

Andrew Morton
anglická, 1953
1993  66%Diana – Její pravdivý příběh
2018  59%Meghan – Hollywoodská princezna
1995  66%Diana: Její nový život
2022  75%Diana: Její skutečný příběh – jejími vlastními slovy
2008  65%Tom Cruise