Detaily

Detaily https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529391/bmid_detaily-65954212193dd.jpg 4 8 2

Hypnotický román ověnčený nejprestižnější švédskou literární cenou. Kdesi ve Stockholmu se zmítá žena v horečkách. Nemocné tělo probouzí její paměť a z té se vynořují vzpomínky: na první lásku, z níž se stala celebrita, na nespoutanou spolubydlící z univerzitních let, rozervaného excentrika, s nímž prožila románek, či na křehkou, traumatizovanou Birgitte. Vyprávění skládá ze zdánlivě nedůležitých detailů čtyři portréty. Na samé hranici horečnatého šílenství ale vyvstává otázka: Kdo je vůbec hlavní postavou portrétu – osoba na výsledném plátně, anebo ta, která drží štětec?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Detaljerna , 2022


více info...

Přidat komentář

Runinka
03.04.2024 4 z 5

Vzpomínky autorky, které se jí vybavily v horečce během covidu.4 lidi,kteří se jí objevili v životě a zase zmizeli. Intimní zpověď. Pěkné.

SSTknihy
05.03.2024 5 z 5

Velmi intimní vzpomínky hlavní hrdinky (autorky) na několik lidí, kteří v určitém okamžiku vstoupili do jejího života, aby v něm nejen pobyli různě dlouhou dobu, ale zároveň její život zásadním způsobem ovlivnili. Vzpomínky na přátele, lásky i rodinné příslušníky se prolínají s dobovými reáliemi a společně vytvářejí neuvěřitelně barvitý mix, který vás postupně pohltí a vtáhne do svého víru.
Jedna z postav charakterizuje styl autorčina psaní slovy "teskný cit pro detail". To je přesné - hutný text, plynoucí téměř bez přímé řeči a s minimem odstavců je doslova napěchován detaily, díky nimž se postupně čím dál víc skládá obraz nejen portrétovaných, ale především samotné vypravěčky. A přestože nejde o žádné výrazně smutné nebo tragické vzpomínání, ta teskná nitka se celý čas táhne skrz každé slovo, větu, každý detail.


Štítky knihy

psychologické romány

Autorovy knížky

Ia Genberg
švédská, 1967
2024  83%Detaily

Kniha Detaily je v

Právě čtených3x
Přečtených8x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce29x
Chystám se číst38x
Chci si koupit16x