Devět tváří tebe

Devět tváří tebe https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423377/bmid_devet-tvari-tebe-4in-423377.jpg 3 53 19

„Jsi krásná… jako rozptýlené paprsky světla procházející sklem.“ Román složený z devíti příběhů je něžným popisem mladé ženy, vyprávěným z pohledu těch, s nimiž prožívá různé epizody svého života od dětství až po dospělost. Devět tváří tebe je hluboce působivý, barvitý příběh bezejmenné hrdinky, viděné očima těch, které milovala nebo ji milovali. Skrze jejich pohled poznáváme její povahové rysy, emocionální pochody i intimní stránky. Devět kapitol – devět příběhů – vytváří mozaiku mladé ženy se všemi jejími klady a zápory. A postupně nám dává nahlédnout, jak každá epizoda, událost, setkání a vztah formují naše životy a jak nám mnohé možnosti, které nás potkají, často proklouznou mezi prsty a zůstanou nevyužité.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Nine-Chambered Heart , 2017


více info...

Přidat komentář

hawěť
09.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Ne úplně precizně přeložená/vykorekturovaná kniha, v níž se tak ztrácí část kouzla. I tak je ale zachycení charakterů jednotlivých lásek citlivé a velmi přesvědčivé, sloh je přívětivý a zároveň nijak hloupý, plný jemných ambivalencí, stejně jako je pečlivě vybalancované zaměření na milující osoby a nepromlouvající hrdinku a její potenciální heroizace (protože vymyslet si úžasnou osobu umí každý) vs až příliš průměrný mix odstínů šedé (protože proč z ní pak dělat hlavní postavu), a rovněž tak hrozící spadnutí do patronizační roviny "o ní bez ní", jak podtrhuje závěr. Jakože co už víc by člověk od takovéhle krátké Praha-Ostrava knížky mohl chtít?

Kory98
28.04.2023 2 z 5

Na mě tato kniha bohužel nezapůsobila. Jediné, co mě oslovilo a trochu i příjemně překvapilo, je forma jakou je napsaná. Vztah k jedné ženě a té samé ženě popisuje několik osob, které s ní během života přišly do styku. A popis vztahu, vyprávěný z jejich pohledu, tvoří celou knihu. Ale hlavní hrdinku bych občas v knize škrtla. I když sama se moc neprojevovala slovy, tak její chování mi stačilo. Přišla mi egocentrická, chvílemi sobecká a rozmazlená a nevěděla, co vlastně od života chce. I když i takové příběhy se dají vyprávět. Chápu, že neměla lehké dětství, ale prostě jsem spíš stranila skoro všem ostatním, kteří ji popisovali.


MarNe
16.12.2022 3 z 5

Knížka je napsána krásným jazykem, námět je zajímavý. Popsat osud jednoho člověka v různých úhlech, časových úsecích, duševních rozpoložení a pokaždé jinými lidmi. Ale nějak mi uniklo celkové vyznění osudu hlavní hrdinky a poslední dvě kapitoly jsem se vyloženě nutila do čtení. Možná jsem nebyla v tom pravém rozpoložení pro tuto knihu.

Aranel15
14.11.2022 1 z 5

Jedná se o pohled různých mužů na jednu ženu, ale bohužel chybí nějaká větší zápletka.

momo01
21.03.2022 3 z 5

Zaujala mě anotace a tak jsem se rozhodla vplout do méně obvyklých vod románu pro ženy. Zároveň mě nalákalo, že autorka je indická básnířka a já měla chuť na něco zase trochu jiného.
O hlavní hrdince se dozvídáme jen prostřednictvím vyprávění, psaných ve druhé osobě. Dokonce ani neznáme její jméno, nebo místo kde se příběhy odehrávají. Měla jsem zvláštní pocit, jako bych poslouchala soukromý rozhovor a zpočátku mě příběh těšil. Užívala jsem si i lehkou poetičnost vyprávění. Postupně ale díky monotónnosti můj zájem opadl, nevnímala jsem totiž žádný rozdíl v tónu vypravěčů. Měnili se, ale přitom byli stejní. Víc by se mi líbilo, kdyby vypravěči zněli jedinečně a vyprávění mělo větší hloubku, protože nápad byl opravdu dobrý.

Anie94
10.12.2021 4 z 5

V teto utle knizce z edice 7lasky se ukryva zajimavy pribeh, spise bychom mohli rict, ze 9 povidek, ktere nam predstavuji jednu neznamou zenu z ruznych pohledu a z ruznych obdobi zivota. Knizka je to rozhodne zajimava, autorka ma zajimavy styl psani, ktery rozhodne nemusi sednout kazdemu. Je to hodne poeticky, snovy pribeh. Co je take zajimave je rozhodne to, ze nam zda autorka predstavuje jednu osobu z ruznych pohledu, coz jsem nikde jeste nevidela.

Na zacatku cteni jsem mela strach, ze se bude jednat zase o dalsi "temnou Vanessu", ale to se nastesti nepotvrdilo. Cela knizka ve vysledku vyznela velmi plose a neuplne, coz je urcite skoda.

Co je takova pridana hodnota knizky je urcite to, ze mezi radky muzeme popremyslet o tom, jak podstatne jsou vztahy, a to nejen ty rodinne. Co tedy musim vyzdvihnout je velmi krasna obalka. Nakonec krasnych 3,5⭐/5⭐

lost.in.books
07.01.2021 1 z 5

Hodnocení: Na tuto knihu jsem náhodně narazila u nás v knihovně a zaujala mě svou obálkou, ale byl to propadák a určitě se zařadí mezi nejhorší knihy tohoto roku, byla to má první přečtená kniha za rok 2021 a jednalo se o neskutečný propadák. Jediné co se na knize povedlo je celkem hezká obálka, ale ten obsah už trochu pokulhává.
Už od začátku jsem se nemohla do knihy začíst, bylo to neskutečně nudné, monotónní a bez jakékoliv pointy,nebo zápletky. Nechápala jsem proč o tom vůbec autorka píše a co tím chtěla čtenářům vzkázat.
Postavy byly mdlé, nevýrazné, nikoho jsem si neoblíbila a byly neskutečně odbyté. Zápletka v knize absolutně nulové, jednu hvězdičku dává první časti, která nebyla tak špatná, ale pak to jelo neuvěřitelně z kopce a byla jsem ráda když jsem knihu dočetla, protože jí považuji za ztrátu času. Z této série jsem četla již 2 knihy a byly skvělé, ne vždy se s výběrem knihy trefím. Jednoznačně Vám knihu nedoporučuji, je to ztráta času a mně kniha nepředala vůbec nic.

meluzena
14.11.2020 4 z 5

Na první pohled se tahle knížka může jevit jako plytká "ženská" oddechovka, ale chyba lávky! Mezi řádky čtenář může nalézt mnohem víc a podumat nad podstatou vztahů - třeba nakolik opravdu známe své blízké (a oni nás) a jestli vůbec stojíme o to je poznat (a nechat se poznat).
Máme tu jednu dívku/ženu a devět různých lidí, kteří prošli jejím životem v různých údobích. Každý jako by potkal trochu jinou osobu, každý ji viděl trochu jinak - ze svého pohledu. Někdo se snažil ji poznat či pochopit, jiný předělat k obrazu svému - prostě jako v životě.
Zajímavá je i literární forma - každý z těch devíti lidí k ní mluví ve druhé osobě, což je dost zvláštní - mluví k ní v souvislém monologu jako by si s ní povídali třeba na jejím náhrobku :)
---
"Říkám ti o aforismu, který tvrdí, že scházet se s expřítelem je jako natáhnout si použité prádlo poté, co ses osprchovala. Smějeme se."
---
"Obracím se k tobě s otázkou: "Co se stane, když někoho opustíš?"
Na vteřinu zaváháš. "Oba se pak můžeme posunout dál." "

Imor
30.08.2020 4 z 5

Jsem ráda, že Metafora vydala ve své edici 7lásky tuto poetickou knihu. Byla sice krátká, ale obsahově velmi silná. Doporučuji všem, kteří si rádi přečtou něco neobvyklého.

TheMelorry
02.08.2020 3 z 5

Jako prvním musím vyzdvihnout opravdu originální a zajímavý styl psaní a celkový nápad knihy. Popisovat jednu osobu z více pohledů - různí lidé, ruzné názory, různé životní etapy. Co mě ale zklamalo je celkové vyznění knihy, kdy jednotlivé části působí tak nějak ploše a neúplně, což je velká škoda.
Kniha ale určitě stojí za přečtení. Když nic jiného, tak určitě kvůli ojedinělému stylu psaní a krásnému poetickému jazyku.

8912
05.06.2020 3 z 5

Líbil se mi nápad, jak devět mužů popisuje jednu ženu o které nevíme jak se jmenuje, odkud je a jak vypadá. V některých částech jsem viděla sebe a své lásky. Kniha nutí čtenáře přemýšlet, musí se na ní soustředit, protože autorka si ráda hraje se slovy a celé je to takové snové.

http://fivepiecesofart.blogspot.com/2020/06/devet-tvari-tebe.html

bagel
26.05.2020 4 z 5

Zajímavé pojetí a docela se mi to líbilo. Celou dobu jsem se snažila poznat, z které země hlavní hrdinka je, ale nepodařilo se mi to.

bookcase
17.05.2020 4 z 5

Netradiční pohled na jednu ženu očima několika lidí. Je znát, že autorka je básnířka, píše poeticky, snově, musíte se na text soustředit.

Ivuska.09
18.04.2020 2 z 5

Musím podotknout, že jedna věc na knize opravdu zajímavá je: její koncept. Bylo zvláštní poznávat hlavní postava očima někoho jiného. Čtení si užije hlavně ten, kdo rád nad knihami přemýšlí. Nejde ani tak o děj, ale o to, abyste dokázali číst mezi řádky.

Devil-Ivet
01.04.2020 3 z 5

Drobná knížečka o ženě, která zaujala spousty mužů, ať už jako dívka, mladá nebo zralá žena. Vše je vyprávěno z pohledu právě oněch mužů, což je skvělý nápad. Později mi bohužel hrdinka nepřišla tak sympatická jako na začátku a kniha ztratila na čtivosti. Hodnotím ji jako slabý průměr, právě pro onu malichernou a sobeckou hrdinku.

katule1992
17.03.2020 3 z 5

Janice Pariat pojala svůj první román velmi netradičně a originálně. Jednotlivé kapitoly představují příběhy psané ich - formou z pohledu blízkých lidí z okruhu naši bezejmenné. Devět tváři tebe začíná nevinným příběhem mladého učitele, který má před sebou tvrdohlavou a přesto nesmírně šikovnou mladou dívku. Dále na nás čekají příběhy vyprávěné kamarádkou a kamarádem ze školy, přítelem, milencem a manželem. Každý z těchto příběhů je naprosto odlišný a přesto víte, že popisují jednu a tu samou osobu v různé době. A v tom skví to kouzlo celé knihy.



Když jsem se pustila do čtení, byla jsem unesena. Netradiční pojetí dodávalo celé knize jakýsi nádech tajemna a dramatu a nutilo čtenáře pokračovat ve čtení. Mně osobně vůbec nevadilo, že se každá věta v románu stahovala k jedné a téže osobě, ale možná bych nevolila pouze příběhy zaměřené na to, jak je někdo zamilovaný do naši bezejmenné. Myslím si, že to není úplně pro každého to pravé ořechové, ale přesto věřím, že si kniha své čtenáře rozhodně najde.

Mermaida
31.01.2020 3 z 5

Na mě kniha působila poutavě. Byla plná laskavých slov (i když nejen pouze těch). Devět různých pohledů na bezejmennou ženu, kterou poznáváme právě jen díky devíti povídkám (pohledů) lidí, kteří tuto dívku a ženu svým způsobem milovali.

ReziEngli
30.01.2020 4 z 5

Kniha nebyla úppně špatná. Devět kratších povídek o jedné ženě, dost psychologických, napsaných v druhém čase jednotného čísla - ty. Bavila mě, ale extra nadšení jsem nepocítila. Ale byla to příjemná jednohubka :) Možná v budoucnu si přečtu znovu :)

Áňa 998
03.01.2020 3 z 5

Pohled na člověka z devíti různých pohledů na mě působil trochu... psycho. Neměla jsem z knihy ze začátku nijak dobré pocity, ale nakonec nebyla zas tak špatná.

Štítky knihy

pro ženy pohled jiné postavy na původní příběh

Autorovy knížky

2019  68%Devět tváří tebe

Kniha Devět tváří tebe je v

Právě čtených1x
Přečtených65x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených2x
Knihotéce97x
Chystám se číst42x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x