Škleb

Škleb https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391402/bmid_skleb-Bez-391402.jpg 4 40 10

Detektiv Aidan Waits série

< 2. díl

"Sex, drogy a Manchester podruhé – a ještě drsněji!" Po drogovém skandálu a převelení na noční směnu se musí detektiv Aidan Waits smířit nejen s otravným kolegou Suttym, který dělá vše proto, aby mu znepříjemnil život, ale také s tím, že už pravděpodobně nikdy nebude vyšetřovat žádný velký případ. To se ovšem změní, když je v opuštěném hotelu nalezen omráčený noční hlídač a šklebící se mrtvola muže bez identity. Zatímco dvojice policistů rozplétá zdánlivě neřešitelnou záhadu, Aidan si musí poradit i s případem vydírané studentky, který se nečekaně komplikuje. Navíc ho začíná dohánět jeho minulost a s ní i tajemství, která nikdy neměla vyplout na povrch… Po Sirénách druhá detektivka Josepha Knoxe v hlavní roli s Aidanem Waitsem vrací na scénu protagonistu, který jako by vypadl z románů americké drsné školy – Aidan, „zkorumpovaný detektiv a kriminálník se zálibou v holkách a fetu“, jak sám o sobě tvrdí, má totiž do prototypického „klaďase“ velmi daleko. Právě jeho odlišnost, neortodoxní metody a zároveň temná minulost z něj činí čtenářsky atraktivního hrdinu. Knox pracuje s osvědčenými noirovými postupy a nabízí temný, dynamický a originální příběh v kulisách pulsujícího nočního Manchesteru.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Plus
Originální název:

The Smiling Man , 2018


více info...

Přidat komentář

ThomasRuhe
06.03.2023 3 z 5

Nějak nevím jak to hodnotit. Že by mě to bůhvíjak bavilo, tak to ne. Ale hanit celý příběh taky nechci, protože zas tak špatné to nebylo. Kladně musím hodnotit atmosféru, postavy policajtů nebo dějovou linku s Batemanem. Vyšetřovaný případ není nic moc, ale i zde se najde pár dobrých momentů. Po rozvaze dám Šklebu 3 hvězdy.

Jaruš7
04.10.2021 4 z 5

Po "Sirénách" další díl, ve kterém je klíčem minulost, jenž noční můry koncentruje a jako kapky jedu tím toxicitu po příběhu nechává v odéru košatět.

Citace:" U vchodu ti stála hotová ježibaba. Dlouhej černej kabát, rukavice s utřihnutýma špičkama, prostě zjev. Cukala sebou, jako by do ní někdo pustil tisíc voltů a v uších slyšela hlasy duchů... Akorát ti duchové byli toho večera dost vzteklí.
Tak ti jedu po cestičce k ní, největší slušňák, dojdu k ní a ona mi začne plkat cosi o Ježíšovi a ptá se mě, jestli jsem vysvobozený. Že prý znovu přichází, už je na cestě,... Já na to, zlato, podle mě je dneska mimo město.
Ukázalo se, že se do útulku vloupala a všem psům dala první svatý pomazání, nebo tak něco. Počkejte tady, povídám jí. Dojdu do půlky chodby a málem mě porazil nepředstavitelnej smrad. V každém kotci, stáli psi zmáčení na kost, fakt durch." Zasmál se.
"Ta baba je pokřtila benzínem. Ohlídnul jsem se za ní. Stála pořád ve dveřích, zády ke mně, a jako by se chvěla. Uvědomil jsem si, že škrtá sirkou. Kráva šílená nás chtěla zapsat na seznam Božích hostů."

Čtivá "drsná škola".


Petronela16
14.10.2020

Keď som bola mladšia, veľmi mi záležalo na tom, aby som dočítala každú knihu.Postupom času som zistila, že to nie je v živote to najpodstatnejsie a radšej môžem čítať niečo, čo ma baví, ako mrhať časom na nezáživné knihy.(Lebo veď jeden nikdy nevie, koľko času mu ešte zostáva, však ????).
A preto aj túto knihu odkladam nedocitanu,vlastne som sa dostala až do tretiny, čiže ju nechcem hodnotiť ani ako zlú ani nijako.Je pravda, že som dala viac menej na recenzie a zase nie na môj zdravý úsudok, keďže som si precitala ukážku.Aj keď mi bohvieako nesadla, stále som čakala, že sa to rozbehne....no a nič.Takze som si len zopakovala moje vlastné presvedčenie, čo má nechytí aspoň do 20 strany, už má nechytí vôbec.A s týmto rozhodnutím som knihu odložila, teda uložila, lebo čítam e-knihy a idem si nájsť niečo zaujímavejšie.

vincek1
24.09.2019 4 z 5

Kniha je opravdu dost tvrdá, ale přirovnávat styl tohoto autora ke klasikům "americké drsné školy" se mi zdá dosti nadnesené. Uvedená klasika se mi zdála poněkud lidštější, tento příběh byl typický thriller, který je v dnešní době obvyklý. Jinak na čtení, jak píše Orinka3, spíše pro otrlé a navíc nečíst před spaním, kvůli "nočním můrám". Alespoň mě to postihlo a to nejsem žádný dorostenec:-)

orinka3
05.06.2019 4 z 5

Četba pro hodně otrlé. Všechno v knize je strašlivé, i dětství detektiva, jeho druhý život, oběti, prostředí, kolega. Talentovaný autor. Ale na mě už je to vážně moc velká síla.

konicekbily
23.04.2019 4 z 5

Detektiv se složitou, patrně kriminální historií, je zasazen do špinavého světa nemravnosti, drog a násilí. Černý příběh z převážně nočního Manchesteru je pokračováním, možná lepším, prvního dílu - Sirény. Doporučuji pouze pro silnější povahy a znalce žánru!

Sirius
11.04.2019 4 z 5

loňský Sirény mě dostaly. Tak jsem byl zvědavý na Škleb. Vrací se hrdina, na paty se mu zase lepí problémy sice jinýho kalibru, ale lepí. Pořád je to drsné, noirové. A stylisticky naprosto vybroušená nádhera. Ačkoliv hrdina tentokrát moc nebruslí nad propastí (ale chtít to od každýho dílu asi úplně nemůžeme) Jen to samozřejmě autor nemusel tolik nafouknout a zaplavit celou řadou případů. Míň je někdy fakt víc. Obsahově mi prostě Sirény přišly lepší. Na druhou stranu každej poctivej noir je velká vzácnost. Ale jestli Knoxovi ještě u nás někdy něco vyjde, rád si to přečtu.

astra3
22.03.2019 5 z 5

Svižná, propletená a velmi čtivá. Někdy je mi Aidana líto. Nemá to chlapec jednoduchý. Chtěla bych jen podotknout, že jméno Sofie se dá skloňovat.

Killingjoke
12.01.2019 5 z 5

Detektiv Aidan Waits je zpět a to v plné parádě! Po událostech první knihy je převelen na noční směnu a jeho údělem je vyšetřovat případ sérií zapálených popelnic. Waits se snaží sekat dobrotu, nebere drogy, neprohání holky a alkohol si dopřeje jen občas. I přesto je stále trnem v oku svého velitele, jenž by se jej rád na trvalo zbavil. A příležitost k tomu dostane ve chvíli, kdy je v jednom opuštěném hotelu nalezena mrtvola s nepřirozeným šklebem ve tváři...

Tohle mě zatraceně baví! Joseph Knox stvořil drsného hrdinu, jenž se dostává z jednoho průseru jen proto, aby spadl do ještě většího. Detektiv Aidan Waits je sice polda, nezřídka se však uchyluje k vlastnímu uchopení spravedlnosti, pokud má neodvratný pocit, že ji je potřeba pomoci. Dokáže být stejně tak milý a citlivý, jako nelítostný a brutální. A stejně nelítostné jsou i ulice nočního Manchesteru, temné čtvrti plné lidské špíny a neřesti, ukryté pod nablýskaným pozlátkem... Joseph Knox předvádí úžasnou narativní gradaci, kdy zpočátku odhalí zdánlivě nesouvisející střípky a rozehraje mikrovesmír případů, které musí jeho detektiv vyšetřovat. Oproti předchozí knize působí vyšetřování více konvečně, využívá postupy policejní procedurálky a přesto je to pořád parádní, moderní noir! Rozplétání nitek a skládání dílků je napsáno opravdu s bravurou, protože tohle není případ, kdy zjistíte vraha v první kapitole. Můj tip se během čtení několikrát změnil a když už jsem si byl docela jistý, přišel zvrat, který nasměroval linku úplně jiným směrem. Během vyšetřování navíc vyplouvají další podrobnosti z temné minulosti Aidana Waitse, které vyvrcholí ve fatálně hořké finále.

Jestliže jsem ve svém komentáři u první knihy Sirény napsal, že pro mě jsou detektivkou roku 2017, pak musím také napsat, že Škleb je pro mne dodatečně detektivkou roku 2018! Joseph Knox se pro mne stal spisovatelským zjevením a už po dvou knihách můžu říct, že je v současnosti jedním z mých nejoblíbenějších autorů detektivních kriminálek, myšleno z těch, kteří v současnosti vychází česky. A proto je opět velkou škodou, že třetí díl série pro nezájem čtenářů česky patrně nevyjde!

encyklopedie
10.12.2018 5 z 5

Škleb ještě lepší než ječící Sirény....obvykle se neukvapuji s přidáním autora do oblíbených.... tenhle Knox už je tam.....a jen doufám, že se dočkám dalšího pokračování..... tohle opravdu stojí za přečtení
...mých oblíbených 321%

Štítky knihy

detektivní a krimi romány detektivní drsná škola

Autorovy další knížky

Joseph Knox
britská
2017  82%Sirény
2018  84%Škleb