Děvče na zabití

Děvče na zabití https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13768/devce-na-zabiti-13768.jpg 5 35 6

Autobiografický příběh týraného děvčete Autobiografické vzpomínky navazují na knížku Děti na zabití a pokračují v líčení dalšího života týrané dívky v době, kdy se vymanila z vlivu svých rodičů. Dcera maloměstského berního úředníka spolu s bratrem prožila po smrti vlastní matky celých šest let nelidského zacházení ze strany macechy, které jejich otec bezvýhradně podléhal. Po pobytu v sanatoriu se po zákroku sociálního úřadu dostává jako patnáctiletá do Brna do pěstounské rodiny, kde je využívána k nejrůznějším domácím pracím až do doby, kdy se vrací na zkoušku domů. Tam ji po krátkém čase čeká další zklamání a bezdůvodná macešina zášť dívku vyhání z domova definitivně. Nakonec se hrdinka po zásahu rodičů a známých seznámí s ruským emigrantem, odjíždí do Prahy, kde se těsně před válkou za něho provdá. Celé autorčino vyprávění je dokladem skutečnosti, že se týrané děti snadno stávají obětí trestné činnosti a dalšího násilí. Knížka je doplněna několika autentickými současnými příběhy týraných dětí z evidence FOD, a kapitolou Praktické rady FOD, které stručně seznamují s problematikou týrání dětí a s institucemi, na něž je možné se v případě potřeby obrátit. ... celý text

Přidat komentář

VladkaBU
07.03.2023 5 z 5

... na pokračování jsem byla zvědavá. Ubíralo se to dál ... tolik beznaděje... i přesto, že týrání už Mila nezažívala, stejně byl její život ponurý, téměř bez radosti, a žít jenom za přístřeší a jídlo, nebylo všechno.

JancaMia
24.12.2022 5 z 5

Milada a 20. - 30 . léta , tehdy byla jiná doba ale i tak to muselo být všechno šílené. Druhý díl nebyl tak drsný jako první . Avšak mě zaráží jak bylo tehdy za byt a stravu jednoduché získat sirotky a polosirotky, jak s nimi bylo nakládáno.


Zlatinka.Emilly
27.09.2019 5 z 5

Už jednou jsem tuto knihu četla a ráda jsem se k ní po letech vrátila. Bylo mi smutno z toho, jaký měla Mila život v dospívání (první díl knihy jsem nečetla). Je pochopitelné, že se na ní podepsala svrchovanost těch, kteří se postupně o ni "starali". Milina naivita mě zarážela, říkala jsem si, opravdu sebou nechala dívka takhle manipulovat? V té době už byla skoro dospělá a mohla si vytvořit vlastní názory na život. A nejen vytvořit, ale na těch názorech i stát. Ale byla to jiná doba. Dnešní dívky jsou ve srovnání s Milou 100% rozdílné.

Jančislava
09.04.2019 5 z 5

První díl jsem četla před lety a zajímalo mě jak to dopadlo. Druhý díl už není tak děsivý, jako ten první, ale i tak je beznadejny. Místy se to trochu vleklo a nějaké pasáže se stále opakovaly. Nicméně bylo to i tak zajímavé. Chování hlavní postavy chápu, je to těžké být sám, každý touží po blízkosti někoho dalšího. Mrzí mě, že tam není doslov, jak to dopadlo s Bertem, tátou a hlavně Pepinou! Ano něco je naznačeno v prvním díle, ale jinak nic a to mě mrzí. Knihy mohu rozhodně doporučit. A ten doslov o tyranych dětech jse ani dočíst nemohla, jak se mi obracel žaludek.

dark.ma93
03.10.2014

Dalo mi to teda práci přečíst. Jinak knížka se mi líbila, problémové dospívání z jiného úhlu pohledu, protože knížka je z úplně jiné doby.

Alca007
31.12.2013 5 z 5

hezká čtivá - i když krutá.
je to i dobou kdy se dej odehrává, rok cca 1935.
po tom prožila hrdinka v dětství je to bojovnice v životě

Štítky knihy

týrání

Autorovy další knížky

Milada Golobová
česká, 1919
2001  92%Děti na zabití
2005  93%Děvče na zabití

Kniha Děvče na zabití je v

Právě čtených1x
Přečtených53x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce9x
Chystám se číst55x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x