Devatenáct set osmdesát čtyři / Nineteen Eighty-Four

Devatenáct set osmdesát čtyři / Nineteen Eighty-Four https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95809/bmid_devatenact-set-osmdesat-ctyri-ninet-lyg-95809.jpeg 5 38 5

Bilingvní vydání slavného románu, který vyšel již v roce 1949 a byl inspirován stalinistickým režimem. Vize totalitní společnosti, kde není místo pro lásku, vlastní názor ani pro víru ve vlastní smysly, varuje před jakoukoli diktaturou moci. Kniha vychází v novém překladu.

Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Nineteen Eighty-Four , 1949


více info...

Přidat komentář

rencovav
13.02.2022 5 z 5

Tak silný, že nemám vlastně slov. Děsivý. Beznadějný. Teda, v druhé části jsem byla plna naděje.. a přitom jsem věděla, že to nemůže skončit jinak. Jak zlomit člověka? Jak zabít lásku? Jak si udržet moc? Dlouho jsem si tohle dílo šetřila a vyplatilo se to - teď jsem ho nemusela číst a přemýšlet o něm sama. To bych asi nezvládla.

evickakyticka
14.11.2021 3 z 5

Konečně si můžu odškrtnout mezeru v klasice. Trochu bez přemýšlení jsem si v knihovně půjčila bilingvní vydání. Tak jsem občas přeskočila do angličtiny, ale ne zas tak moc, abych neztratila nit. Ta politika totiž, není na čtení nic moc (pro mě). Ale abych to trochu zhodnotila. Zajímavá kniha, to určitě. Nejvíc snad asi poslední třetina. Protože pokud dokážete člověka přesvědčit o úplném nesmyslu, tak jste vyhráli. Stojí to za zamyšlení. Náš svět sice není úplně v normálu, ale aspoň máme tu výsadu myslet si, co chceme. A navíc platí, že dvě a dvě jsou čtyři.


tsal
30.09.2017 5 z 5

K Orwellovi jsem se nehnala. Po zklamání z Huxleyova Krásného nového světa jsem čekala jen další staré sci-fi - dobrý příběh, skvělé téma, ale zjednodušené až příliš plyšové zpracování. Mýlila jsem se. Strašně jsem se mýlila.

Orwell přímo před našima očima rozehrává vraždu. Vrahem je nepřítel, jehož míra obludnosti sahá za hranice mé představivosti, a obětí sama lidskost, člověk, jedinec. 1984 mě zničilo. Tak moc, že si nejsem jistá, jestli se ke knize kdy budu moct ještě někdy vrátit. Jedno tomu ale už nikdo nesebere. 1984 je první věc, která mě rozbrečela hrůzou. A k tomu už asi nemám co dodat.

jimbow
17.03.2017 4 z 5

Škoda, že tahle kniha nevyšla o pár let dřív a nevyšla u nás v nákladu 15 milionů výtisků.

Simuše
19.02.2013 5 z 5

Děsivě pravdivá, nadčasová a stále aktuální.... Postrach a strašák všech totalitních režimů, které tak dokonale odkrývá.